Çanakkaleli üreticilerinde Çayır Tırtılı zararlısından çok fazla zarar görmediğin belirten Kaya” zararlıya karşı zirai mücadele devam edilmeli “ dedi.

“ABARTILDIĞI KADAR BİR ZARAR YOK”

Kurban Bayramı öncesinde Trakya’dan görülen ve Trakya’dan ülkemize giriş yapan Çayır Tırtılı son günlerin en çok konuşulan zararlılarından biri oldu. Çayır Tırtılı Ayçiçeği ekili alanlarda yoğun şekilde görülürken ayçiçeği üreticilerini zarar uğrattı. Sadece Ayçiçeği bitkisinde değil diğer bitki çeşitlerinde de etkili olabilen zararlı için İlaçlama çalışmalarının başlatıldığı zararlıya karşı ziraat Mühendisleri de çalışmalarını hızlandırırken Çanakkale’den sonra zararlının Bursa’da da görülmesi ile etki alan genişledi. Çayır tırtılına karşı zirai mücadele yapan ve bu mücadeleyi sürdüren üreticilerin çok fazla zarar görmediğinin altını çizen Çanakkale Ziraat Odası Başkanı İsmail Kaya tarlarını kontrol etmeyen ve bu zararlıya karşı önlem almayan zirai mücadelede geç kalan üreticinin Çayır tırtılı istilasından zarar gördüğünü belirterek şunları söyledi. “Çayır Tırtılı il sefer görülen bir şey değil. Trakya bölgemizde Kurban Bayramı öncesinde çıkan, ayçiçeğinin yoğun olarak ekildiği yerlerde görülen bir zararlı. Dediğim gibi ilk kez görülen bir zararlı değil bu nedenle’ de üretici bu zararlığı tanıyor ve biliyor. Çayır Tırtılı Ayçiçek ekili alanlara yoğun bir şekilde zarar verdi. Ama hangi Ayçiçeği ekili alanlara zarar verdi?  Ayçiçek Ekili Dikili alanlarda bu zararlı ile mücadele etmemiş üreticilerin ürünleri yoğun bir şekilde zarar gördü. Üretici bu zararlıya karşı hangi ilacı kullanacağını biliyordu. Dolayısı ile bu zararlıya karşı zirai mücadelesini yapan üretici bu durumdan bir zarar görmedi. Ancak. Bu zirai mücadeleyi yapmakta geç kalan ya da yakmaya üretici bu zararlıdan ciddi derecede mağdur oldu. Ayçiçeği ürünlerini kaybetti. Bölgemizde b zararlı ile zirai mücadele de üretici bir miktar ürün kaybına uğrayacaktır. Üreticilerimiz verimde sıkıntı yaşayacaktır. Ancak Çayır Tırtılının ürünlere verdiği zarar basında ifade edildiği gibi üst seviyelerde “Araziler Yok Oldu”, “Çayır Tırtılı Bütün Araziyi Talan Etti” gibi ifadeler doğru değil. Bu zararlıya karşı zirai mücadelesini yapmayan üreticiler zarar gördüler ve görecekler.''
   
ÇANAKKALE’Lİ ÜRETİCİLER FAZLA ZARAR GÖRMEDİ

Kaya, Çanakkaleli üreticilerinde Çayır Tırtılı zararlısından çok fazla zarar görmediğini ifade ederek “Çanakkale’de Çayır Tırtılı zararlısının çok yoğun bir zarar verdiğini söylemek doğru olmaz. Burada Çanakkale’deki üreticiler ile de aynı şeyi söylemek istiyorum. Bu zararlı biliniyordu. Bu zararlıya karşı zirai mücadele önlemi alan,  Çayır tırtılı zararlısı günde olduktan sonra her gün tarlasını kontrol eden üreticide hiçbir zarar, ziyan yok. Ama bu zirai önlem ve kontrolleri hiç yapmayan üreticilerimizde zarar gördü. Bu arada Çayır Tırtılı zararlısı sadece Ayçiçeğinde yok.  Bu zararlı bütün bitkilere zarar veriyor. Bu zararlığın ayçiçeğinde ileri derecede görülmesinin sebebi ayçiçeğinde bir süre sonra zirai mücadele yapılamıyor. Dolayısı ile ayçiçeklerinde ileri derecede Çayır Tırtılı zararlısının görülmesinin sebebi bu. Zararlı bütün bitkilere Domates, Biberde, Kavunda, Karpuzda, Yoncada da var. Ancak bu bitkilerde zirai mücadele sürekli devam ettiği için çayır tırtılı bu bitkilere zarar veremedi. Ancak çayır tırtılı zararlısının verdiği zarar korkulan derecede değil bunu bir kez daha ifade etmek istiyorum.      

Şenay Azman