Çanakkale Ticaret borsasında düzenlenen Toplantıda helal ürün ve belgelendirmeleri konusunda bilgiler verildi.
 
Helal Ürün Ve Hizmetlerin Belgelendirmesinin Önemi Artıyor
Ticarette Helal Belgelendirmenin Önemi ve Güncel Gelişmeler” konulu Bilgilenrirme Semineri Çanakkale Ticaret Borsası Toplantı Salonunda yapıldı. Seminere" Helal Akreditasyon Kurumu Yönetim Kurulu Başkanı Zafer Soylu Çanakkale Belediye Başkan Yardımcısı İrfan Mutluay, TOBB Kobi Müdürlüğü Uzman Yardımcısı Nazlı Akgün, Ticaret İl Müdürü Hakan Tuncerli, Tarım ve Orman İl Müdür Yardımcısı Latif Candan ve Gıda ve Yem Şube Müdürü Ahmet Kılınç, TKDK İl Koordinatörü Hasan İskender, KOSGEB Müdürü Barış Alural, İŞKUR Müdürü Mehmet Uğur Yavuz, GMKA Çanakkale YDO Koordinatörü Recai Başaran ve Uzman Petek Eğerci Coşkun, ÇOMÜ Biga Uygulamalı Bilimler Fakültesi Dekanı Prof.Dr.Selahattin Kanten, Akademisyenler, Damızlık Koyun-Keçi Yetiştiricileri Birliği Müdürü Bekir Sıtkı Ayağ ve Arıcılar Birliği Yetkilileri , Kooperatif Başkanları, Borsa üyeleri ve basın mensupları katıdı. Çanakkale Ticaret Borsası Meclis Başkanı Abdullah Deniz, Meclis Katip Üyesi Ergin Kara, Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Gökhan Uysal, Yönetim Kurulu Üyeleri Melih Gündoğdu, Birol Çetin, Genel Sekreter Sevcan Elver, Kalite Akreditasyon Sorumlusu Gözde Kartal ve Proje İstatistik Sorumlusu Burcu Genç seminere ev sahibi olarak katıldı. Seminerin açılış konuşmasını yapan Çanakkale Ticaret Borsası Meclis Başkanı Abdullah Deniz “Helal Akreditasyon Kurumu Yönetim Kurulu Başkanımız Sn. Zafer Soylu’nun teşrifleri, Helal Akreditasyon Kurumu ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğimiz işbirliğinde gerçekleştirdiğimiz bilgilendirme seminerine katılım yapan herkese teşekkür ediyoruz. Helal sertifikası üreticiler ve tüketiciler açısından güven temin eden bir kalite sistemidir. Helal belgeli ürün ve hizmetlerin, helal olmaların yanı sıra temiz ve sağlıklı olmaları sebebiyle aranılan ve tercih edilen bir tüketim önceliği haline geldiğini hepimiz görüyoruz. Ülke olarak dünyanın en stratejik bölgesinde, en önemli enerji yolları üzerinde ve çok zengin bir kültüre sahibiz. Dış pazarlara bugün kolayca ve rahatça mal satmanın, o pazarlarda kalıcı olmanın ilk şartı Helal gıda belgesini almak. İşyerine hilal ile belirlenen gıda sertifikasını asmak. Bu işin anahtarı ve ilk adımı budur. Tekstil, sağlık, kozmetik, lojistik ve turizm gibi oldukça geniş bir sektörel yelpazeye hitap ettiğini belirtti. Bugün dünya genelinde hızla büyüyen helal gıda pazarından Türkiye'nin aldığı payı artırmaya yönelik çalışmalara hız kesmeden devam edilirken, tam da bu noktada, helal ürün sertifikası veren kurumları denetleyen Helal Akreditasyon Kurumu'nun yürüttüğü faaliyetlerin başta gıda sektörü olmak üzere geniş kitlelerce bilinir olması önem taşımaktadır" dedi.

Müslüman Dünyası Olarak Helal Gibi Temel Bir Kavramda Bile Ortak Bir Belgelendirme Yapamıyoruz
Helal Akreditasyon Kurumu (HAK) Yönetim Kurulu Başkanı Zafer Soylu' da seminerde yaptığı sunumda HAK’ın helal belgesi veren kuruluşları denetleyen bir kurum olduğunu belirten Soylu, kurumun çalışmaları hakkında ayrıntılı bilgi verdi. Helal belgelendirme piyasasında ülkelerin farklı standartlar uygulamaya devam ettiğini belirten Soylu, “Bugün Müslüman nüfusun dünyanın neresine giderse ürünün üzerindeki helal logosunun gerçek olup olmaması noktasında kafasında soru işareti varsa bu hepimizin sorumluluğunu arttıran bir husustur. Maalesef biz Müslüman Dünyası olarak helal gibi temel bir kavramda bile ortak bir belgelendirme ve denetim mekanizması üzerinde yıllarca uzlaşamadık. İslam Ülkeleri Standartlar ve Metroloji Enstitüsü (SMIIC) tarafından yürürlüğe konulan standartlar ve geliştirilen helal belgelendirme sistemi vasıtasıyla bu alandaki eksikliği hızla gideriliyor. ülkemizde bu alandaki öncü ülkeler arasında yer alıyor. Bugüne kadar yarısı yurt dışından olmak üzere toplam 80'e yakın akreditasyon başvurusu aldık. Bugün itibariyle bu başvurulara yönelik olarak  26 akreditasyon kararı vasıtasıyla 800’e yakın helal belgesi akreditasyon güvencesine kavuştu. 30'un üzerinde başvuru ise gerekli şartları taşımamaları sebebiyle reddedildi" dedi.

Helal belgelere yönelik KOSGEB ve Ticaret Bakanlığı destekleri
Soylu, sunumunun devamında Getirilen yeni düzenlemeyle yurt içinde tüketicilere arz edilecek tüm ürün ve hizmetlere yönelik düzenlenen helal belgelerinin HAK tarafından akredite edilmiş, denetimlerden geçmiş yetkili kuruluşlarca verilmesi gerektiğinin altını çizerek “Akredite helal belgeleri iki şekilde destekleniyor. Eğer bir firma ya da üretici KOBİ vasfını taşıyorsa KOSGEB'e müracaat edecek. Aldığı helal belgesi akredite bir kuruluştan alındıysa ve bunu da belgeliyorsa yapmış olduğu harcamaların yüzde 70’ine kadarını KOSGEB’den alabiliyor. Bunun dışında eğer bir ürün ihracata gidiyorsa ve bu ürün için helal belgesi alındıysa ve bu helal belgesi HAK’tan akredite ise o zaman da Pazara Giriş Destekleri kapsamında Ticaret Bakanlığımız o ürün için verilen helal belgelendirme giderinin yarısını karşılayabilmekte” dedi. Soylu’nun sunumunun ardından, katılımcıların konu ile ilgili soruları cevaplandırıldı. Seminerin sonunda Çanakkale Ticaret Borsası Meclis Başkanı Abdullah Deniz, Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Gökhan Uysal, Yönetim Kurulu Üyesi Melih Gündoğdu ve Yönetim Kurulu Üyesi Birol Çetin ile birlikte HAK Yönetim Kurulu Başkanı Zafer Soylu ve TOBB Yetkilisi Nazlı Akgün’e günün anısına hediye takdiminde bulunuldu.Seminer toplu fotoğraf çekimi ile son buldu.

Şenay Azman