Çanakkale Belediyesi Kasım Ayı Olağan Meclis Toplantısı’nda gündem dışı konuşmalar ile birlikte Çanakkale Belediyesi’nin okullara vermek istediği eğitim desteği, baraj doluluk oranları, Cumhuriyet Meydanına yapılacak çalışmalar, otobüs ücretlerine gelmesi beklenen zamlar ve belediye bünyesinde kurulacak yeni müdürlük konuşuldu.
 
Çanakkale Belediyesi Meclis Kasım toplantısı, Ekim ve Kasım ayında şehirde yaşanan olayların hatırlanmasıyla başladı. Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, geçtiğimiz ay içerisinde hayatını kaybeden isimlere rahmet diledi. Şehirdeki kurum ve odaların seçimlerine de değinen Gökhan, yeni yönetim kurullarına başarı temennisini iletti.
 
ÖDÜL ALAN 49 PROJE ARASINDA ÇANAKKALE YEREL KALKINMA MODELİ’ PROJESİ DE VAR
 
Marmara Belediyeler Birliği tarafından birliğe üye belediyelerin iyi uygulamalarının ödüllendirilmesi amacı ile düzenlenen Altın Karınca'da Çanakkale Belediyesi Yerel Kalkınma Birimi tarafından hayata geçirilen ‘Çanakkale Yerel Kalkınma Modeli’ projesi, 10 kategoride toplamda 375 başvurunun değerlendirildiği yarışmada ödül alan 49 proje arasında yerini aldı. Belediye meclisinde izletilen sunum ile Altın Karınca’ya layık görülen proje hakkında bilgi verildi. 2017 senesinde Tohum Sandığı ile başlayan sürecin, ‘Yerel Kalkınma Birimi’ni kurarak daha da genişletildiği aktarıldı. Küçük üreticilerin desteklendiği ve kooperatif işbirliğinin sağlandığı ifade edilen sunumda yapılan çalışmalar ve amaçlanan hedefler anlatıldı.
 
“ÖNÜMÜZDEKİ EĞİTİM ÖĞRETİM YILINDA BU ÇOCUKLARA 1 ÖĞÜN YEMEK VERELİM”
 
Geçtiğimiz günlerde bir öğretmenin aç olduğu için karnı ağrıyan öğrencisi ile ilgili tweeti ise binlerce retweet aldı. Gündem dışı konuşmalarda söz alan CHP’li Meclis Üyesi Hüdai Erdal Gezen yoksul ailelerin çoğaldığını söyleyerek, “Öğretmenlerimiz sınıflarında aç olan öğrencileri anlatıyorlar. Yeterince beslenemeyen, beslenememeye bağlı gelişemeyen, düşünemeyen öğrencilerimiz var. Bu sadece Çanakkale’nin değil bütün öğrencilerimizin sorunu. CHP olarak, TBMM’ye bir yasa teklifinde bulunduk. Burada deniyor ki; sosyal devletçilik kapsamında, yoksul ailelerin çocuklarına ilk, orta ve üniversitedeki öğrencilere devlet 1 öğün ücretsiz yemek versin. Bu önerge maalesef Cumhur İttifakı’nın oylarıyla reddedildi. Yatağa aç giren ve yataktan aç kalkan çocuklarımız var. Bizler neler yapabiliriz? Kentimizdeki yoksul aileleri tespit edebiliriz. Sosyal İşler Müdürlüğümüzün yaptığı çalışmalar vardır illa ki. Meclisteki hiçbir arkadaşımızın buna hayır diyeceğini sanmıyorum. Biz de taşın altına elimizi koyalım ve önümüzdeki eğitim öğretim yılında bu çocuklara 1 öğün yemek verelim. Gerekirse, ayrı bir gündem maddesi olarak değerlendirelim” dedi.
 
“HELE GİDEN BİR VALİ VAR, VALİ DEMEYE BİN ŞAHİT İSTER”
 
Konuya ilişkin cevap veren Başkan Gökhan, “Biz yemek veriyorduk Havra’nın orada. Çanakkale Belediyesi, eğitime destek olacak diye ödleri patlıyor. Benim yıllarca yaptığım okul ziyaretleri vardı, bunu kestiler. Hele giden bir vali var, vali demeye bin şahit ister. Adam emir veriyor ya. Ben Çanakkale Belediye Başkanıyım arkadaş. Ne demek belediye başkanı? Halkın temsilcisi demek. Ben o çocukların da temsilcisiyim. Onlar bana oy vermemiş olabilir ama onlar adına da bana Ankara’dan para geliyor. Ben onlara bir bağışta falan bulunmuyorum, kendi cebimden para harcamıyorum. Bu yerel yönetimin görevidir. Engellilere de yaşlılara da destek oluyoruz, çocuklara da olacağız. Ama ödleri patlıyor. Aman okula belediye bir şey yapar da bir şey olur diye. Bu bir sosyal dayanışmadır. Bunun partisi yoktur” dedi.
 
