Kazı Başkanı Prof. Dr. Nurettin Arslan Roma dönemine ait 23 asırlık çeşme hakkkında "Agoranın doğu kenarındaki kalıntının uzun yıllardır işlevi bilinmiyordu. İlk tespitlerimize göre, görkemli bir çeşme yapısı olduğunu öğrendik. Assos'ta çok sayıdaki sarnıçları biliyoruz ancak anıtsal bir çeşme yapısına ilk kez rastlıyoruz” dedi.
Ayvacık ilçesine bağlı Behram köyündeki 7 bin yıllık Assos Ören Yeri'nde, Prof. Dr. Nurettin Arslan kazı başkanlığında  yılın 12 ayı 25 kişilik  bir ekiple devam eden kazılarda, ilk defa, Roma dönemine ait yaklaşık 2 bin 200-2 bin 300 yıl öncesinde inşa edilmiş anıtsal çeşme yapısı kalıntıları bulundu.
Kazı Başkanı Prof. Dr. Nurettin Arslan konuya ilişkin; "Agoranın doğu kenarındaki kalıntının uzun yıllardır işlevi bilinmiyordu. İlk tespitlerimize göre, görkemli bir çeşme yapısı olduğunu öğrendik. Assos'ta çok sayıdaki sarnıçları biliyoruz ancak anıtsal bir çeşme yapısına ilk kez rastlıyoruz. Kent mimarisi açısından oldukça önemli bir yapı. Arazi çevresinde yapılan kazılarda bulunan eserlerin çalışmaları devam etmekte. Milattan önce 2. yüzyılda inşa edildiğine göre yaklaşık 2 bin 200-2 bin 300 yıl öncesinde inşa edilmiş bir çeşme olarak karşımıza çıkıyor” açıklamasını yaptı.
Assos Ören Yeri’nde bu yıl Helenistik Çağ’da inşa edilen Agora ve Gymnasium Bizans Dönemi Ksenedochion (Misafirhane) yapılarında kazı çalışmalarına devam edildi. Kazılar, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Türk Tarih Kurumu ve bir firma tarafından destekleniyor.
Dilek Akşen