ÇOMÜ HASTANESİNDE İLK KEZ “MİNİPERK “YÖNTEMİ İLE DEV BÖBREK TAŞI ALINDI

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Hastanesi Üroloji Bölümü Çanakkale’de ve bölgede özellikli sağlık hizmeti sunmada öncü olmaya devam ediyor.  Üroloji Kliniğinde Dev böbrek taşı olan hastaya Çanakkale’de ilk kez uygulanan ‘miniperk’ yöntemi Doç. Dr. Eyüp Burak Sancak ve ekibi tarafından başarı ile uygulandı. İki saat süren ve ilk kez uygulanan müdahalenin ardından sağlığına kavuşan hasta böbreğinden çıkan taşlara inanamadı. 66 yaşındaki N.I ; “Ameliyattan sonra böbreğimden çıkan taşı gördüm neredeyse ev temeli yapacak kadar taş vardı. Şikâyetlerim kalmadı”dedi. Üroloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doçent Doktor Eyüp Burak Sancak da  “Hastamızın sol böbreğinde böbreğin içerisini tamamen dolduran, bilimsel olarak geyik boynuzu olarak adlandırılan dev böbrek taşı mevcuttu. Böbrek fonksiyonları da sınırda çalışmaktaydı. Bu nedenle hastamıza ve böbreğe daha az hasar verecek ‘miniperk’ yöntemi ile daha küçük bir delikten böbrek taşlarının tamamını temizledik’ dedi. 

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi Üroloji Kliniğinde yatan ve dev böbrek taşı olan 66 Yaşındaki N.I' ya, Doçent Doktor Eyüp Burak Sancak ve ekibi tarafından Çanakkale’de ilk kez uygulanan ‘Miniperk’ ameliyat yöntemi uygulandı. ’Miniperk’  yöntemi ile hastanın böbreğindeki dev taşlar iki saatlik başarılı bir ameliyat ile alındı.

ÇANAKKALE’DE BİR İLK “MİNİPERK”

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi Üroloji Kliniğinde Dev böbrek taşı bulunan hasta Çanakkale ilk kez  ‘Miniperk’ yöntemi ile ameliyat edilerek dev böbrek taşından kurtuldu. Başarılı operasyon sonucunda dev böbrek taşından kurtulan hasta ilgili bilgi veren Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Üroloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doçent Doktor Eyüp Burak Sancak; “Hastamızın sol böbreğinde böbreğin içerisini tamamen dolduran, bilimsel olarak geyik boynuzu olarak adlandırılan dev böbrek taşı mevcuttu. Böbrek fonksiyonları da sınırda çalışmaktaydı. Bu nedenle hastamıza ve böbreğe daha az hasar verecek ‘miniperk’ yöntemi ile daha küçük bir delikten böbrek taşlarının tamamını temizledik’ dedi.

ÇOMÜ ÖNCÜ OLMAYA PROFESYONEL EKİBİ İLE DEVAM EDİYOR

Doktor Sancak , “Günümüzde teknolojik gelişmeler ve bilimsel yöntemler hep daha az zarar veren, daha küçük kesi ile yapılan cerrahilere doğru değişim göstermekte, bizde Çanakkale  Onsekiz Mart Üniversitesi Üroloji Anabilim Dalı olarak, bu teknolojiye ayak uydurma çabasındayız.  Hastalara daha az hasar veren minimal invaziv olarak adlandırılan yöntemleri uygulamaya çalışıyoruz.  Bu nedenle hastamıza çok daha küçük bir delikten, çok büyük olan böbrek taşı alma işlemini yani ‘miniperk’ yöntemini uyguladık. Hastamızın şu an sağlık durumu gayet iyi, çok kısa zamanda toparlandı ve bugün taburculuğu planlanıyor’ dedi. Sancak; ÇOMÜ Hastanesi Üroloji bölümünün Çanakkale’de ve bölgemizde özellikli sağlık hizmeti sunmada öncü olmaya devam edeceğini belirtti.

BÖBREĞİMDEN EV TEMELİ YAPACAK KADAR TAŞ ÇIKTI

Taburcu olma hazırlığı yapan 66 yaşındaki N.I,  böbreğinden çıkan taş miktarına inanamadığını belirterek “Bazı rahatsızlıklarım vardı ve bu rahatsızlıklarımın böbreğimdeki taşlardan kaynaklandığını bilmiyordum. Önce çan devlet hastanesine oradan da ÇOMÜ Araştırma ve Uygulama hastanesine geldim. Burada yapılan muayenede böbreklerimin filmi çekildi ve böbreklerinde çok büyük taşın olduğu görüldü. Bir süre sonra böbrekteki büyük taş böbrek kanalına çıkınca doktorum böbrek taşının alınması gerektiğini söyledi. Doktorum bana ameliyat günü verdi ve ameliyat günü geldik ameliyata girdik doktorum büyük böbrek taşını aldı;  Allah ondan razı olsun. Ameliyattan sonra böbreğimden çıkan taşı gördüm neredeyse ev temeli yapacak kadar taş vardı. Şikâyetlerim kalmadı. Allah hocamızdan razı olsun.” dedi

Ogün İNAL