Gıda İhtisas Organize Sanayi Bölgesinin yeri konusunda Ezine’nin belirlenmesi sadece Ezine olarak değil, Ayvacık, Bayramiç ve Ezine üçgeni olarak düşünüldü. Bu bakımdan baktığımızda Ezine’nin yol üstünde olması, OSB kurulacak olan arazinin herhangi bir tarım ve ormanlık alan olmaması nedeni ile OSB’nin kurulabileceği en güzel yerdi. Çanakkale’nin verimli toprakları var. Burada üretilen ürünlerin işlenmesi sorunu vardı. Biz ürettiğimiz ürünü tarladan direk satışını yapıyorduk. Ezine Gıda İhtisas Organize Sanayi Bölgesi ile birlikte bu ürünleri işleme fırsatı bulacağız. OSB’de dondurulmuş gıda, tarım ürünleri ile ilgili işleme tesisleri olacak, konserve tesisleri olacak. Şu anda Ezine Gıda İhtisas Organize Sanayi Bölgesinde 52 tahsisi gerçekleşen firma var.

ÇANAKKALE’DE ÜRETİLEN TARIM ÜRÜNLERİ OSB’DE KATMADEĞER KAZANACAK
Ezine Gıda İhtisas Organize Sanayi Bölgesinde 52 firmadan yaklaşık 30 firmanın süt ve süt ürünleri ile meyve ve sebze işleme konusunda faaliyette olacağını ifade eden Altınok “Bu firmaların %30’’u süt ve süt ürünleri ile ilgili firmalar var. Biliyorsunuz Ezine, Ezine peyniri ile ünlü. Süt ve süt ürünleri üretimi yapacak olan yaklaşık %30’ yakın firma olacak.  Biz Ezine OSB’de bölgemiz için pozitif ayrımcılık yaptık. Burada Çanakkale’nin yerli firmalarına, Ezine’de faaliyet gösteren firmalara yer verdik. Bu firmalar arasında projesine başlayacak olan firmalar var. Projelerini çizdirecek olan firmalar var. Bu firmalar zaten üretimini yapacakları ürünlerini üretiyorlar, bu ürünlerin pazarlamasını Ezine OSB’den daha uygun şartlarda, daha uygun fiyatlar ile yenilenebilir enerji kullanarak, sıfır atıkla üretilecek. Bu gibi imkanlar gıda üretimi yapacak olan firmalar için çok önemli. Yine yaklaşık %30 civarında sebze ve meyve ürünlerini paketleyip ve işleyip satacak firmalar var. Böyle düşündüğümüz zaman Ezine gıda OSB’de Çanakkale üretilen tarım ürünleri katmadeğer kazanacak.” dedi.

ULAŞILABİLİR BİR OSB ÜRETİCİNİN TERCİHİNİ DEĞİŞTİRDİ
1915 Çanakkale Boğaz Köprüsü Ayvacık Küçükkuyu tünellerinin faaliyete geçmesinin, Ezine Gıda OSB’sinin yatırım yapma konusunda çok cazip hale getirdiğini de sözlerine ekleyen Altınok üretici için ulaşım çok önemli dedi. Altınok ulaşım konusunda yaptığı değerlemede “Bakıyoruz Ezine ve Lapseki zaten meyce deposu, Lapseki’de 1915 Çanakkale boğaz köprüsü, Ayvacık’ta Nusratlı rampalarını geçen ve yeni açılan Troya ve Assos tünelleri ulaşım anlamında çok büyük rahatlık. Sanayicinin en çok dikkat ettiği konulardan biri ulaşım.  Çanakkale’den direk otobana bağlanılıyor olması. Çanakkale’nin Avrupa’ya yakınlığı. Özellikle bize gelen yatırımcılar, bize yer başvurusunda bulunan yatırımcılar en çok üzerinde durdukları komu boğaz köprüsüydü. 1915 Çanakkale boğaz köprüsü olmaya gerçi tüm Türkiye’de bir üretime yönelik hamle var ama yatırım için Çanakkale’yi seçmelerindeki en büyük nedenleri 1915 Çanakkale boğaz köprüsü. Ezine OSB’ te üretim yapacak olan firmalar ham maddeye yakınlar ve şu an ulaşım ile ilgili sorun kalmadı. Umarız ilerleyen dönemde bu konu ile ilgili liman müdürlerimiz ve genel müdürlerimiz ile toplantı yaptık. Kepez limanı’nı da daha aktif kullanarak deniz yolunu da ulaşım seçenekleri arasına ekleyip çok daha ulaşılabilir bir Çanakkale olacağız. Ulaşım seçeneklerinin çeşitli olması Ürettiğiniz ürünü daha ucuza daha hızlı sevk edilmesi günümüzde çok önemli.” dedi. 

Ogün İnal