Araçlarının motor arızası, bakımı ve motor tamiri yaptırmak için sanayiye gelen araç sürücüleri karşılarında kadın motor ustasını görünce şaşkınlarını gizleyemiyor.

BUDA BAŞARI VE AZMİN HİKAYESİ
Biga ilçesinde yaşayan Ümmügül Aydoğdu, yıllarca çeşitli işyerlerinde aşçı olarak çalıştı. 9 yıl önce eşi İbrahim Aydoğdu (44), Biga 1 nolu Sanayi’de tamirhane açmaya karar verdi. Ümmügül Aydoğdu, aşçılık mesleğini bırakarak, sanayide işyeri açan eşi İbrahim Aydoğdu'ya temizlik, yemek yapmak için yardım etmeye başladı. Ümmügül Aydoğdu, zamanla motor ve alt takım tamirinin yanı sıra araçların periyodik bakımını yapan eşine yardım etmeye başladı. Aydoğdu’nun Motor ustalığı merakı git gide artan ve araçların motorları, bakımları, parçaları üzerine araştırma yaparak bilgi sahibi olmaya başladı. Aydoğdu, İlk olarak kalfalık belgesini, ardından ustalık ve usta öğretici belge alarak, eşinin işyerinde motor utası olarak çalışmaya başladı. 9 yıldır açtıkları tamirhanede eşi, kızı, oğlu ve damadı ile birlikte çalışan Ümmügül  Aydoğdu hemcinslerine de örnek oldu. Elinin hamuru ile erkek işine karışma diyenlere de başarısı ile ders veren Aydoğdu “Daha önceki mesleğim aşçılıktı. Eşim sanayide dükkan açtı. Ben ona yardım etmek için aşçılık mesleğimi bıraktım. Dükkanı silip, süpürürken, takımlar silerken bu işe heveslenmeye başladım. Sonra ben bu işi yapacağım diye karar verdim. Araçlara yedek parça isterken bu işi öğrenmeye başladım. Sanayide beni görüp de sen bu işi yapamazsın diyenlere inat bu işi öğrendim. Ustası oldum ve 9 yıldır da motor ustalığı yapıyorum. Usta olmadan önce, kalfalık belgemi, sonra ustalık belgemi sonrasında ise usta öğretici belgemi aldım. Şu an işimi çok seviyorum ve severek yapıyorum. İnsanlar gelip bir bayan ustayla karşılaştığında şok oluyorlar, şaşırıyorlar. Ama sonrasında araçları için yapılan işten memnun kalınca fikirleri değişiyor. 9 yıldır bir aracın ön takımını, yağ değişimini, bakımlarını, motorla ilgili ne varsa yapıyorum. Dükkanımıza gelen müşteriler araçlarına ben bakarken, şaşırıyorlar ama sonrasında araçlarını teslim ettiğimde yapılan işten memnun kalıyorlar. Dükkanda eşim, ben, kızım ve oğlum aile şirketi olarak çalışıyoruz” dedi.

SORUNLARI ÇÖZDÜĞÜ İÇİN ÖZELLİKLE TERCİH EDİLİYOR
Biga sanayisine aracının motor bakımını yada tamiri için gelenler karşılarında kadın usta görünce şaşkınlıklarını gizleyemezken Ümmügül ustanın yaptığı bakım ve tamirat sonrasında arabalarındaki kronik sorunların ortadan kaktığını gören sürücüler araçların bakımları için Ümmügül  usta’dan  randevu alarak araçlarının bakımlarını yaptırıyor.

Ogün İnal