Basın toplantısında basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Ergün, 25 Aralık’ta yapılacak Biga Ziraat Odası delege seçimleri, tarımın sorunları, sera üretimi ve OSB konusunda birçok konuda değerlendirme yaptı.  

“BİGA’NIN ÇİFTÇİSİNE LAYIK OLMAK İÇİN ELİMİZDEN GELEN HER ŞEYİ DE YAPIYORUZ”
Biga Ziraat Odası başkanı Güray Ergün basın mensupları ile bir araya geldi. Toplantı da merak edile konularda açıklama yapan Ergün Basın mensuplarının sorularını da yanıtladı. Biga Ziraat Odası Meclis Başkanı Tamer Kömürcü, Meclis Üyeleri’nin de katıldığı toplantıda Ergün ilk olarak 25 Aralık’ta yapılacak Biga Ziraat Odası delege seçimleri ile ilgili açıklama yaptı. Ergün yaptığı açıklamada  “Biga’mıza Biga tarımına uygun ve yetkili kişilerin bu görevi alması, başkanlık seçiminde de bu işin bitmesini temenni ediyoruz. 25 Aralık’ta bir seçim sürecine başlayacağız. 123 delegemiz, 123 muhtarlıkta çıkacaklar ve Ziraat odamızın delegelerini belirleyecekler. Bizim burada ziraat odası, yönetimi, meclisi olarak temennimiz ziraat odamıza, Biga’mıza Biga tarımına uygun ve yetkili kişilerin bu görevi alması. Bu süreçte bir temennimiz de sevgi, saygı seviyesinde bu yarışın gitmesi ve Şubatın sonu gibi düşündüğümüz başkanlık seçiminde de bu işin bitmesini temenni ediyoruz. Çünkü baktığımız zaman hem süreç açısından hem de bizler açısından iyi olacağını düşünüyoruz. Burada Biga’nın çiftçisine layık olmak için elimizden gelen her şeyi de yapıyoruz. 2019 yılında bilindiği gibi şubat ayında bu görevi bize Biga çiftçisi verdi. Biz de elimizden gelen gayreti göstererek onların bize vermiş olduğu başkanlığı en iyi şekilde en iyi yerlere getirmek için Biga ziraat odasını elimizden geleni meclisimiz ve çalışma arkadaşlarımızla beraber yaptık. Bu süreçte pandemiye nazaran iyi şeyleri yaptığımız inancındayız.” dedi.

“ODAMIZA KATMA DEĞER KAZANDIRDIĞIMIZA İNANIYORUZ”
Ergün 4 yıldan buyana başkan olarak kendisinin ve yönetim kurulu üyelerinin yaptığı çalışmalar ile Çanakkale’de tarımın merkezi halinde olan Biga’da, Biga Ziraat Odasını büyüttüklerini dile getirerek açıklamasında  “Ziraat odamızı 2019 yılında aldığımızda bu noktaya getirdiğimizde sekiz kat büyüttüğümüzü görüyoruz. Aldığımızdan bu yana sekiz kat büyüttük. Aralık ayında satışlarımızla toplanan paralarla baktığımız zaman kasamız belki dokuz kata gelmiş bulunuyor. Baktığımız zaman bizden önceki dönemde iki depo alınmıştı. Biz bunları ödeyerek 900 bin TL bir maliyetle elde ettik bunları. Şu anki değerleri de 3 milyon gibi rakamlar telaffuz ediliyor. Odamızın yani bir katma değer kazandığımızı inancındayız burada. Bununla beraber araç parkurumuzu genişleterek 4x4 araç bir de kamyonet aldık. İktisadi işletmemizi odamızın yanına taşıyarak daha refah daha Biga çiftçisine yakışır seviyeye getirdiğimiz inancındayız.” ifadelerini kullandı.
“ÖĞRENCİLERE BURS VERMEYE BAŞLADIK ”
Biga Zıraat Odasının kuruluşundan buyana yapılmayan öğrenci bursu verilmesi ile ilgili karar ve çalışmayı da başkanlığı döneminde yapmaktan mutlu olduğunu belirten Ergün “En önemlisi de bence Biga ziraat odası var olduğundan beri gerçekleşmeyen bir durumu gerçekleştirdik. Ben buradan meclis başkanımıza meclisteki arkadaşlarımıza yönetim kurulumuza çok teşekkür ediyorum. 15 tane öğrencimize burs verdik. 15 öğrenciye burs verilirken meclisimiz ve yönetim kurulumuzda kendilerinden fedakârlıklarla bu öğrenci sayısını 26’ya çıkardı. Yani 26 öğrencimize burs verdik. Bence dört yıl da yaptığımız şeylere baktığımız zamana 26 öğrencinin Biga ziraat odasından burs alması en mükemmel şeydir. Bunların hepsi çiftçi ailelerin çocukları. Genelde biz kız öğrencilerini düşündük. Çünkü kız öğrencilerin daha iyi şartlarda olmalarını istedik. Bu burs verdiğiniz öğrencilerinin içinde eğitim durumu nedir diye sorarsanız;  tıptan-ziraat mühendisliğine, endüstri mühendisliğinden-yazılımına kadar gencecik arkadaşlarımız var. Biga ziraat odasının bence kurulduğundan beri en iyi yaptığı şeylerden bir tanesiydi.” dedi.

