Fiyatı 100 TL olduğunda “Bu Kadar Fiyat Çok Çok Fazla” diyen vatandaşlar sardalyenin fiyatı 180 TL’ye çıktığında gözlerine inanamamıştı. Sardalyenin son fiyatı ise adeta balık satıcılarına kepenk indirtti. Çanakkale merkez balık halinde ve Cuma pazarında çok sayıda balık tezgahı açılmadı.

SARDALYA’NIN KİLOSU 200 TL OLUNCA BALIK SATICILARIDA ALAMADI
Balık fiyatları borsa gibi bir iniyor bir çıkıyor. Bir kıyı kenti olan Çanakkale’de bile astronomik balık fiyatları balık tüketicilerini isyan ettirdi. Bir süredir artmaya başlayan balık fiyatları nedeni ile balık hali tezgahlarında 100TL’den aşağı fiyatı bulunan bir iki balık çeşidi kalmıştı. Balık fiyatlarındaki bu astronomik fiyat artışları balık tüketicilerinin de balık alamamasına neden oldu. Fiyat artış sürecinde Çanakkale merkez Balık Halinde balık satıcıları yüksek balık fiyatlarından ötürü balık satışları çok azalınca tezgahlarını geçici olarak kapatmak zorunda kaldı. İsmi Çanakkale ile özdeşleşen Sardalyenin fiyat artışı ise adeta borsaya benzetilmişti. Kilo fiyatı 100 TL ye geldiğinde balık tüketicilerinin tepkisini çeken Sardalye fiyatın daha sonraki günlerde rekor üzerine rekor kırarak kilo fiyatı 180 TL’ye çıkmıştı. Sonrasında kilo fiyatı tekrar 100 TL, 150 TL ve sonrasında da 120 TL olan Sardalyenin fiyat değişikliği bu nedenle balık tüketicileri tarafından adeta borsada işlem gören hisse sentlerine benzetilmişti.  Sardalyenin son fiyatına yapılan yorumlar ise “ balık satıcıları bile Sardalye alamıyor biz tüketiciler nasıl alacağız” şeklinde oluştu. Cuma pazarında balık tezgahlarında bulunmayan Sardalye balığı Çanakkale Merkez balık halinde ise birkaç kilo ile tergahlarda eski fiyatı ile bulundu. Balık satıcıları Sardalyenin en son fiyatın son tüketiciye 200TL’den satılması gerektiği için balık tüketicilerine alması için tezgahlarına Sardalye koyamadıklarını söylediler. 200TL Kilo fiyatı ile tüketicinin de  bu fiyattan balık almayacağını ifade eden balık satıcıları balık tüketicinin daha ucuz balıkları almayı tercih ettiğini söylediler. Birçok balık tüketicisinin de balık almak için Eylül ayında sona erecek yasakları beklediğini belirten balık satıcıları eylül ayında balık av yasağının sona ermesi ile balık fiyatları bir miktar ucuzlayacaktır ancak Sardalya’ nın fiyatının ne olacağını şu an kestirebilmek pek mümkün değil ama aldığımız haberlere göre balık tüketicileri bu sene çok bol olacak olan Palamut’u uygun fiyattan tüketebilecekler” dediler.

BALIK FİYATLARINDAKİ ARTIŞ, GİRDİ MALİYETLERİ İLE ALAKALI
Balık fiyatlarının da son dönemde ciddi artması balık tüketicilerini hayal kırıklığına uğratmıştı. Bir kıyı kenti olan ve kendi balığını tüketen Çanakkale’de bile balık fiyatları tepki çekmeye başladı. Ancak balık fiyatlarının çok yükselmesin nedenlerinden en önemlisinin akaryakıta gelen zamlar işçi maaşlarına gelen zamlar ve gider girdi fiyatlarının çok yükselmesi olduğunu belirten balık avcıları “ Önceki yıllarda Çanakkale’den 12 tekne denize balık tutmak için açılıyorsa şimdi bu sayı 3 ü bulmuyor. Yani artan maliyetler ve balığın az olması denize balık avlamaya çıkan teknelerin masraflarını karşılamıyor. Durum böyle olunca da tekneler balık avına çıkmamaya başladı. Böylece avlanmaya çıkan iki teknenin yaladığı balıklar da yetmeyince balık fiyatları adeta uçtu gitti. Bu olumsuzluklara hava muhalefetleri de eklenince balık fiyatları tezgahlarda gördüğün fiyatlara çıktı. Trollerin av yasağı bitti. 1 Eylül’de de gırgırların av yasağı sona ederek umarız balık bol olur ve bizde balık tüketicilerine uygun fiyattan balık yediririz. Ancak artan maliyetler nedeni işle bu uygun fiyatlar balık tüketicilerinin alıştığı uygun fiyatlar olmayacaktır “ dediler.  

YÜKSEK BALIK FİYATLARI BALIK SATICILARINIDA ÇOK ETKİLEDİ
Balık satıcıları kepenk kapattı Balık satıcıları da yüksek balık fiyatlarından şikâyetçi. Yüksek balık fiyatları nedeni ile balık tüketicilerin sadece tezgahlara baktığını ve bu yüksek fiyatlara balık almadıklarını ifade ettiler. Bu nedenle balık satışı gerçekleşmeyince Çanakkale merkez Balık Halinde balık tezgahlarının kepenkleri tek tek kapandı.  Balık Halinde 3 balık satıcısı haricinde tüm balık satış yerlerin kepenkleri inmiş durumda. Cuma pazarında ise 12 balık satış tezgahından sadede 4 tanesi tezgahlarındaki az balık ile satış yapmaya çalıştı.  Az çeşit bulunan balık tezgahlarında balık fiyatları şu şekilde oluştu. Deniz Levrek 160 TL,  Olta Çupra 160 TL, Çupra 100 TL, Kolyoz 100TL, Somon 100 TL, Karides 100 TL, Kalamar,  100 TL,  Mezgit 70 TL,  Dil Balığı 70 TL, Kupa 50 TL, Kefal 50 TL, Sarpa 50 TL

Ogün İnal