SANATSEVERLERİN BEĞENİSİNİ ALDI

Esra Tufan ve Cenk Tufan’ın 7 yaşındaki çocukları Ali Bora Tufan'ın, seramik sergisi Turhan Mildon Kültür Merkezinde geçtiğimiz Cumartesi günü akşam saatlerinde açıldı. 7 Yaşındaki Ali Bora Tufan’ın doğum gününde gerçekleşen sergi sanatseverlerden büyük beğeni topladı, sergide ki Ali Boran’ın eserleri dikkat çekti.

KENDİ İSTEDİĞİ KONULARI BELİRLEYEREK ÇALIŞMALAR YAPIYOR
Sergi hakkında değerlendirme yapan Ali Bora Tufan’ın Anneannesi ve  Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Güzel Sanatlar Fakültesi, Seramik ve Cam Bölümü öğretim görevlisi Prof. Dr. Ayşe Güler; sergideki eserlerin yapımı konusunda yaptığı açıklamada  ‘’Ali Boran’ın eserleri neden önemli, pratik yapmadan üç boyutlu, iki boyutlu, olarak eser yapmak, düşünmek ve konularını kendi belirlemek istediği konulardan  üretim yapması çok önemli, kendi gelişimi gösterdiği bir konu bu,  çok kısa sürede çok fazla sayıda ürün üretti yaptığı çalışmalarını konularını kendi belirledi. Kendisi şunu yapmak istiyorum diye söyledi ve onun yaptı. Ona  hiçbir yönlendirilme yapılmadı, sadece çamuru hazır buldu. Çamuru şekillendirdi. Bizde ona destek oldu. Benim tüm sanat eğitimi ve sanatçılar adına, örnek olarak düşündüğüm bir süreçti bu çünkü, ben kendime ait böyle bir süreci yaşamadım. Öğrencilerimde yaşamadım, bununda  nedeneleri, eğitim sisteminden kaynaklanıyor. Alternatif bir duruş olarak bu serginin açılmasını da özellikle istedim. Çünkü insanların farklı kaynaklardan bir beslenmesi ve olanaklarla birlikte olması önemli, çocukların özellikle olanakların  içinde büyümüş olması onları  kendi fikirlerini yaratıcılıklarını eğilimlerini geliştirecek bir proje, Ali Boran Tufan’ın sanatçı olarak göremeyeceğiz belki ileride başka işlerde uğraşacak, bu tür çalışmalar her zaman mutlaka çocukların zihinsel, ve fiziksel gelişmelerine katkı sağlayacak.’’ dedi.

''DİNAZORLARIN DÜNYA ÜZERİNDEN YOK OLMASINDAN ETKİLENDİ''
Ali Bora Tufan’ın Yaptığı dinazorlar hakkında ilhamını nerden aldığına dair konuşan Güler; ‘’İzlediği belgesellerden etkileniyor. Dinazorların dünya üzerinden yok olmasından etkilendi. Onlar nasıl yok oldu. Tekrar bizler de ölür müyüz. Dinazorları artık kendine ait yaşatma çabasına girdi. Onların savaştığı filmlerden etkilendi. Anneyi özellikle dinazorlar da gördü. Daha çocuğun duyarlı olduğu alanlarla, karşılık geldi. Örneğin batan gemilerde neden battığını yetersizliğini sorguladı. Bunlar ona kaynak oluşturdu.’’ dedi.
Sergide kısa konuşmalar ardından Kepez Belediye Başkanı Birol Arslan’na vekaleten Kültür Sosyal İşleri Müdür Vekili Cem Matara tarafından tebrik ve başarı belgesi verildi. Sergi kokteyl ile devam etti.

Hasan Sami Er