Hem fiyat politikaları, hem ekonomik sebepler hem de hava şartlarının müsait olmaması ile umduğunu bulamayan çiftçiler isyan etti. Çanakkale’nin şeftalisi ile ün yapmış birkaç bölgeden biri olan Umurbey, bu yıl şeftalisine Coğrafi İşaret Tescil Belgesi almıştı. Ancak birçok sebepten dolayı şeftalinin para etmemesi ve güzelim şeftalilerin meyve suyu firmalarına 2 liradan satılması çiftçileri zor duruma soktu. Diğer taraftan marketlerde şeftali meyve sularının litresinin 5 liradan satılmasına bir anlam veremeyen çiftçiler, şeftali kasasının 5 lira olduğunu hatırlatarak “Meyveleri koymak için kullandığımız meyve kasası bile 5 liradan fazla” diyerek isyan ettiler.
 
Geçmiş yıllarda kamyonlarca ihracatı yapılan şeftalinin son senelerde alıcı bulamamasına bir anlam veremeyen çiftçiler, şeftalilerini meyve suyu firmalarına 2 liradan satmak için uzun kuyruklar oluşturdu. Şeftali üreticileri, aldıkları Coğrafi İşaret Belgesi ile ürünlerinin daha pahalıya satılacağı ve daha çok ihracat yapılacağı beklentisine girmişlerdi. Bu beklenti ile ilkbaharda tarlalarına ve ağaçlarına maliyetli yatırımlar yapan çiftçiler, sezon sonu adeta hayal kırıklığına Rekoltesi bu yıl çok düşük olan şeftali adeta bahçelerde kaldı. Toplama ve pazara götürme maliyetinin de artması nedeniyle, çiftçiler şeftalisini olduğu gibi meyve suyu firmalarına satmak zorunda kaldılar. Bunun sonucu fiyatlar 2 liraya kadar düştü.
Umurbeyli çiftçiler, kuyrukta çektiği fotoğrafları sosyal medya hesabından yayınlayarak, “Bu çiftçimizin düşüğü duruma bak. Şeftali meyve suyuna gidiyor. 2 TL’ye alıyorlar meyve suyunu 15-20 TL’ye satıyorlar. Ne olacak bu çiftçinin hali, nerede ziraat odaları başkanları, nerede tarım bakanı.” Duruma isyan ettiler. 

Hasan Sami Er