Ancak önceki akşam medyada çıkan haberler EYT’ lilerin büyük hayal kırıklığı yaşamasına neden oldu.
 
EYT’ liler yaş şartının kalkacağına dair açıklamaların ve haberlerin yapılması ile birlikte SGK’ ya askerlik ve Hamilelik borçlanmalarını ödeyerek pirim gün sayılarını tamamlamış bu işlemler içinde ortalama 35 ila 40 bin TL ödemeler yapmıştı. Yeni yapılan emeklilik düzenlemesinde yaş sınırının getirileceği haberi üzerine EYT’ liler büyük bir hayal kırıklığı yaşadı. EYT’ liler yeni emeklilik düzenlemesinde erkeklerde 50, kadınlarda 48 yaş sınırlamasının olacağı haberleri üzerine Twitter’ da tepkilerini gösterdiler. EYT’ liler Twitter’ dan  #EYTdeYaşKoşulunaHayır Hastag’i ile paylaştıkları tepkiler Twitter’ da Trend Topic oldu. EYT tepkisi Türkiye’de ve Dünyada bir numara oldu. Sosyal medyadan örgütlenen EYT’liler yeni bir mağduriyete yol açılmamasını istedi.

KABUL EDİLEMEZ
Çanakkale Emeklilikte Yaşa Takılanlar Derneği Çanakkale Şube Başkanı Murat Çağlayan Yaş şartı Haberlerinin ardından Twitter’dan  #EYTdeYaşKoşulunaHayır  Hashtag’ı ile EYT Çanakkale gurubunda tag çalışması başlattı. Çağlayan EYT ile ilgili Erkeklerde 50 yaş, kadınlarda 48 Yaş sınırının olması ile ilgili haberlerin kabul edilemez olduğunu belirterek  #EYTdeYaşKoşulunaHayır   Hashtag’ı ile yaptığı açıklamada “İlk günden beri yeni mağduriyetler yaratılmadan bir çözüm için mücadele ediyoruz. Haber kanallarında duyurulan kadınlarda 48, erkeklerde 50 yaş sınırı çözüm değildir. Yeni bir hayal kırıklığına, yeniden yaşa takılmaya, tastamam 99 öncesi hakların iade edilmemesini EYT kitlesi kabul etmeyecektir. Yayımlanan bu haberler nabız yoklama ise zaten EYT mağdurları tepkisini de tweterda sosyal medya da açılan tag’ larda 500 binin üstünde attığı tepki mesajlarıyla göstermiştir. Her zaman her yerde yarın sahada da göstermeye de devam edecektir. Bizler yıllardır mücadelesini verdiğimiz bu haklı davamızda mağduriyetimizi anlattık iktidarıyla muhalefetiyle kabul ettirdik. Çözüm önerilerini sunduk sıra siyasilerde vekillerimizde. Yarım yamalak eksik, bulmaca gibi açıklamalardan, sabah akşam farklı beyanatlardan, bilgi kirliliğinden BIKTIK! Açıklayın artık tasarıyı, yasanın son şeklini bitirin bu mağdur kitleye eziyeti. Bilinsin ki EYT kitlesi mücadeleden dün vazgeçmedi yarın da vazgeçmez. Her zaman dediğimiz gibi haklarımızın eksiksiz iadesi için sahaysa saha, meydansa meydan, meclisse meclis, mitingse miting, yılmadan pes etmeden mücadeleye devam ederiz ediyoruz.” İfadelerine yer verdi.

EYT KİMLERİ KAPSIYOR?
EYT'li olmak için öncelikle 8 Eylül 1999 öncesinde sigortalı olarak çalışmaya başlamak ve prim yatırmak gerekiyor. Herhangi bir prim şartı getirilmese bile 8 Eylül 1999 öncesinde prim şartı SSK'da 5.000 gün olarak uygulanıyordu. Buna göre en az 5.000 günün olması gerekiyor. Yine SSK'lılar için erkeklerde 25 kadınlarda ise 20 yıl bekleme süresi bulunuyor. Bağ-Kur ve Emekli Sandığı'nda ise erkeklerde 9.000 gün (25 yıl), kadınlarda ise 7.200 gün (20 yıl) prim isteniyor.

Ogün İnal