Yenice Fayı olarak adlanan fay 3-4 yıldır büyük deprem beklediğimiz Erdek-Biga-Çan-Bayramiç- Yenice yakınlarından geçen fay sisteminden bağımsız depremler yaratabilir. Fayın özelliği nedeniyle Yenice Fayı ve güney devamındaki denizdeki fayların KAF gibi büyük deprem yaratması beklenmemektedir. Bu fay sisteminde 6 büyüklüğe kadar deprem olursa şaşırtıcı olmaz” dedi.
 
Son 10 günde Çanakkale dolayında olan 5 depreme dikkat çeken Profesör Doktor Doğan Perinçek, Erdek-Biga-Çan-Bayramiç- Yenice yakınlarında 6 şiddetinde  bir deprem olabileceğini vurguladı.
 
Prof. Perinçek açıklamasında, “Batı Marmara'da olan depremler Biga yönünde kuzeydoğudan güneybatıya enerji transferini sürdürüyor. Ateş çemberi olarak adlandırdığımız yeşil elips içinde son 10 günde olan 5 deprem (büyüklükler; 2.2, 2.5, 2.7, 2.8 ve 3.0) bir uyarı niteliğindedir. Uyarı Erdek-Biga-Çan-Bayramiç-Ayvacık fay zonu içindir.  Bozcaada yakınında olan 3.8 büyüklükte deprem dikkatleri bu noktaya topluyor. Bozcaada kuzeyinde kırmızı ile işaretli fay ilk defa tarafımdan haritalanmış bir fay olup daha güneyde olan 3.8, 2.2 ve 2.8 büyüklükteki deprem odakları ile aynı doğrultudadır. Bu fay; Yenice Fayı olarak tanımlanmış ve tarafımızdan adlandırılmış olup aktif bir faydır. Aktif olduğu son 10 günde olan depremler ile doğrulanmıştır.   Bozcada yakınında haritalanmış fay ve onunla aynı doğrultuda olan depremler Kuzey Anadolu Fayı doğrultusunda olmayıp ayrı bir fay sistemi olarak deprem yarattığı düşünülmektedir. Yenice Fayı olarak adlanan fay 3-4 yıldır büyük deprem beklediğimiz Erdek-Biga-Çan-Bayramiç- Yenice yakınlarından geçen fay sisteminden bağımsız depremler yaratabilir. Fayın özelliği nedeniyle Yenice Fayı ve güney devamındaki denizdeki fayların KAF gibi büyük deprem yaratması beklenmemektedir. Bu fay sisteminde 6 büyüklüğe kadar deprem olursa şaşırtıcı olmaz” dedi.
 
Dilek Akşen