Deniz canlılarının yaşam alanını tehdit eden ‘Hayalet Ağları’ denizlerden çıkarmak için Altınoluk Beldesi’nde ekipler 500 metre uzunluğunda hayalet ağı çıkararak canlılara yaşam alanı açtı.
Marmara denizinin daimi canlıları olarak bilinen iskorpit, eşkina, sargos, karagöz, izmarit, mezgit, çırçır, ıstakoz, yengeç ve mercanlar için ‘Hayalet Ağ Avcıları’ projesi kapsamında çalışmalar devam ediyor.
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Adnan Ayaz koordinesinde oluşturulan 13 kişilik ekip Ocak ayından bu yana adeta deniz dibini taradılar.
Çalışmaların yeni bölgesi Edremit Körfezi'ndeki Altınoluk, Akçay, Güre Beldelerinde yer alan yapay resif alanları ve Ayvalık Adalar Bölgesi olarak belirlendi. Belirlenen bölgelerde taramalar ve dalışlar gerçekleştiren ekipler ağları su yüzüne çıkarıyor. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Adnan Ayaz koordinesindeki ekipler Altınoluk Beldesi civarında yapılan dalışlarda yaklaşık 500 m uzunluğunda uzatma ağı yapay resif alanından çıkarıldı. Çıkarılan bu ağların 4-5 yıldır deniz ortamında olduğu ve bu süre zarfı içerisinde hayalet ağ olarak avcılığa devam etiği ve bulunduğu ortamdaki birçok canlı için tehlike oluşturduğu belirtildi.

Şenay Azman