Düzenlenen toplantıda Çanakkale inşaat sektörünün sorunları masaya yatırıldı. Toplantıda konuşma yapan Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Üyesi Şakir Kutluay Çanakkale inşaat sektörünün en önemli sorununun konut alanı olduğunu söyledi.

İNŞAAT SEKTÖRÜNDEKİ GELİŞME VE SORUNLAR KONUŞULDU
Kısa bir süre önce Çanakkale Ticaret ve sanayi odasında yapılan seçimlerin ardından komite üyeleri de belirlenmişti. Seçimlerin ardından komitelerde yeni dönem çalışmaları başladı. Komite çalışmaları kapsamında Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası’nda Çanakkale inşaat sektörü temsilcilerinin yer aldığı 7 No’lu Meslek Grubu üyeleri bir araya geldi. Aqua Hall’de bir araya gelen inşaat sektörü temsilcileri,  inşaat sektöründe yaşanan gelişmeler ve sektör sorunlarını konuştu. Düzenlenen toplantıda Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Üyesi Şakir Kutluay, Meclis Üyesi ve 7  No’lu Meslek Komite Başkanı Ersin Vural, Komite Başkan Yardımcısı Tekin Türköz, Komite Üyeleri Nevzat Küçükefe ve Şenol Yılmaz ile çok sayıda sektör temsilcisi hazır bulundu.

“ACİL YENİ KONUT ALANINA İHTİYAÇ VAR”
Düzenlenen toplantıda Çanakkale’nin inşaat sektörüne yön veren 7 No’lu Meslek Grubu üyelerine konuşma yapan Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Üyesi Şakir Kutluay; “Çanakkale’mizin nüfus artışına göre acil yeni konut alanlarına ihtiyaç var. Konut fiyatlarındaki pahalılığın sebebi inşaatçılarımız değil. Bu artışın birçok sebebi bulunuyor. İnşaat yapımı için gerekli olan malzemelerde yaşanan artışlar hepimizin malumu.   Buna bir de bankaların kredi verirken ipe un serdiğini eklersek sektörümüz büyük bir çıkmazın ve daralmanın içinde yer alıyor. İnşaat sektöründeki en küçük bir yavaşlama ya da canlılık, doğrudan 160 sektörü birden etkiliyor.  Merkezi yönetimin ekonominin lokomotifi olan inşaat sektörüne daha fazla önem vermesini bekliyoruz. Çanakkale nüfus artış oranında, Türkiye genelinde 14. sırada yer alıyor ve birçok büyükşehirden daha hızlı büyüyor. 1915 Çanakkale Köprüsü ve tüneller gibi yatırımlar ve bu büyümenin hızlanmasıyla birlikte yeni konut yapımı kaçınılmaz ve vazgeçilemez bir ihtiyaç haline geldi” dedi.

“BU KREDİ FAİZLERİ İLE KREDİ ALMAK MÜMKÜN DEĞİL”
Konuşmasının devamında  fiyatları astronomik artan sıfır evlerin satın alınmasında kullanılmak istenen kredi seçeneğinin bankalar tarafından neredeyse baltalandığını dile getiren Kutluay, bu faiz oranları ile kredi almanın mümkün olmadığını ifade ederek “Buna rağmen kampanyaların birilerinin eliyle kumpanyaya döndüğünü görüyoruz. Kamu Bankaları 2 milyon Türk Lirasına kadar olan konutlar için konut kredi oranlarını, psikolojik sınır olan 0,99’a çekti. Ancak bu oranda kredi alınması neredeyse mümkün değil. Bankalar, oynamasını bilmeyen yeni gelin gibi “yerim dar” diyor. Yerini genişletiyorsun, bu sefer “yenim dar” diyor.  Konut kredilerinde 250-300 bin gibi komik rakamlardan bahsediliyor. Yani bankalar Nasrettin Hoca’nın fıkrasındaki gibi “ipe un serdim” diyor” dedi.

“KONUT ALANI OLMAZSA YENİ EV İNŞA EDİLEMEZ ”
Kutluay, Çanakkale inşaat sektörünün en önemli sorununun yeni konut yapılacak alanın bulunmaması olduğunu ifade ederek  “Belediyelerin aldığı; otopark ücretleri, yeşil alan paraları, proje onay harcı ve katkı payları konut fiyatlarını artırıyor. Bu yapacağınız hamle müteahhitlere rantiye değil, Çanakkalelilere ucuza konut yapılacak şantiye demektir. Önümüzdeki 10 yıl gözetilerek, derhal ve acilen yeni imar alanları açılmalıdır. Mevcut imar alanlarında arsa payı karşılıkları çok yüksek; bu oranların tüm tarafları memnun edecek seviyelere çekilmesi gerekiyor. Aksi takdirde şu anki fiyatlarla orta ve dar gelirli kentlilerimizin konut sahibi olma imkanı kalmamıştır” dedi. 

Ogün İnal