Çevre dostu, ekonomik ve pratiktir. Çoğu insan çok erken yaşlardan itibaren bisiklet sürmeye başlar ve sürmeyi öğrenmek çok kolaydır. İster günlük işe gidip gelirken bisiklete biniyor olun, ister hobi olarak ara sıra biniyor olun, ister dağ bisikletinizle maceralara çıkın, ama güvenli ve ihtiyatlı olmak çok önemlidir.
 
Ne yazık ki, bisiklet kazaları çok nadir değildir. Sürücünün ihmali, güvenlik donanımı olmaması, sürüş sırasında dikkatinin dağılması, yol ve otoyolların kural ve yönetmeliklerini bilmemesi vb. kazalara neden olur.
Geleneksel bisikletlerin yanı sıra elektrikli pedallı bisikletler de günümüzde oldukça popüler hale geliyor. Elektrikli bisikletlerin artan hızı ve özellikleri ile bisikletçinin sürüş sırasında ekstra önlemler alması gerekiyor. Yüksek hızın farkında olmanın yanı sıra, geleneksel bisikletler ve e-bisikletler için diğer tüm güvenlik önlemleri hemen hemen aynıdır. 
Burada, bindikleri arazi ne olursa olsun her bisikletçinin bilmesi gerektiğine inandığımız 15 ipucu paylaştık.
 
