AVRUPA RAFLARINDA 1.99 EURO’YA SATILIYOR
Çanakkale’nin Bayramiç ilçesinde Kazdağı eteklerinde üretilen tadı ve olağanüstü aroması bilinen coğrafi işaretli Bayramiç Beyazı Avrupa’ da market raflarında satılmaya başlandı. Bayramiç Beyaz’ının bir etiket fiyatı olmasa da tanınırlığı her geçen gün artıyor. Bayramiç’ te üretildiği tarlalarından 3-5 TL arası fiyatla kasalara konup kamyon ve tırlara yüklenen Bayramiç beyazı Çanakkale merkezde semt pazarlarında 10, zincir marketlerde 20, İstanbul’da 25, Almanya’da ise 1,99 Euro’dan satılıyor.  Tarladan meyve suyu yapımında kullanılacak ola Bayramiç Beyazlarının kilosu 1,5 - 2 TL arasında satılıyor. Büyükşehir hallerine gidecek iyi kalite Bayramiç Beyazlarının fiyatı tarlada çok daha yüksek oluyor.

BAYRAMİÇ BEYAZI ÜRETİCİLERİ DERTLİ
Bayramiç Beyaz’ının ünü yayılırken, meyveyi üretenler ise mazot ve üretim girdi maliyetlerinin altında eziliyor. Tarladan meyve suyuna yapımında kullanılacak olan Bayramiç Beyazı’nın kilo fiyatı 1,5 -2 TL arasından değişiyor. Faaliyetler ve yenilikler konusunda üretici yalnız bırakmayan Bayramiç İlçe Tarım Müdürü İbrahim Çobanoğlu, “Bayramiç’in tarımsal değerlerinin tanıtılmasında ve üreticinin en iyi kalite ürünü üretmesinde sürekli çalışıyoruz, yeniliklere kendimizi kapatmıyoruz. Üretmek iş birliği yapmak, çağa ayak uydurmak demektir. Bayramiç Beyazının boylama, paketleme ve ambalajlama konusunda eksiği var. Her satıcı aynı boyda ya da aynı kalitede ürün istemiyor. Bir sistemle hareket etmeyi başarırsak, çok daha iyi yerlere geleceğine inanıyorum” dedi.

CUMA PAZARINDA 10 TL
Çanakkale merkezde kurulan Cuma pazarında Bayramiç beyazı hasat başında 15 TL’den satılırken bir süre sonra fiyatı 10 TL’ye düştü. Pazarda akşam saatlerinde ise Bayramiç Beyazının kilosunu 8 TL’den almak mümkün. Demircioğlu Caddesindeki seyyar tezgâhlarda da 10 TL’den satılan Bayramiç beyazı zincir marketlerin tezgâhlarında iki katına satılıyor. Alışveriş Merkezi içerisinde faaliyet gösteren bir zincir marketten görsel paylaşan Bayramiç İlçe Tarım Müdürü İbrahim Çobanoğlu, “1 kilo Bayramiç Beyazı aldık yedik. Tatlı mı tatlı. Üreticisi yazıyor Sadettin Güner. Üretim Yeri yazıyor Bayramiç. Alış fiyatı yazıyor 9,5 Satış fiyatı yazıyor 19,90. İndirim günleri yapıyor haftada 2 gün 11 TL. Destek olan tüm zincir marketlere teşekkürler. Üreten de satan da yiyen de kazansın. İsmini doğru yazanlara alkışlar” yorumunda bulundu.

İSTANBUL’DA 25 ALMANYA’ DA 1.99 EURO
İstanbul’un Fatih İlçesinde kurulan semt pazarında satılan Bayramiç Beyazı’nı İstanbul’da 25 TL’den satılıyor. Lezzeti aromasından gelen Coğrafi İşaret tesciline sahip Bayramiç Beyazı Almanya’da 1.99 Euro tanıtım fiyatıyla satılmaya başlandı.

Şenay Azman