Merkez’de uzun süre vakit geçiren ve hayran kaldığını ifade eden Prof. Dr. Ortaylı, “Kentin kordon boyundaki tarihi köşklerden en önemlisi Çanakkale tarihini araştırma merkezi haline getirilmiş. İçerideki evrak, onların korunması, içerisinde Atatürk’ün de okudukları olan diğer tarihi kitapların muhafazası çok önemli. Ayrıca araştırma merkezinin yayınları benim için son derece çarpıcı oldu. Böyle devam etmelerini temenni ederim” dedi. 
Dünyaca ünlü tarihçi Prof. Dr. İlber Ortaylı, Mustafa Kemal Atatürk’ün el yazması olan 19. Fırka Emri ile birlikte 7 bine yakın eser ve 7 adet özel elyazmasını bünyesinde barındıran Çanakkale Savaşları Araştırma Merkezi’ni ziyaret etti.
 Ziyarette, ev sahipliği yapan Gelibolu Yarımadası Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir’e imzalı kitabını da hediye eden Prof. Dr. Ortaylı yakın zamanda daha uzun süre vakit geçirmek üzere yeniden geleceğini ifade etti.
 Ziyareti sonrasında açıklama yapan Prof. Dr. Ortaylı, “Kentin kordon boyundaki tarihi köşklerden en önemlisi Çanakkale tarihini araştırma merkezi haline getirilmiş. İçerideki evrak, onların korunması, içerisinde Atatürk’ün de okudukları olan diğer tarihi kitapların muhafazası çok önemli. Ayrıca araştırma merkezinin yayınları son derece çarpıcı oldu. Böyle devam etmelerini temenni ederim” açıklamasını yaptı. .
İlber Ortaylı’yı ağırlamaktan dolayı memnuniyet duyduklarını ifade eden Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir, “İlber Hocamız yeni açılan Çanakkale Savaşları Araştırma Merkezi’mizi ziyaret etti. Geniş arşivimizi, çok özel belgeleri, nadide kitapları, müze bölümünü inceleyerek takdirlerini bizimle paylaştı” açıklamasında bulundu.
Öte yandan, ünlü tarihçinin tarihi yarımadada ev yaptırdığı, yakın zamanda Çanakkale’ye yerleşeceği de konuşuluyor.
Dilek Akşen