Tarihi 1950’ye kadar dayanan geleneğe göre, Kutluoba ve çevresindeki zeytin üreticileri hasada başlar başlamaz zeytinlerini zeytin sıkım merkezi haline gelen Kutluoba’ya götürüyor. 1972 yılına kadar atların gücü kullanılarak sıkılan zeytinler o yıl köye elektrik gelmesi ile kontinü sisteme dönüyor. Kutluoba köy muhtarlığının zeytin sıkım işletmesinde Kazdağı’nın havası ve zengin toprağı ile yetişen zeytinler zeytinyağı olarak işletmeden çıkıyor. Zeytin hasadının bereketli geçmesi için uzun yıllardır gerçekleştirilen Kutluoba Köyü lokma hayrına gelen Bayramiç Ziraat Odası Başkanı İsmail Pehlivan “Kutluoba köyünde yapılan lokma hayrı bereketli bir sezon için yapılan bir hayır. Biliyorsunuz Bayramiç’in zeytinyağının coğrafi işareti var. Büyüklerimizden dinlediğimiz kadarı ile Kutluoba köyünde 1945 ila 1950’li yıllar arasında atların gücü kullanılarak zeytinlerin sıkımı yapılıyormuş. Bu durum 1950 ila 1960 yıllarda devam etmiş. Köyde 1960 ile 1965‘li yıllar da dizel motorlar kullanılarak zeytin sıkımı yapılmış. 1972 yılında da elektriğin Kutluoba köyüne ulaşması ile birlikte zeytin kısımları kontinü sisteme dönüşmüş. Tüm tüketicilerinde Bayramiç zeytinyağını denemelerini ve tercih etmelerini istiyoruz” dedi.

Çanakkale’nin Bayramiç İlçesine Bağlı Kutluoba Köyü 72 yıldan buyana Zeytin üretimi yapılan Bayramiç’te hasat sonrası zeytin toplama ve sıkma alanı olarak biliniyor. Köy, 72 yıldan buyana devam eden ve zeytin hasadının başladığı gün gerçekleştirilen Hasat Mevlut’u ve lokma hayırı da birçok davetli ve ziyaretçiyi ağırlıyor. Bir süre önce çoğrafi işaret alan Bayramiş zeytinyağının ismi ve tadı aranan ürünler arasında yer aldı.

BEREKETLİ BİR ZEYTİN HASADI VE ZEYTİN SIKIMI İÇİN HER YIL HAYIR DÜZENLENİYOR
Çanakkale’nin Kazdağlarına yakınlığı ile bilinen Bayramiç Beyazı gibi ürünleri ile meşhur Bayramiç aynı zamanda zeytin üretimi ve zeytinyağı ile de bilinen bir ilçe. Kaliteli zeytinyağı ile bilinen Bayramiç’te zeytin üretimi ile bilinen Kutluoba Köyünde 72 yıllık bir gelenek tekrarlandı. Kutluoba Köyü ve çevresinde zeytin üretimi ile Uğraşan köylerde zeytin hasadı başladı. Uzun yıllardır Kutluoba ve çevresindeki zeytin üreticileri hasada başlar başlamaz zeytinlerini zeytin sıkım merkezi haline gelen Kutluoba’ya götürüyor. Kutluoba köy muhtarlığının zeytin sıkım işletmesinde Kazdağının havası ve zengin toprağı ile yetişen zeytinler zeytinyağı olarak işletmeden çıkıyor. Kutlu oba köyünde zeytin hasadı ile birlikte 72 yıllık bir gelenekte gerçekleşti. Zeytin hasadının başlaması ile birlikte Kutluoba köyünde geleneksel lokma hayırı yapıldı. Geleneksel hale gelen ve her sene gerçekleşen lokma harına çok sayıda davetli ve ziyaretçi geldi. Mevlüt’de yapılan, dualar okunan hayıra gelen bazı ziyaretçiler 72 yıllık  geleneğe şahitlik etmek için Kutluoba köyüne geldiklerini ifade ettiler.
 
TARİHİ 1950’Lİ YILLARA DAYANAN BİR HAYIR
Zeytin hasadının bereketli geçmesi için uzun yıllardın gerçekleştirilen Kutluoba köyü lokma hayırına gelen Bayramiç Zıraat Odası Başkanı İsmail Pehlivan kutluoba köy hayrının geçmişinin 1950’lere dayandığını ifade ederek “Kutluoba köyünde zeytin hasadının başlaması ile birlikte her yıl yapılmakta olan hatta geçmişi 1950’li yıllara dayanan bir hayır etkinliği. Her yıl bu zamanda zeytin hasadı başladığında hayırlı bir zeytin hasadı ve zeytin sıkımı geçsin diye Kutluoba köy Muhtarlığı ve diğer köylerin muhtarlıklarının da bu tür hayır etkinlikleri vardır. Kutluoba köyünde yapılan lokma hayırı bereketli bir sezon için yapılan bir hayır. Biliyorsunuz Bayramiç’in zeytin yağının çoğrafi işareti var. Büyüklerimizden dinlediğimiz kadarı ile Kutluoba köyünde 1945 ila 1950’li yıllar arasında atların güçü  kullanılarak zeytinlerin sıkımı yapılıyormuş. Bu durum 1950 ila 1960 yıllarda da devam etmiş. Köyde 1060 ila 1965 ‘li yıllar da dizel motorlar kullanılarak zeytin sıkımı yapılmış. 1972 yılında da elektriğin Kutluoba köyüne ulaşması ile birlikte zeytin kısımları normal kontineye dönüşmüş. Bayramiç Zeytinyağı, kazdağlarının eteklerinde tadını almaktadır. Biz buradan Kutluoba köyünden ve diğer köylerimizdeki zeytin üreticilerimize bereketli ve hayırlı bir sezon geçirmeyi diliyoruz. Tabi ki tüm tüketicilerinde Bayramiç zeytin yağını denemelerini ve tercih etmelerini istiyoruz.” dedi.

LOKMA HAYIRIMIZDA HER YIL ÇOK SAYIDA ZİYARETÇİMİZİ AĞIRLIYORUZ
Yılın bu döneminde zeytin hasadı ile birlikte yapılan Kutluoba lokma hayırında gün boyu gelen misafirleri ile birebir ilgilenen Köy Muhtarı Zafer Sezer “ Bugün geleneksel köy hayırımızı  gerçekleştiriyoruz. Her yıl olduğu gibi  bu yılda geleneksel hayırımıza katılım yoğun. Geleneksel hayırımız 1950 yıllarından buyana gerçekleştirilen bir hayır. Zeytin hasadı ve zeytin sıkımı ile ilgili çalışmalar o dönemde atların gücü ile yapılıyormuş teknolojik gelişmeler ve elektriğin köyümüze gelmesi ile birlikte kontine sistem ile zeytin sıkımları yapılıyor. Mutarlığımıza ait bir zeytin yağı sıkma işletmemiz var. Zeytin hasadı ile birlikte işletmemizde çalışmaya başlayacak. Hayırlı bereketli bir hasat ve zeytin sıkım sezonu olsun diye geleneksel lokma hayırımızı gerçekleştiriyoruz” dedi.
Kutluoba geleneksel lokma hayırında ziyaretçiler ve davetliler için lokmalar döküldü. Pişen lokmalar Bayramiç Peyniri, Bayramiç Balı, Bayramiç Zeytini ve Bayramiç Pekmezi ile ikram edildi.   

Ogün İnal