“4 SENEDEN ELİMİZDEN GELEN ÇALIŞMAYI YAPTIK”
Ergün, 4 yıllık başkanlığı döneminde yaptığı çalışmalar ile ilgili bilgilerde vererek açıklamasında  “ İki tane de yasa değişikliği yarattık. Bunlardan bir tanesi çok değerli olan buzağı desteklerindeki bu tohumlama sürecindeki 460 gün süresini Biga Ziraat Odası ve Biga’daki girişimlerimiz siyasilerin girişimiyle hakikaten de bunu gerçekleştirdik. Bu bir yasalaştı ve kanunlaştı. İnsanlar desteklemelerini buna göre aldılar. Bir diğeri de çeltikteki baremi Biga Ziraat Odası olarak bilgilendirmelerimiz de TMO’daki barem sistemini değiştirdik. Baremi yarattık. Bunlar da ziraat odası olarak hakikaten ciddi şeylerden bir tanesiydi bence. Tabi eksikliklerimiz yine var. Eğitime hiç önem veremedik. Daha önceki dört yıllık süreçte 8-10 eğitim verilirken bu eğitimleri hakikaten de veremedik. Çünkü dünyanın ve ülkelerin hiç ummadığı bir şekilde meydana gelen pandemi yani camiler bile kapandı. Kimsenin inanmayacağı olaylar oldu. Biz bu eğitimleri veremedik. Burada biraz eksiğimiz var ama dediğim gibi Pandemi şartlarında oluşan olumsuz şekilde gelişen olaylardan dolayı biz bunları veremedik. Ama ivedi bir şekilde başladık. Odamızda şu anda Genç, kadın çiftçilerimize süt hayvancılığı eğitimi veriyoruz. Bu süreci kapatmaya çalışacağız ama ileriki dönemlerde de bunları hızlandırıp hayata geçirmek istiyoruz. Bununla beraber benim yani hayvancılık tarım olabilir ama en çok istediğim eğitim şartlarından bir tanesi de ekonomik okul yazarlık. Yani artık çiftçilik dediğimiz olay hakikaten de büyümeye başladı. Parasal yönden de büyümeye başladı ve bu parayı çiftçinin kullanması yönünde ekonomik okuryazarlığı da bizim çiftçimize yerleştirmemiz lazım, geliştirmemiz lazım. “ ifadelerine yer verdi.

“PANDEMİYE RAHMEN ÇOK ÖNEMLİ OLAN TARIM ÜRETİMİNE DEVAM ETTİK
Pandemiye rağmen Biga’da çiftçinin tarımsal üretime devam ettiğinin altını çizen Ergün, “Dört yıllık süreçte baktığımız zaman hakikaten de Biga ziraat odası neydi ne oldu ama biz yönetimimiz meclisimiz beraber arkadaşlarımızla bu dört yıllık süreci çok iyi geçirdiğimiz inancındayız. En azından şu yönden çok iyi yönettiğimiz inancındayız. Pandemiye göre Türkiye’de ve dünyada her şeyin durduğu noktada biz çiftçiler en azından üretmeye devam ettik. Bizim dört yıl önceki sloganımız üretmekti üretmenin ne kadar önemli oldu da bu sayede ön plana çıkmış oldu. Bizler dört yıla baktığımız zaman da bu şekilde değerlendiriyoruz. İnşallah 2023 yılında da 2022’nin 25 Aralığında ki delege seçimlerine baktığımızda 2023 yılında da Biga çiftçimiz bizi teveccüh edip yine bu odanın başına getirirse Biga çiftçimizi, Biga hayvancımızı daha iyi noktaya getireceğimize eminim.” dedi.

“SERA OSB, BİGA İÇİN BİR DÖNÜM NOKTASI”
Biga için bir dönüş noktası olan Sera OSB’si ile ilgilide açıklama yapan Ergün,” Bu proje hayata geçerse Biga için bir dönüş noktası olacak. Biga için tarıma dayalı Biga Ziraat Odası, Biga Ticaret Borsası, Biga Ticaret Odası, kaymakamlık, üç belediye ve ilçe tarım müdürlüğü olarak Sera OSB düşünüyoruz. Biga için bence bir çıkış noktası olabilir. Örtü altı üreticilik artık hem maliyetler açısından çiftçimize daha az bir maliyetle çok gelir sağlayacak ve orada komplike OSB olduğu için de ihracat açısından paraya kolay ulaşım açısından güzel bir proje. Bu proje hayata geçerse Biga için bir dönüş noktası olacak. Çalışmalarımız var. Geçen hafta yine toplandık. İki lokasyon var. Bir lokasyona düşürmeye çalışıyoruz. Biga için Sera OSB çok iyi bir şey olacak. En azından büyük sanayilerin Biga’ya gelmemesi açısından iyi olacak. 2023 yılında umarım faaliyete geçecek. Lokasyonların içinde doğalgaz geçişleri var, doğalgaz ile ısıtılacak. Alternatif güneş enerjisi, rüzgâr, GES bunlar da düşünülüyor. Suyu var arazilerin şuanda. 1000 dönüm ile 2000 dönüm arasında değerlendirme yapılıyor. İşletmesi OSB tarafından yapılacak. 10 ile 15 dönüm arası düşünülüyor. Bütün Biga’daki üreticiler buradan yer alıp modern tesislerde üretim yapıp hem Biga halkına hem de Türkiye’ye ve dünyaya buradan satış yapmak istiyoruz. Yani bu olursa suyun dediğimiz noktada birim alandan bol miktarda ürün alacağız. 12 ay sürdürülebilirliği olacak. Bunlar Biga için güzel şeyler. İnşallah olur diye düşünüyorum ve de olması gerektiğini de düşünüyorum.” dedi.

Murat Çağlayan