Aralık ayına kısa bir süre kala EYT konusu Çanakkale Ticaret ve sanayi Odası Kasım Ayı Meclis toplantısında da gündeme geldi. ÇTSO Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Semizoğlu konuşmasında “geçmişte 38 yaşında, 40 yaşında emekli arkadaşlarımız, kardeşlerimiz var. Böyle bir emeklilik sistemi yok. Yani bayan olduğunuz sürece babanız rahmetli olunca, siz bekârsanız ölene kadar babanızın maaşını alıyorsunuz. Böyle bir sistem Dünya’da yok. Popülizm adına, oy adına bunlardan uzaklaşılması gerekiyor.” demişti. Semizoğlu’nun bu açıklamasına, Çanakkale Emeklilikte Yaşa takılanlar derneği Çanakkale Şube Başkanı Murat Çağlayan yanıt geldi. Çağlayan “Başkanın “Böyle Bir Emeklilik Sistemi Yok” söylemine katılıyorum. Böyle bir emeklilik sistemi olmaz! Gelecek kuşaklarımız olan çocuklarımızın, ülkemizin böyle sıkıntıların içine düşmemesi için, birbirimizi dinleyip anlayıp, konuşup, doğru ve hakta birleşip, geleceğimiz için ivedilikle sosyal devlet anlayışıyla doğru adımların atılması gerekmektedir. Amma, Böyle Bir Emeklilik Sistemi maalesef VAR! Başkanım “ ifadelerine yer verdi.

“BÖYLE BİR EMEKLİLİK SİSTEMİ YOK” DEMİŞTİ
Çanakkale Emeklilikte Yaşa takılanlar derneği Çanakkale Şube Başkanı Murat Çağlayan Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası Kasım Ayı meclis toplantısında Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkan Selçuk Semizoğlu yaptığı konuşmada milyonların beklediği EYT konusunda da açıklamalar yapmıştı. Semizoğlu Emeklilikte Yaşa Takılanlar ile ilgili yaptığı açıklamada “asgari ücret üzerindeki yükün ve 2023 yılında beklenen EYT düzenlemeleriyle iş dünyasının üzerine hazırlıksız gelecek maliyet yüklerinin bir şekilde alınması gerekiyor.  Şimdi EYT’ liler Selçuk Başkan bunu konuştu diye kızabilirler. Böyle bir emeklilik sistemi yok. Yani bayan olduğunuz sürece babanız rahmetli olunca, siz bekarsanız ölene kadar babanızın maaşını alıyorsunuz. Böyle bir sistem Dünya’da yok. Popülizm adına, oy adına bunlardan uzaklaşılması gerekiyor. Bunu her partinin dile getirmesi gerekiyor. Emeklilikte yaşa takılanlar, geçmişte 38 yaşında, 40 yaşında emekli arkadaşlarımız, kardeşlerimiz var. Ama her ortamda örnek gösterdiğimiz eğitimle, yaşam kalitesiyle Avrupa’ya dönelim, Amerika’ya dönelim, Kanada’ya dönelim. Almanya’ya gidiyorsunuz 65 yaşında kadın markette kasiyerlik yapıyor. Aynı şekilde takside şoförlük yapıyor. Biz de 38 yaşında emekli oluyor, kız çocuğu varsa artık o ölecek mirasla da emeklilik geçiyor. Popülizm adına farklı şeylerin konuşulması değil, bunların konuşulması lazım. Bunları unutmayın,” demişti.

