ATALARIMIN VE ANNEMİN EMANETİNE SAHİP ÇIKMAK İÇİN ÜRETİYORUM
Son yıllarda çok popüler hale gelen atalık tohumlar büyük bir özenle üretilmeye devam ediyor. Atalık tohumları üreten isimlerden biride üniversite mezunu iki çocuk annesi kadın çiftçi Eylem Önder Bombatepe. Bombatepe, Musaköy’deki çiftliğinde temiz ve sağlıklı gıdaya ulaşmak için “Bizim Tohumlarımız” grubunun çatısı altında tohum takası da yapıyor. Bombatepe, hikâyesinin kendi atası ile başladığını anlatarak, “Annem bana çocukluğunu ve çocukluğuna olan özlemini anlatıyordu. Annesinin bahçeye ekip yetiştirdiği sebzeleri anlatırken “nerede o eski lezzetler, kalmadı artık o güzel tohumlar” dedi. Bu benim çok ağrıma gitti. Kabullenmek istemedim atalarımın emanetlerinin, annemin anılarının kaybolduğunu. Ve başladım yerli tohumlarımızın izini sürüp onları toplamaya. Sırf anneme “burada anne o eski tohumlar’” diyebilmek için” dedi…

ANNEMİN “NEREDE O ESKİ TOHUMLAR” SERZENİŞİNDEN YOLA ÇIKTIM
Temiz ve sağlıklı gıdaya ulaşmak için “Bizim Tohumlarımız” grubunun çatısı altında tohum takası yapan genç çiftçi, Eylem Önder Bombatepe açıklamasının devamında atalık tohumları üretmeye başlamasına neden olan olayları şu cümleler ile anlattı. “grafikerlik yapıyorum, evliyim ve 2 tane kızım var. Biraz fazla doğa aşığıyım, doğaldan ve doğadan yana oldum hep o kadar. Doğru olan doğaya uyum sağlamak, onunla savaşmadan onu olduğu gibi sevmektir benim için. Çanakkaleliyim, hep bu topraklarda yaşadım, destan yazanların torunu olmaktan her zaman gurur duydum. Annem bana çocukluğunu ve çocukluğuna olan özlemini anlatıyordu. Annesinin bahçeye ekip yetiştirdiği sebzeleri anlatırken “Nerede O Eski Lezzetler, Kalmadı Artık O Güzel Tohumlar” dedi bu benim çok ağrıma gitti. Kabullenmek istemedim atalarımın emanetlerinin, annemin anılarının kaybolduğunu. Sırf anneme “Burada Anne O Eski Tohumlar”  diyebilmek için yerli tohumlarımızın izini sürüp onları toplamaya başladım.

“ARTIK ADIMLARIMIZI DAHA GÜVENLİ ATIYORUZ”      
Başladığı bu çalışmada zorluklarda karşılaştığınıda aktaran Bombatepe  “Başlangıçta zor oldu, tohum vermek istemediler bir yabancıya ama zamanla insanlar beni tanıdı, kendileri gelip emanet ediyorlar artık yerli tohumlarını. Hele ki ilaç kullanmadığımı ve hayvan gübresi kullandığımı duyunca daha da seviyorlar beni. Geçen hafta bir köyde 80 yaşındaki teyze yanıma sokuldu ‘seni biliyorum herkes seni anlatıyor burada, al bu benim annemden bana kalan, benim de ektiğim 80 yıllık domates tohumum’ dedi. İşte o zaman doğru yolda olduğumu bir kez daha anladım, adımlarımı artık daha bir güvenle atıyorum.”dedi.

“HASAT DÖNEMİNDE İNANILMAZ BİR MUTLULUK YAŞIYORUZ”
Atalık tohumları kendi bahçesinde dikerek büyümelerini görmenin çok büyük bir mutluluk olduğunun altını çizen Bombatepe  “İnanılmaz bir mutluluk kaynağı, kızlarıma örnek olmak onlara öğretmek, toprağı onlara sevdirmek görevim benim. Ekerken, çapalarken, sularken her aşamada yardım ediyorlar ve keyif aldıklarını görüyorum. Hele hasat zamanı mutlulukları ve heyecanları paha biçilemez. Toprağa ve doğaya saygıyı öğreniyorlar, her şeyin bir uyum içinde olduğunu. Kuşlarla mısırlarımızı, karıncalarla tohumluklarımızı, sincaplarla cevizlerimizi, kaplumbağalarla salatalıklarımızı paylaşıyoruz, toprak ana da tüm cömertliğini sunuyor bize, bahçemizden hayat fışkırıyor.”

“SAFRAN TARLASI KURMAK İSTİYORUZ”
Bundan sonraki adımlarının Çanakkale’de bir safran Tarlası kurmak olduğunu da ifade eden Bombatepe  “Temiz ve sağlıklı gıda tüketmek önceliğimizdi onu başardık. Atalık tohumlarımızı çoğaltıp geniş kitlelerle paylaşmak ve doğal yöntemlerle tarım yapılmasına örnek olmak istiyorduk onu da başardık. Şimdi adımlarımızı daha ileri atmak istiyoruz. Çanakkale’de safran tarlası kurmak istiyoruz. Bu sene ilk hasatımızı almayı bekliyoruz. Bu bereketli topraklarda neden olmasın?” dedi.

 ATALIK TOHUM ÜRETİMİ AİLESİ BÜYÜYOR
Bombatepe atalık tohum üretenlerin sayısının 21 bini geçtiğini de ifade ederek  “Topladığım atalık tohumları ekip çoğaltmaya başladım, elimde bir sürü tohum birikti. Bu tohumları vermek için değerini bilecek kişileri aramaya başladım. Ben onlara Tohum Dostu diyorum.  Merkezi Çanakkale olan bu grubu buldum. Grubumuz tamamen gönüllülerden oluşuyor, birbirimizle tohum takası yapıyoruz, biriktirdiğimiz tohumları ekecek kişilere hediye ediyoruz. Şu an 21 bin kişiyiz durmadan çoğalıyoruz. Amacımız yerli tohumları geleceğe taşımak” dedi.

Şenay Azman