BİSİKLETE BİNMEK İÇİN 15 GÜVENLİK İPUÇLARI

  1. Daima Kask Takın
Mesafe veya yol ne olursa olsun, bisiklet sürerken daima kask takmalısınız. Ayrıca trafiğin yoğun olduğu bir yolda, engebeli arazilerde veya bisiklet sürmeyi öğrenirken mutlaka kask takmalısınız. Kaliteli bir kaska yatırım yapın. Korkunç bir kazayla karşılaşırsanız, bir kask sizi büyük ölçüde kurtarabilir.
  1. Doğru Yolda Kalın
Bisiklet şeridi varsa, o şeritte olun. Aksi takdirde, sağ şeritte olmaya çalışın. Diğer araçların hareketinizi tahmin edebilmesi için düz bir çizgide sürmeyi deneyin. Hareketinizin öngörülebilir olması yoğun yollarda çok yardımcı olabilir. 
  1. El İşaretlerini Kullanın
Doğru yolda olmanın yanı sıra el işaretlerini de öğrenmeli ve kullanmalısınız. Sizi görmelerini sağlamak için diğer sürücülerle göz teması kurmalısınız. Diğer araçların kör noktalarından kaçınmayı deneyin. Ek olarak, herhangi bir dönüş, şerit değişikliği veya yavaşlamanız durumunda el sinyallerini kullanın.
  1. Dikiz Aynalarını Takın
Dönmeden veya yavaşlamadan önce sırtınızı kontrol etmelisiniz. Ancak, bir dikiz aynası takmak bunu biraz daha kolaylaştırabilir. Bir dikiz aynasından sırtınızdaki araçların konumundan ve hızından emin olsanız bile, omzunuzun üzerinden bakarak ve el işaretlerini kullanarak iki kez kontrol etmelisiniz.
  1. Işıkları Kullan
Bisikletinizle birlikte ön ve arka lambaları kullanmalısınız. Bisikletiniz yanlarında gelmiyorsa satın alabilir ve bisikletinize bağlatabilirsiniz. Bu, gece veya düşük ışıklı alanlarda sürüyorsanız çok önemlidir. Ayrıca birçok yerde bisikletin üzerinde ışık olması kanunen zorunludur.
  1. Yansıtıcı Giysiler Giyin
Diğer sürücülere görünür olduğunuzdan emin olun. Özellikle gece, şafak veya bulutlu günlerde yansıtıcı veya floresan (fosforlu) giysiler giyin. Tüm bir kıyafeti veya diğer kıyafetlerin üzerine reflektörlü bir yelek giyebilirsiniz. Ayrıca yansıtıcı çıkartmalarla bisikletinizi görünür kılmayı da düşünebilirsiniz. Yansıtıcı bir kask takmak, yolda görünür kalmanın harika bir yolu olabilir.
  1. Ortaklarla Yolculuk
Bir veya daha fazla kişiyle binmek sadece daha eğlenceli değil, aynı zamanda faydalıdır. Daha fazla insan, sürücüler için daha iyi görüş anlamına gelir. Ayrıca herhangi bir sorun veya acil durumda biri diğerine yardımcı olabilir.
  1. Kuralları ve Düzenlemeleri Öğrenin
Çoğu durumda, bisikletçiler için çok fazla kısıtlama yoktur. Yine de bisikletçiler için bazı kısıtlamaların olabileceği bazı alanlar var. Yerlere binmeden önce bunları öğrendiğinizden emin olun. Bir e-bisikletiniz varsa, kuralları bilmek daha önemlidir. Birçok alanda, e-bisikletler için geleneksel bisikletler için geçerli olmayabilecek birkaç kısıtlama vardır.
  1. Daima Uyanık Olun
Sürüş sırasında daima uyanık kalmalısınız. Çevrenizde olup biten her şeyi dinlemeniz gerekir. Kulaklık kullanmayın, başkalarıyla konuşmayın veya herhangi bir şekilde dikkatiniz dağılmayın. Ayrıca yola da odaklanmalısınız. Diğer araçlara, çukurlara, bir yaprak yığınına vs. dikkat etmelisiniz.
  1. Güneşten Korunma Dişlileri Giyin
Güneşten koruyucu gözlük takın; aksi takdirde önünüzdeki yolu net göremeyebilirsiniz. Ayrıca, vücudunuzun açıkta kalan bölgelerine, özellikle boynunuzun ve elinizin arkasına güneş kremi sürün. Bu kısımlar en çok güneşe maruz kalır. Mümkünse ellerinizi güneşten korumak için uzun kollu giysiler giyin.
  1. Hava Durumundan Bilgili Olun
Bisikletinizle kapıdan dışarı çıkmadan önce hava durumunu kontrol edin. Kimse yağmurda sırılsıklam olmak veya bir kar fırtınasına binmek istemez. Bölgenizdeki havanın sık sık değişmesi önemlidir. Ayrıca, bisikletinize havanın durumunu takip eden bir cihaz takabilirsiniz, bu da çok faydalıdır. Son derece zor ve riskli olabileceğinden bisikletinizi zorlu koşullarda kullanmak istemezsiniz.
  1. İçme Suyu Taşımak
Bisiklete binmek oldukça egzersizdir ve susamaya eğilimlisiniz. Her zaman bir su şişesi taşımak daha iyidir. Ne zaman suya ihtiyacın olacağını asla bilemezsin. Ayrıca, bisikletiniz için su şişesi tutucuları veya kafesleri fiyatının çok altında alabilirsiniz. Bu nedenle, onu taşımak sorun olmayacaktır.
  1. Temel Eşyaları Taşıyın
Her zaman yanınızda önemli şeyler taşımalısınız. Bir yama kiti taşımak kullanışlı olabilir.  Ayrıca, nereye giderseniz gidin kimliğinizi, bir miktar nakit paranızı ve cep telefonunuzu yanınızda bulundurmalısınız. Ayrıca seyahatinizin rotasına göre ilk yardım çantası, yağmurluk vb. yanınızda taşıyabilirsiniz.
  1. Farklı Yollara Bakın
Herhangi bir yol tehlikesine dikkat edin. Çeşitli yollarda ve uzak mesafelerde bisiklet sürerken çeşitli yol koşulları ile karşılaşabilirsiniz. Her zaman bu kayalık yollar, kum, su birikintileri, çukurlar, buz vb. için hazırlıklı olun.
  1. Bisikletinize İyi Bakın
Bisikletinizin uzun ömürlü olması için, ona uygun şekilde bakmanız gerekir. Bisikletinizin rutin bakımını yapmalısınız. Herhangi bir sorun oluşursa, hemen düzeltmelisiniz.
 
Sonuç
Bisiklete nasıl binileceğine ek olarak, yeni bir bisiklet aldığınızda bilmeniz gereken birkaç şey var. Bisikletinizin özellikleri, vitesleri, kumandaları vb. hakkında bilgi edinmelisiniz. Ayrıca belirli alanlarda bisiklet sürmekle ilgili kuralları ve düzenlemeleri de bilmeniz gerekir. Ayrıca, güvenlik ipuçlarını her zaman takip etmeli ve istenmeyen olaylardan kaçınmak için tedbirli olmalısınız. 
Hasan Sami Er