“BÖYLE BİR EMEKLİLİK SİSTEMİ YOK” SÖYLEMİNE KATILIYORUM”
ÇTSO Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Semizoğlu’nun bu açıklamasına Emeklilikte Yaşa Takılanlar Çanakkale Şube Başkanı Murat Çağlayan’dan cevap geldi. Çağlayan ”Kızmayız Başkanım Kızmayız” başlığını taşıyan açıklamasında ÇTSO Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Selçuk  Semizoğlu’nun Kasım ayı Meclisinde yapmış olduğu "Böyle bir emeklilik sistemi yok"! Söylemine katılıyorum. Asgari ücret ve civarında ücret alarak çalışanlar ki ortalama böyle çalışan sayısı Türkiye de %60 civarı; 2000 yılından sonra ve özellikle 2008 yılında yürürlüğe giren 5510 sayılı yasanın içinde düzenlenen aylık bağlama oranlarının ve ülke refahından verilen payın %28’lere kadar düşülmesiyle, ayrıca fazla çalıştıkça ürettikçe, fazla prim ödedikçe düşen emekli maaşı sisteminin olması asgari ücret altında 3.500 ? gibi sosyal yardım düzeyinde emekli maaşlarının bağlanmasına sebep oluyor. Aylık bağlanma oranlarının 99 öncesi %70’lerin üzerinde olduğunu hatırlatmak isterim. Evet hakikatten böyle bir emeklilik sistemi dünyanın hiç bir yerinde yok! Türkiye de şu an ortalama emekli aylığı 4.600? civarı yani bırakın açlık sınırını, asgari ücret altında! Böyle bir emeklilik sistemi, maaşı da yok! Ama hatırlatmak isterim ki bunun sebebi Emeklilikte Yaşa Takılanlar DEĞİLDİR! EYT onurlu bir HAK mücadelesidir.  EYT yaş DEĞİL adalet sorunudur. EYT işçidir, esnadır, çiftçidir, memurdur, yıllardır ülkesine en fazla primi ödemiş katma değer yaratmış, ayrıca bağlanan ve bağlanacak olan düşük emekli maaşlarıyla da mağdur edilmiş bir kitledir. Yıllardır bizlerin vermiş olduğu bu onurlu, namuslu hak mücadelesiyle, derneklerimizin ve federasyonun yapmış olduğu çalışmalarla sosyal güvenlik konusunda bir bilinç oluştu, herkes daha da bilinçlendi. Hakkına hukukuna daha fazla sahip çıkmaya başladı. Kısaca sorgulamaya başladı. Biz Emeklilikte Yaşa Takılanlar sadece 8.9.1999 öncesi bizlere tanınan hakların iadesini talep ediyoruz. Erken Emeklilik gibi talebimiz asla söz konusu değil ve bugüne kadar da asla olmadı! Evrensel Hukuk kurallarına da aykırı bir biçimde geriye alehte işletilen 4447 sayılı kanunun mağdurlarıyız. Bunu da vermiş olduğumuz haklı mücadeleyle muhalefetinden iktidarına kabul ettirdik ve süreç bu güne geldi.

ALT YAPIYI HAZIRLAMAZ İSEK ÇOCUKLARIMIZDA DÜŞÜK EMEKLİ MAAŞI ALACAK
Çağlayan, hem kendileri hem de çocukları için mücadele ettiklerinin altını da çizerek “Kızmayız Sayın Başkanım size Kızmayız, çünkü aynı şeyi söylüyoruz sizinle. Böyle Bir Emeklilik Sistemi Olmaz! Bütün vermiş olduğumuz beyanatlarda söylüyoruz. Emeklilik Sistemimize köklü bir çözüm gerekli yoksa herkes bir gün Yaşa Takılacak, sorunlar devam edecek. Kimsenin derdi emeklilik yaşı düşsün değil. Zaten şu an Türkiye de emeklilik yaşı 65. Madem emeklilik bu yaşta olacak gelecek kuşaklar için bunun alt yapısını da oluşturmak gerek. Yoksa bizlerin çocukları da düşük emekli maaşlarıyla yaşa takılacak! Sorunlar daha da artacak çalışan da işveren de daha fazla sıkıntı yaşayacak. Ayrıca asıl sorun emekli sayısı değil kayıt dışı çalışmadır. Çünkü her emekli maaşını aktif çalışan sigortalılar finanse etmektedir. Kızmayız Sayın Başkanım Kızmayız; Bizler dün ne söylüyorsak bugünde aynısını söylüyoruz. Biz sadece 4447 sayılı yasanın evrensel hukuk kurallarına aykırı bir biçimde geriye alehte işletilen hükmünün iptalini ve insan onuruna yaraşan emekli aylıklarının bağlanabilmesi için aylık bağlama oranlarının emeklilik sisteminde yapılacak reformla iyileştirilmesini kısaca, anamızın ak sütü kadar helal olan emeklilik hakkımızın iadesini istiyoruz.

 BÖYLE BİR EMEKLİLİK SİSTEMİ OLMAZ
Çağlayan, açıklamasının sonunda “Aynı fikirdeyiz başkanım. Böyle bir emeklilik sistemi olmaz! Gelecek kuşaklarımız olan çocuklarımızın, ülkemizin böyle sıkıntıların içine düşmemesi için, birbirimizi dinleyip anlayıp, konuşup, doğru ve hakta birleşip, geleceğimiz için ivedilikle sosyal devlet anlayışıyla doğru adımların atılması gerekmektedir. Amma, Böyle Bir Emeklilik Sistemi maalesef VAR! Başkanım “ ifadelerine yer verdi.

Ogün İnal