Çanakkale’nin dört bir tarafında bulunan Ağı dağı membaa suyu sokak çeşmeleri artan talebi karşılayamıyor. Evlere ve iş yerlerine servis edilen 19 litrelik suların fiyatının çok yükselmesi ile eskiden olduğu gibi içme suyu ihtiyacı için vatandaşlar memba suyu çeşmelerine koştu. Memba suyu çeşmeleri yaşanan yoğunluğu kaldıramadı. Sokak çeşmelerindeki yoğunluk nedeni ile su tanziği düşünce, su bidonlarını doldurmak saatler aldı. 

BİDON FİYATI ARTINCA SOKAK ÇEŞMELERİNE AKIN BAŞLADI
Uzun yıllar önce Çanakkalelilerin içme suyu ihtiyacını karşıladıkları Ağı Dağı Kuşça kestane memba suyu çeşmeleri son dönemde çok artan talebi karşılayamıyor. Yıllar önce içme suyu Çanakkale’nin tüm mahallelerinden birden fazla yerde kurulan memba suyu çeşmelerinden karşılanıyordu. Ardından 19 Litrelik su bidonlarının devri başladı. Bir telefonla çok uygun fiyata evinize kadar getirilen içme sularına kısa sürede yoğun ilgi oluştu. Artık içme suları vatandaşların kapısına bir telefonla geliyordu. Sokak çeşmelerinden içme suyu alanların sayısı da bir hayli düşmüştü. Ancak Pandemi sonrasında yaşanan ekonomik kriz yüksek enflasyon tüm ürünlere yüksek zamların yapılmasına neden olunca evlere kadar gelen 19 Litrelik içme suyu fiyatları da tırmanmaya başladı. 20-25-30-35 derken 19 litrelik bidonların satış fiyatı 40TL’leri gördü. Evlerine 19 ‘litrelik bidonla su alan vatandaşlar inanılmaz fiyat artışı sonrası sipariş ile su almayı bıraktı. İçme suyu için eskiden olduğu gibi 5 litrelik plastik yada ellerinde bulanan 19Litrelik su bidonları ile sokaklarında bulunan memba suyu çeşmelerinin yolunu tuttular.

YOĞUNLUK ARTTI, SU KALMADI
19’litrelik su bidonlarının satış fiyatının inanılmaz yükselmesi vatandaşı sokaklarda bulunan Ağı Dağı memba suyu çeşmelerine yönlendirdi. Ancak son dönemde içme suyunu, memba suyu çeşmelerinden temin eden vatandaş sayısının artması önemli bir sorunu da beraberinde getirdi.  Memba suyu artan içme suyu talebini karşılayamadı. Sokak çeşmelerine giden vatandaşlar iplik gibi akan suyu doldurmak için çok uzun süreler çeşmelerin başında beklemek zorunda kaldı. Ağı Dağı Kuşça Kestane Memba Suyu Koruma ve Güzelleştirme Derneği artan talebi karşılanamadığını ifade ederken memba suyu çeşmelerine ilgi ve talep her geçen gün artıyor. Gündüz çeşmelerdeki uzun kuyruklar ve su bidonlarının çok uzun sürede dolması nedeni ile akşamda birçok vatandaş memba suyu çeşmelerine giderek içme suyu temin ediyor. 

ESKİYE DÖNDÜK
Bazı vatandaşlarda evlerine arıtma cihazı bağlattırarak içme suyu taleplerini kendi yöntemleri ile karşılıyor. Su arıtma cihazlarına başlayan yoğun talepten ötürü arıtma cihazları da yok satıyor. Yoğun talep su arıtma cihazlarının da fiyatlarını attırmış duruda. Evin su sistemlerine bağlanan su arıtma sistemleri fiyatları ise 1000 TL ila 2500 TL arasında değişiyor. Vatandaşlar memba suyu çeşmelerindeki su kuyruğunda beklerden “Eski Günlere Döndük” ifadelerini kullanıyorlar.

Ogün İnal