502 ÖĞRENCİMİZ DESTEK ALARAK, YEMEK YİYOR, OKULLARINA GÖNDERİYORUZ”
 
Sosyal Destek Hizmetleri Müdürü Canan Ergun da konuya ilişkin açıklamada bulunarak, “Her sene eğitim öğretim döneminin başında Milli Eğitim Müdürlüğü’ne ve okullarımıza yazı yazıyoruz, ihtiyacı olan öğrencileri bize bildirmeleri için. Hatta Endüstri Meslek Lisesi’nden çok fazla ihtiyaç sahibi öğrencimiz vardı ve Havra’daki yemekhanemizi onlar çok kullanıyordu ama Milli Eğitim ile görüştüğümüzde, okullara yazı yazdıklarını söylediler. Müdürler yazı yazmıyorlar, ihtiyaç sahibi öğrencileri bildirmiyorlar. Şu an 15 özel eğitim sınıfımıza ve çıraklık eğitim merkezimize tekrardan yazdık, onlar cevap verdiler. 502 öğrencimiz destek alarak, yemek yiyor, okullarına gönderiyoruz” şeklinde konuştu.
 
BELEDİYEDE İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ VE SIFIR ATIK MÜDÜRLÜĞÜ KURULACAK
 
Yasa gereği yeni bir norm kadrodan oluşan İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Müdürlüğü kurulacak. Türkiye genelinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın genelgesi doğrultusunda başlatılan müdürlük kurulma çalışmaları, Çanakkale Belediyesi’nde de başlayacak. Kurulan müdürlükte; çevre koruma, yenilebilir enerji kaynakları, net sıfır emisyon hedefi, akıllı şehir uygulamaları, küresel iklim değişikliğine adaptasyon programları, iklim krizi ile mücadele ve sürdürebilir şehircilik oluşturulması sağlanacak.
 
CUMHURİYET MEYDANI’NDE YAPILACAK OLAN YENİLEME ÇALIŞMALARI ANLATILDI
Cumhuriyet Meydanı’nda yapımına başlanan yenileme çalışmaları hakkında Mimar Tuğçe Özdemir de bir sunum gerçekleştirdi. Sunumda, mevcut Cumhuriyet Meydanı’nın bin 837 metre kare; yurt binasının yıkılmasıyla oluşan alanın bin 620 metre kare olduğu yani 1. Etap olarak planlanan alanın 5 bin 500 metre kare olduğu ifade edildi.  Yenileme çalışması kapsamında yapılacak olan değişiklikler ise şu şekilde sıralandı: İskele Meydanı ve Cumhuriyet Meydanı arasındaki zemin bağlantısını güçlendirmek, Atatürk Heykelinin kaidesini ve yerini 1930’lu yıllardaki orijinal haline getirmek, mevcut ağaç dokusunu koruyarak yeni dinlenme alanları oluşturmak, meydan etrafında sınır teşkil eden ürünleri yeniden düzenleyerek meydan alanını genişletmek.
 
KOOPERATİFE VERİLEN DESTEK ÜCRETTE ARTIŞA GİDİLDİ
 
2023 yılına ilişkin plan ve bütçe taslaklarının ise gerekli komisyonlara hava edilmesi oy birliği ile kabul edildi. Ardından geçtiğimiz ay belediye meclisinden komisyona devredilen ve ek destek ödemesine ilişkin olan 8. Gündem maddesine geçildi.  S.S. 18 No’lu Şehir İçi Minibüsçüleri Motorlu Taşıyıcılar Kooperatifi, günlük 50 bin TL zarar ettikleri sebebiyle, otobüs biniş fiyatlarına yüzde 50 zam ve ücretsiz binişler için ek destek talep etmişti. Çanakkale Belediyesi Ekim Ayı Olağan Meclis Toplantısı'nda görüşülen zam talebi, üniversite öğrencilerinin tamamen şehre gelmesinden sonra belirlenmesi için Kasım ayında gerçekleşecek olan toplantıya aktarılmıştı. Otobüs şoförlerine verilen kilometre başı desteği Ocak ve Haziran ayları arasından bin 500 TL olarak belirlenmişti. Komisyonun 20 Ekim tarihinde yeniden toplanmasının ardından; kooperatifin talep ettiği ek destek ise komisyon tarafından araç başına 3 bin 824,94 TL destek verilmesi oy birliğiyle kabul edildi.
 
Ogün İnal