Av yasağı öncesinde balıkçıların bu sene palamut bol çıkacak vatandaş bol bol palamut yiyecek ifadesi balıkçı teklerinin palamut dolu olarak iskelelere yanaşması ile gerçekleşti. Balık halleri Palamutla dolup taşarken balık tezgahları da Palamut bolluğundan nasibini aldı. Palamuttaki bolluk balık tezgahlarında etiketlere de yansıdı. Çeşitli fiyatlardaki palamutlar gramajına göre fiyat buldu. 500-600gram ağırlığındaki palamutlar 35 TL, 800-900 gram ağırlığındaki palamutlar 50 TL 1000 gram ve üzerindeki ağırlığa ulaşan palamutlar ise bu hafta 60 TL’den balık tezgahlarındaki yerini aldı.  
 
PALAMUT KAPIŞ KAPIŞ
 
1 Eylül balık av yasağının sona ermesi ile denizlerde Palamut bolluğu yaşandı. Balıkçı teknelerinin ağları palamutla bolunca bol Palamut uygun Palamut fiyatını da beraberinde getirdi. Av yasağı öncesinde balık fiyatlarının çok yüksel olması nedeni ile av yasağının kalması ve balık fiyatlarının ucuzlamasını bekleyen vatandaşlarda balık hasretini Palamutla giderdi. Palamut bolluğu tezgâhlardaki fiyatlara da yansıyınca vatandaşlar 35-50 ve 60 TL’den çeşitli gramajlardaki Palamutları adeta kapış kapış aldı. Tezgahlarda uygun fiyatlı Palamutları satın alan vatandaşlar birden fazla palamut almaya başlayınca 500-600 gram ağırlığındaki palamutlar için balıkçılar kampanya yaparak 3 Palamudu 100 TL’den satmaya başladı. Vatandaşlar temizletip halka şeklinde kestirdikleri palamutları dipfrize atarak ileriki günlerde yemek adeta stok yapma yarışına girdi. Çanakkale Balık halinde günlük taze olarak gelen palamutlar adeta tezgahları istila etti. Çanakkale merkezdeki balık halinde balık tezgalarında sadece Palamut, Sardalye Karides ve Kalamar satışı yapıldı.
 
HEM TAZE, HEM UCUZ 
 
Balık satıcıları 1 Eylülde balık av yasağından sonra beklenen palamut bereketinin tezgahlara yansıdığını Palamut bolluğunun fiyatları da aşağı çektiğini ifade ettiler. Palamut bolluğu nedeni ile tezgahlarında palamuttan başka balığa yer vermediklerini palamuttun uygun fiyatı nedeni ile de diğer balık çeşitlerinin adeta pabucunu dama atıldığını ifade ederek” ucuz fiyatından ve yüksek gramajından ötürü vatandaşlar palamut almayı tercih ediyor. Zaten palamudunda mevsimi vatandaşlar ucuz fiyata mevsim balığı yemiş oluyorlar. Palamut haricinde tezgahımızda sardalye var. Sardalyenin da zamanı bitiyor. Bu nedenle artık Sardalyenin son dönemi bundan sonraki aylarda sardalye artık küçülür. Tezgahımızda olan Sardalyeler iri yani mangallık Sardalyeler. Çanakkalelilerin sevdiği şekilde bu iri sardalyeler “boklu kebab” yapmaya uygun. Palamut bolluğu da Kasım ayına kadar devam eder. Ondan sonra Palamut mevsimi biter. Vatandaşlar palamutları çok sayıda alıp ileriki aylarda tüketmek için temizletip halka şeklinde kestirip dipfrizlerin de saklıyorlar. Böylece Palamutları istedikleri zaman tüketebilecekler. Palamudun çıkması ise 1 Eylül’e kadar olan süreçte çok azalan işlerimiz adeta patladı. Çanakkale’de Palamutları günlük alıyoruz ve o gün içerisinde Palamutlar yoğun ilgiden dolayı tükeniyoruz. Vatandaşlar Palamut mevsimi ile taze taze ve ucuz balık tüketme şansı buldular” dediler.  
 
Enishan Keskin