Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından yapılan Eceabat ve Gelibolu ilçeleri arasındaki 6 tünelin inşası, doğal, tarihi ve arkeolojik sit alanlarından geçen güzergahta doğal dokuya zarar verilmeden gerçekleştiriliyor. Gelibolu şehir geçişinden başlayan,  Eceabat Çevre Yolu’ndan devam edilerek Kilitbahir'de sona erecek 47,5 kilometrelik güzergahın 14 kilometrelik bölümü Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı sınırları içinde bulunuyor.

YOL 1 KİLOMETRE KISALACAK
Eceabat - Gelibolu tünelleri, 1915 Çanakkale Köprüsü'ne ve her biri ayrı bir kahramanlık örneğini yansıtan çok sayıda şehitlik, anıt, yazıt, siper bulunan, ülkenin ve milli benliğin dünya kamuoyuna tanıtımı bakımından da çok önemli olan tarihi alana bağlantı sağlaması dolayısıyla önem taşıyor. Projede 2 bin 560 metrelik T1, 644 metrelik T1A ve 1355 metrelik T2 tünellerinin yapımı tamamlanmış T3, T4 ve T5 tünellerinin bazılarında çalışmalar ise son aşamaya geldi. Tüm inşa çalışmaları tamamlandığında toplam 8 bin 412 metre uzunluğunda tek tüp tünel niteliğinde 6 ayrı birim, aralarında yollarla birbirine bağlanacak ve mevcut yol 1 kilometre kısalacak. Tünellerin hizmete açılması ile Virajlı yollar ve bölünmüş yol ayrımlarında kaybedilen zaman kısalacak ve ulaşımda yüksek kaliteyle hizmet verilecek. Yapımına 2017 yılında başlanan ve neredeyse her yıl bu sene sonunda hizmete girmesi bekleniyor.

ECEABAT KAYMAKAMI ÇİFTÇİLER’ DEN TÜNELLERDE İNCELEME YAPTI
Eceabat Kaymakamı Mustafa Çiftçiler 8 bin 412 metre uzunluğunda tek tüp tünel niteliğinde 6 ayrı birim, aralarında yollarla birbirine bağlanacak ve mevcut yolu 1 kilometre kısalacak tünellerde inceleme yaptı. Eceabat Kaymakamı Çiftçiler beraberinde Eceabat İlçe Jandarma Komutanı Jandarma Binbaşı Gökhan Fidan ve Eceabat İlçe Emniyet Amiri Baş komiser Bekir Uysal, Eceabat-Gelibolu arası bölünmüş yol yapım işi kapsamında, yapımı devam eden tünellerde incelemelerde bulunarak, çalışmalar hakkında yetkililerden bilgi aldı.

Ogün İnal