KENTSEL DÖNÜŞÜM İÇİN UYGUN ŞARTLAR OLUŞTURULMALI
Çanakkale Müteahhitler Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Salih Yıldız Çanakkale’nin uzun süreden buyana çözülemeyen sorunu olan Sosyal Konutlar kentsel dönüşüm  projesi sorunu ile ilgili açıklama yaptı. Yıldız maliyetlerin artması ve konut sahiplerinin çok büyük bir bölümünün emekli olması nedeni ile bölgedeki kentsel dönüşümün ançak TOKİ atrafından yapılabileceğinin altını çizdi. Yıldız değerlendirmesinde  “Hep söylüyorum Çanakkale merkezde kentsel dönüşüm şart. Bu görüşümüzü de sık sık dile getiriyoruz. Çanakkale’nin eski bir yapısı var. O yapının kesinlikle değişmesi lazım. Ama bazen treni kaçırıyoruz ve sonradanda o terene yetişemiyoruz. Bu durum neden kaynaklanıyor tabi ki günümüzdeki ekonomik şartlardan. Ekonomik şartlardan dolayı kentsel dönüşüme girecek yerlerde bina sahibi olan vatandaşların ödeme gücünün her geçen gün düşmesi kentsel dönüşüm masraflarını karşılanamayacağı korkusu ile kentsel dönüşüm projesine girilmiyor. Müteahhitler zarar etmek için projeye girmezler haklı olarak. Berber zarar etmek içn berber dükkanı açmaz, bakkal zarar etmek için bakkal açmaz. Kentsel dönüşüm projelerinde müteahhit işe girecek parasını riske atacak ve daha bir sürü risk üstlenecek. Müteahhidin bu riskleri alması için ya yerel yönetimlerin yada ilgili bakanlığın kentsel dönüşüm için uygun şartlar oluşturması lazım.”
EMEKLİ MAAŞI ESAS ALINARAK BİR GERİ ÖDEME SİSTEMİ OLUŞTURULMALI
Yıldız sosyal konutlarda ev sahiplerinin çok büyük bir bölümünün emekli olduğunada dikkat çekerek kentsel dönüşüm maliyetlerin bu şartlar düşünülerek bir geri ödeme planı yapılamı” dedi yıldız değerlendirmesine şu cümleler ile devam etti. “Düşünün Piri Reis Caddesinde bir kentsel dönüşüm yapacaksınız. 5 katlı bir apartmana kentsel dönüşüm için yine 5 kat imar izni veriyorsunuz. Bu apartmanın dairelerinde yıllardır emekli Mehmet amca, emekli ayşe teyze var. Şimdi bu insanların gelirleri bekli. Bu gelirler doğrultusunda bugün bu maliyetler ile kentsel dönüşüme girildiğinde az önce saydığım insanların bu maliyetleri karşılayacak ödeme gücü var mı? Yok. O zaman ne yapmak lazım. Birincisi hem yerelde hem de ilgili bakanlık düzeyinde çalışma yapılmalı. Konutu kentsel dönüşüme girecek kişilerin yani mal sahiplerin ekonomik durumları belirlenmeli . Bu vatandaşlar ne ödeyebilir. Bu tespit edilmeli. Emekli maaşına endeksli bir ödeme sistemi getirirlerse bir kentsel dönüşüm olur. Ama kalkıpta ev sahibi olan emekli vatandaştan 500 bin, 1 milyon TL para istenirse kim kentsel dönüşüme girer. 
TEK ÇÖZÜM TOKİ
Sosyal konutlar ile ilgili tüm verilerin incelendiğinde buradaki kentsel dönüşümün ancak devlet eli ile yani TOKİ vasıtası ile çözülebileceğini ifade eden yıldız değerlendirmesini şu cümleler ile noktaladı. “Sosyal konutlar Çanakkale’de uzun zamandır konuşulan fakat bir türlü sonuca ulaşılamayan bir durum içerisinde. Sosyal konutlar dendiğinde hemen akıllara sosyal devlet geliyor. Sosyal Devlette’ de ne vardır. TOKİ sosyal konut yapmak zorundadır. Ben Çanakkale Müteahhitler birliği başkanlığına seçildiğimim ertesi günü yaptığım açıklamada “Sosyal Konutlardaki Kentsel Dönüşümü Ancak TOKİ çözebilir” demiştim. Çünkü Sosyal konutlarda kentsel dönüşüme girecek ciddi bir alan var. Ayrıca ilk kentsel dönüşüm projesinde 13. Kat olan proje daha sonra 8 kata düşürüldü. Sosyal konut kentsel dönüşümünde herkes kendi yerinde olacak ve  3 kat müteahhide kalacak. Bir müteahhit %60’ı kat sahiplerine verirse o inşaatı zarar etmeden tamamlama şansı yok. Akıl var mantık var. Birde sosyal ko0nutlarda bir dairenin sahibi ile muhatap olmuyorsunuz. Biz bu konuyu Çanakkale Belediyesinin ilgili birimleri ile de konuştuk. Nasıl bir çözüm bulabilirizi konuştuk. Görüşmede  Sosyal konulardaki kentsel dönüşüm tek elde toplanıp  ve tek elde tamamlanır bizde taşın altına elimiz koyarız dedik. Sosyal konutlarda 1o daire bulunan bir apartman miras olaylarından dolayı 20-30 hisseli olmuş. Kentsel dönüşüme başlamanız için 20-30 kişiyi bir araya getirmelisiniz.  20-30 kişi ile konuşacaksınız, ondan sonra iş yapacaksınız burada bürokrasiyi işleri yürütebilmek bu şartlarda gerçekten çok çok zor. Hem parasal hem de zamansal olarak baktığımızda sosyal konutlarda kentsel dönüşüm yapmak çok zor. Sosyal konutlar kentsel dönüşümünde tek çözüm TOKİ’dir. TOKİ lüks villalar rezidanslar yapacağına TOKİ Çanakkale’ye gelecek Sosyal Konutlar Kentsel dönüşüm sorununu çözecek.

Ogün İnal