İlacın Euro kuru normal kurdan, yaklaşık yarısı kadar düşük. Bu yüzden üreten ya da ithal eden firmalar ilacı piyasaya sunmak istemiyorlar. Bu nedenle de Bir sürü ilaç eczane raflarında çok uzun süreden bu yana yok. Kış aylarının gelmesi ile birlikte solunum yolu hastalıkları da artınca solunun yolu hastalıklara kullanılan ilaçlar eczanelerde döviz kuru yüksekliği nedeni ile bulunamıyor. Eczane raflarının boş kalması, hastalara reçete ile yazılan ilaçların eczanelerde bulunamaması ciddi sorunlar ortaya çıkartmaya devam ediyor. Hastalara yazılan ilaçların büyük kısmının eczanelerde döviz kuru yüzünden bulunamadığına dikkat çeken 36. Bölge Çanakkale Eczacılar Odası Başkanı Jale Karata, ‘’Bir an evvel ilaçtaki fiyatlandırmanın güncellenmesi lazım. Senede bir defa yapılıyor şubattan önce yapılıyor. Şubatı filan beklerlerse yani, Durumumuz çok kötü’’ dedi.

İLAÇTA “MUADİLİNİ VERELİM” DÖNEMİ
kış aylarına girilmesi ile birlikte enfeksiyon solunum yolu hastalıklarının arttığına dikkat çeken 36. Bölge Çanakkale Eczacılar Odası Başkanı jale Karaata Yüksek döviz kuru nedeni ile eczanelerde birçok ilacın bulunmadığını belirterek  ‘’Bu tür ilaçlar maalesef sadece Çanakkale ilgili değil, Türkiye’de böyle özellikle grip türündeki antibiyotik türü ilaçlar, yüzde 24’ e yakın ilaç piyasada yok bunun nedeni, miting yaparken de bunu açıkladık, mitingten öncede bunu açıkladık. Döviz kurunda makasın çok açıldığı, 7,84 ilaca verilen fiyat, Piyasada Euro 19’u geçti, üretici ham madde alamıyor. Kartonunu mal edemiyor. Şişesini mal edemiyor. Ondan dolayı acayip bir ilaç sıkıntısı var. Bir an önce yetkililerin bu işe çözüm bulması bekleniyor. Muadili de yok olsa neden vermeyelim, illa bir orjinal ilaç diye bir dayatmamız yok. Hastanın da artık öyle bir lüksü yok. Yerli sanayicide ham maddeyi dışarıdan aldığı için onun da tedarikinde zorluk yaşıyor. Bundan dolayı hastada perişan eczacıda perişan, bunun bir an önce çözüm bulması gerekiyor.’’ dedi.

YAZDIĞI TEDAVİ İLACI BULUNAMAYAN DOKTOR TEDAVİ YÖNTEMİNİ DEĞİŞTİRİYOR
tedavi için reçetesi doktor tarafından yazılan hastanın eczanede reçetedeki ilacı bulamamasının ardından reçeteyi yazan doktora tekrar giderek tedavi değiştirttiğini de belirten Karaata açıklamasında  ‘’Bir şey yapamayınca doktorlar tedavi yöntemi değiştiriyorlar herhalde, benim şahsıma lazım olan ilaç bile bulamıyorum. İzmir öyle büyük şehirlerde öyle, insanlar nöbet tutarken herkes anlayışlı olmuyor. Gerilim yaşanıyor eczanede, neden nöbetçisiniz diye hakarete uğruyoruz. Ama bunların nedeni eczane ya da eczacı değil, bir an evvel ilaçtaki fiyatlandırmanın güncellenmesi lazım. Senede bir defa yapılıyor şubattan önce yapılıyor. Şubatı filan beklerlerse yani Durumumuz çok kötü.’’ ifadelerine yer verdi.

Ogün İnal