Bal, propolis, polen, arı sütü, balmumu, arı zehiri başta olmak üzere, erkek arı larvası, kovan havası gibi arı ürünlerinin kullanımı sağlık açısından büyük önem taşıyor. Ancak bu ürünlerin sağlıklı ve adına doğru bir şekilde üretilmesi gerekiyor.
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi’nin ortağı olduğu ve Aydın Adnan Menderes Üniversitesi, Polonya’dan Çevre ve Yaşam Bilimleri Üniversitesi, Litvanya’dan Vitautas Magnus Üniversitesi, İtalya’dan Umbria Çiftçiler Birliği ve Aydın Arıcılar Birliği’nin görev aldığı, Avrupa Birliği tarafından desteklenen ‘Tıbbi Arıcılık’ projesinin ikinci toplantısı İtalya’nın Perugia kentinde gerçekleştirildi.  Dr. Massimo Canalicho’nun organizasyonunda gerçekleşen toplantıda, arıcıların ürettikleri ürünlerin çeşitlendirilmesi, geliştirilmesi ve değerlerinin arttırılması için önemli eğitim çalışmalarına ihtiyaç duyulduğu, proje ile arıcılara sunulacak katkılar tartışıldı.
Proje hakkında bilgi veren Prof. Dr. Kemal Çelik ve Prof. Dr. Murat Yılmaz gerek korona salgını döneminde gerekse mikrobik hastalıkların yaygın olduğu kış günlerinde, insanların sağlıklarını korumada arı ürünlerinin önemli rol oynadığına vurgu yaparak, proje kapsamında arıcılar için sağlıklı arı ürünleri elde edilmesi, aynı zamanda kazançlarının arttırılmasında önemli eğitim çalışmaları yapacaklarını dile getirdiler. Amerika orjinli sağlıkla ilgili güvenilir bütün araştırmaları içeren PubMed veri portalının onkolojik araştırmalar başta olmak üzere çok sayıda araştırmada, özellikle propolisin kullanıldığını ifade eden katılımcılar bu bağlamda sonuçların bilimsel eğitim programlarıyla yaygınlaştırılmasının önemine dikkat çektiler. Diğer yandan bazı arı ürünlerinin çevreden etkilenebileceğini, ilaçlı bölgelerde elde edilen arı ürünlerinin sağlık açısından sorun oluşturabileceğini, sağlıklı bal, polen, propolis, balmumu, arı sütü üretiminin daha önemli olduğuna vurgu yaptılar.

Haber Merkezi