Çanakkale Müteahhitler Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Salih Yıldız konut üretimi ile ilgili yaptığı açıklamada Çanakkale’de konut üretimini ve yapılması gerekenleri söyledi. Çanakkale’de konut üretiminde kentsel dönüşüme büyük yer verilmesi gerektiğini ifade eden Yıldız “Çanakkale’de kentsel dönüşüm şart” dedi.
TOKİ AMACI DIŞINDA TİCARİ BİR ŞİRKET GİBİ ÇALIŞIYOR
Çanakkale Müteahhitler birliği Yönetim Kurulu Başkanı Salih Yıldız değerlendirmesine Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ucuz sosyal konut projesi ile başlayan Yıldız TOKİ’yi eleştiri. Yıldır değerlendirmesinde  “Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kabine toplantısında 150 bin civarında sosyal konut açıklaması oldu. Uygun fiyatlar ile konut sahibi olunacağı ifade edildi. Bu proje bundan önceki yıllarda da uygulandı. Bu sosyal konutları Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) tarafından yapılmıştı. TOKİ Sosyal amaçlı konut üretmeli ama TOKİ maalesef son dönemde çok ciddi villara ve lüx konutlar rezidanslar üretmeye başladı.  TOKİ sosyal amacından çıkıp ticari bir yapıya büründü” İfadelerine yer verdi.  
SOSYAL KONUTLAR PROJESİNE DEVLET EL ATMALI
Yıldız, Değerlendirmesinde Çanakkale’de çözülemeyen ve kentsel dönüşümün Çanakkale’deki en önemli projesi olan Sosyal Konutlar projesi ile ilgili “ Bu projede artık devlet devreye girmeli ve vatandaşı mağdur eden süreç ortadan kaldırılmalı” dedi. Yıldız değerlendirmesinde şu cümlelere yer verdi. “Çanakkale’de çözülemeyen sosyal konutlar projesi var. Burada sosyal devlet devreye girmeli. Sosyal Konutlardaki insanların yıllardan beri yaşadığı mağduriyeti giderilmeli çünkü Devlet yurtdaşının barınma, beslenme ve okuma sorununu çözmek zorunda. Sosyal konutlara devlet el atmadığı sürece, söyle düşünelim bugün 1 milyon kredi alan bir vatandaşın Kredi geri ödemesi ayda 14.700 TL olan bir ödeme burumu olamaz. Bunun için Çanakkale’de Sosyal Konutlarda duruma devlet el atmalı. Devlet ucuz arsa, arazi üretmeli ve vatandaşa vermeli.  Vatandaşlarda ucuz, yaşanabilir ve nitelikli konutlara ancak bu şekilde sahip olabilir.”
DEVLET UCUZ ARAZİLER ÜRETMELİ
Ucuz konut için ancak devletin arsa üreterek bu arsaları konut yapımı için vermesi ile gerçekleşe bileceğinin altını çizen Yıldız ”Herkes inşaat yapıyor. Herkes inşaatın içinde. Hangi meslekte olursa olsun inşaat sektörüne atlıyorlar. Böyle olunca da ister istemez yaşanabilirlikten uzak nitelikli olmayan sır KDV’den kurtulmak için insanlar inşaat yapıyor böyle bir şey olur mu? Devlet bu gibi olayları kayda almalı, dengeleri iyi kurmalı, vergi sistemini iyi kurmalı, harç olaylarını iyi kurmalı. Tapuda %4 harç ödeniyor bu ciddi bir vergi miktarı. Kimse müteahhitlerin ödediği ücretlerden bahsetmiyor. Bir ruhsat harcı ödemeye kalksak bir milyon TL’ye yakın paralar ödeniyor. Bu ödenen paralar inşaata başlamadan önce ödenen paralar. Tabi bu inşaat maliyeti kime yansıyacak?. Konutu kim satın alacaksa ondan.  Konut sorunu gerçekten Türkiye’de var. Çanakkale’de de belirli bölgelerde kentsel dönüşüm olmak zorunda. Çünkü Çanakkale her geçen gün gelişen ve çok yoğun talep alan bir il. Devletin biran önce yerel yönetimin ve ilgili Bakanlığının da el atıp Çanakkale’de ucuz arsa üretip vatandaşı ucuz maliyetli evlere sahip olmasını sağlamak gerekir diye düşünüyorum.” dedi.
ÇANAKKALE’DE KENTSEL DÖNÜŞÜM ŞART
Yıldız son olarak Çanakkale’de kentsel dönüşümün şart olduğunun ifade ederek değerlendirmesine şu cümleler ile son verdi. “Çanakkale kentsel dönüşümde başarısız. Buna en önemli örnek sosyal konutlar. Eski Cevatpaşa Mahallesi, eski hastane bayırı bölgesi bunlar gerçekten Çanakkale’nin sıkıntılı bölgeleri. Bu bölgelerden özellikle İsmetpaşa Mahallesi, Barbaros Mahallesinin belirli bir kesimi bu alanlar kentsel dönüşüme girmek zorunda. Çanakkale fay hattında bulunan deprem bölgesinde. İş işten geçtikten sonra ağlamanın sızlamanın yararı yok. Zamanında müdahale etmek lazım. Bilimden teknolojiden yararlanmadan yapacağımız her şey bize dönüşü kötü olacaktır. Herkes sorumluluklarını yerine getirirse bu konu çözülür.”
Ogün İnal