Troya Kültür Yolu Festivalleri kapsamında sergilenen Anadolu Ateşi’ni tüm Çanakkale heyecanla izledi. Yaklaşık 25 bin kişinin büyük merak ve heyecanla izlediği ‘Torya’ adlı gösteri Hamidiye Tabyaları’nda gerçekleşti.
 
Troya Kültür Yolu Festivalleri kapsamında sergilenen ve sergilenecek olan bir çok etkinlikten biri olan ve Sanat Yönetmeni Mustafa Erdoğan’ın sahneye koyduğu Anadolu Ateşi, Homeros’un İlyada Destanı’nda geçen Troya Savaşını danslarıyla anlattı. Yaklaşık 5 bin yıl önce yaşanan Troya savaşını simgeleyen danslar seyircileri oldukça etkiledi.
 
Helen ve Paris’in aşklarından doğan savaşı, tanrıları ve yan olayları anlatan Troya’yı bilindiği üzere Homeros İlyada Destanı’nda anlatmıştı. Bu büyük destan pek çok yerli ve yabancı filmlere, belgesellere ve kitaplara konu oldu. Tutkuları, savaşları ve hazineleri ile insanoğlunun ilgisini çeken Troya, bizim topraklarımızda yer alıyor. Anadolu Ateşi, 2018 Troya Yılında Çanakkale için özel bir gösterim hazırlamış ve yüzyılın dans projesi olarak ilk kez 2018 Troya Yılı kapsamında “Troya” adı ile sergilenmişti. Anadolu topraklarının bir medeniyeti olan Troya’nın öyküsünü anlatan dansların yer aldığı bu gösteri bir kez daha Çanakkale Troya Kültür Yolu Festivali kapsamında önceki akşam Hamidiye Tabyaları’nda Çanakkalelilerle buluştu.
Anadolu Ateşi’nin dansçıları sahnedeki enerjileri ile görsel şölen yaratarak tarihi adeta sahnede yeniden canlandırdılar. Troya Savaşı ile Paris ve Helen’in aşkının da canlandırıldığı gösteri, izleyiciler tarafından ilgi ile izlendi. Akhilleus’un (Aşil’in) Hector’u öldürme sahnesi seyirciler duygulu anlar yaşadı ve gösteri sonunda “Troya” dans gösterisi büyük alkış aldı.
 
Çanakkale’de topraklarında kurulmuş bir Anadolu Medeniyeti olan Troya’nın hikayesinin anlatıldığı “Troya Gösterisi”, yaklaşık 25 bin kişi tarafından izlendi. Anadolu Hamidiye Tabyası’nda kurulan platform-sahnede gerçekleştirilen gösteriyi izlemek için vatandaşlar neredeyse izdiham oluşturdu. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’unda katıldığı gösterimde vatandaşlar, Troya’nın Efsanesine danslarla bir kez daha şahitlik etmiş oldu.
Hasan Sami Er