Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan susuzluk tehlikesinin bulunmadığını belitmiş ancak su tasarrufuna dikkat edilmesi konusunda uyarılarda bulmuştu. Atikhisar barajı ile ilgili bugünün verileri ile değerlendirme yapan Çanakkale Belediyesi Belediye Başkan Yardımcısı İrfan Mutluay atikhisar barajında %44.9 doluluk oranı var. Baraj ve göletlerin dolması için beklentimiz kış ve ilkbahar yağışları” dedi.

SUSUZLUK TEHLİKESİ YOK AMA SUDA TASARRUF ZAMANI
Çanakkale’nin içme ve kullanma suyunu sağlayan Atikhisar barajında yaşanan kuraklık sebebi ile su seviyesi düşmeye devam ediyor. Çanakkale Belediyesi Kasım ayı belediye meclisinde de gündeme gelen Atikhisar Barajı konusunda Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan Barajının su seviyesi konusunda bilgiler vermiş  barajda 25 milyon metreküp su kaldığına dikkat çekmişti. Gökhan  barajda bulunan 25 Milyon mekreküp içme ve kullanma suyunun barajın  %46.4’lukkısmına denk geldiğininde altını çizen Gökhan “ Baraj doluluk oranı şuan yarınında altına düştü. Kuraklık var. Yağış sıkıntısı var. umarız ki Kasım ayı ile birlikte Aralık ayı ile birlikte beklediğimiz yağmurlar başladığında umarız ki Atikhisar barajı normal su seviyesine gelir. Şu an için bir susuzluk riski gözükmüyor ama yine de suyumuzu tasarruflu kullanmamız gerekiyor. Çanakkale halkımızdan sularını tasarruflu kullanmalarını bekliyoruz” demişti.

ATİKHİSAR BARAJINDA 24 MİLYON 300 BİN METREKÜP SUYUMUZ VAR
Çanakkale’de yağış mevsimi bir iki yıl önceki gibi kurak geçti. Yağmur yağması beklenen Eylül ve Ekim aylarında Çanakkale’de yağış olmazken yağmur bekleyen çiftçilerde kuraklık nedeni ile çok zor durumda kaldı. Atikhisar Barajı ile ilgili son verileri paylaşan Çanakkale Belediye Başkan Yardımcısı İrfan Mutluay Atikhisar Barajının doluluk oranının %44.9 olduğunu ifade ederek  “ Şu an Çanakkale’nin içme ve kullanma suyunun karşılandığı Atikhisar Barajında su rezervimiz 17 Kasım Perşembe günü itibari ile 24 milyon 300 bin metreküp. Atik hisar barajının su seviyesi %44.9. Öncelikle 2020’de yaşanan kuraklığı hatırlatmak isterim. 2020 yılında yaşanan kuraklıkta gerçekten çok kurak bir dönem geçirmiştik. Çanakkale halkımız şunu bilmeli küresel ısınmaya bağlı olarak iklim değişiyor. İklim değişikliğinin yaşandığını artık tüm dünyada kabul etmiş durumda. 2020 yılında yaşadığımız kuraklığa dönecek olursak 2020 yılında tamda bu aylarda Atikhisar Barajımızdaki su seviyesi 12.5 milyon metreküptü seviyelerindeydi. Barajdaki doluluk oranı da %22 - %23 seviyelerindeydi. Yani şu anda Atikhisar Barajının doluluk oranının neredeyse yarısı kadardı. Dolayısıyla 2020 yılında bu aylarda su seviyesi açısından çok kötü durumdaydık.2020 yılında yaşanan kuraklıkta hepimizin bildiği gibi Çanakkale Belediyesi encümen kararı ile su kullanımı konusunda bir takım önlemler aldık. Su kullanımına yönelik aldığımız tedbirlerden bir tanesi özellikle oto yıkamalarda kullanılan su miktarlarına sınırlama getirmek oldu. Oto yıkama yerlerine su kullanımı ile ilgili kota koyduk. Oto yıka yerlerinin belirli bir ton üzerinde su kullanmalarına izin vermedik. Halkımıza sıkça su kullanımında tasarruf yapılması ile ilgili duyurularda bulunduk. Özellikle apartman, işyeri önleri ve merdiven yıkanmasında titiz davranılması bu gibi temizliklerin silinerek yapılması yönünde önlemler almaya çalıştık. Tarımsal sulamada da basınçlı dediğimiz damlama ve yağmurlama sulama yöntemlerin kullanılması konusunda duyuru ve bilgilendirmeler yaptık.

KIŞ VE İLKBAHAR YAĞIŞLARINI BEKLİYORUZ
Mutluay, değerlendirmesinde kış ve ilkbahar yağışları konusunda beklentileri olduğunu ve bu yağışların alınması durumunda Atikhisar Barajı başta olmak kaydıyla Çanakkale’de ki baraj ve göletlerin su seviyelerinin de artacağına inandığını ifade ederek  “Eğer beklentilerimiz doğrultusunda yeterli, yağış alamazsak Çanakkale Belediyesi olarak kentin su kullanım ve ihtiyaçlarına yönelik tedbirler alırız dedi. Mutluay değerlendirmesinde şu cümlelere yer verdi. “Şuanda geldiğimiz noktada çok ciddi bir kuraklık yaşadığımız 2020 yılına göre daha iyi durumdayız. Mevsim itibari ile Baraj ve gölet gibi su depolama tesislerinin debilerinin en düşük bulunduğu aylardayız. Özellikle sonbahar, kış ve ilkbahar aylarında meydana gelecek yağışlar ile su depolama tesislerinde su seviyeleri yükselecektir. Buradaki beklentimiz kış ve ilkbahar yağışlarının beklentiler ölçüsünde gerçekleşmesidir. Ana bu beklentini gerçekleşmemesi halinde Çanakkale Belediyesi olarak kente su kullanımına ve sağlanmasına yönelik bir dizi önlemleri alacağız. Şu anda su seviyemizi takip ediyoruz. Bu takip ile kritik bir duruma geldiğimizi düşündüğümüzde ilgili yetkililer ile de meteoroloji ve devlet su işleri yetkilileri ile görüşerek bir dizi önlemler alırız.”

Ogün İnal