Türk Eğitim-Sen Çanakkale Şubesi  Başkanı Resul Demirbaş yaptığı yazılı basın açıklamasında Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Rektörlüğü tarafından, Fakülte Dekanlarına, Yüksekokul Müdürlüklerine ve Meslek Yüksekokul Müdürlüklerine WhatsApp üzerinden, Fakülte, Yüksek Okul ve Meslek Yüksekokullarının Akademik Genel Kurulların Kurban Bayramı öncesi ve sonrasındaki haftaya planlamaları, tüm personelin izinlerini buna göre planlaması konusundaki paylaşımını eleştirdi. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesinde izine çıkan üniversite personeli izinden geri çağrılıyor “ diyen Demirtaş üniversite yönetimine seslenerek  “Gelin yanlışta ısrar etmeyin ve tüm çalışanlarınıza erteleme duyurunuzu yaparak Çalışanlarınızın ailelerini ve çocuklarını sevindiriniz. Üniversitemizin akademik ve idari personelinin mağduriyet yaşamaması için;  Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Sedat Murat başta olmak üzere, tüm yöneticileri duyarlı olmaya davet ediyor ve Akademik Genel Kurulları Eylül 2022 ayına ertelemelerini bekliyoruz.”dedi.

YILLIK İZİNLERİN KULLANILMASINDA GEREKÇE İSTENMESİ GİBİ UYGULAMA YA DA MEVZUAT

Türk Eğitim-Sen Çanakkale Şubesi Başkanı Resul Demirbaş yaptığı yazılı açıklamada üniversite yönetimi ve ÇOMÜ rektörü Profesör Doktor Sedat Murat’ı hedef aldı. Açıklamasında İnsan hakları Evrensel Bildirgesinin 23. Maddesinden, Kamu Görevlileri Etik Davranış İlkeleri “Usul ve Esasları Yönetmeliği “ dürüstlük ve tarafsızlık başlıklı 9. Maddesinden, 04.1986 tarihli ve 19082 sayılı resmi gazetede yayınlanan “Yüksek Öğretim Kurumlarında Akademik Kurumların Oluşturulması Ve Bilimsel Denetim” yönetmeliğinin “Akademik Kuralların Oluşması” başlıklı 4. Maddesinden ve 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu’nun  “İzinler” başlıklı 64’üncü Maddesinden örnekler veren Demirbaş alınan bu karar ile ilgili şunları söyledi.Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Rektörlüğü tarafından Fakülte Dekanlarına, Yüksekokul Müdürlüklerine ve Meslek Yüksekokul Müdürlüklerine WhatsApp üzerinden, Fakülte, Yüksek Okul ve Meslek Yüksekokullarının Akademik Genel Kurulların Kurban Bayramı öncesi ve sonrasındaki haftaya planlamaları, tüm personelin izinlerini buna göre planlaması ve  Rektör Prof. Dr. Sedat Murat’ında bu toplantılara bizzat katılacağı talimatı verildiği bilgisi Türk Eğitim Sen Çanakkale Şubesine ulaşmıştır. Edinilen bilgiye göre; Fakülte Dekanları, Yüksekokul ve Meslek Yüksekokul Müdürleri tüm akademik ve idari personele yazı yazarak ve sosyal medya gruplarından izinlerini buna göre ayarlamalarını istemiştir. Fakülte ve Yüksekokulların Yönetimleri yıllık izinleri onaylamak için sağlık, tatil rezervasyonları vb gerekçeler istemekte ve bu gerekçelere göre Rektörün karar verdiğini belirtmektedir. Hâlbuki yıllık izinlerin kullanılmasında gerekçe istenmesi gibi uygulama ya da mevzuat hükümleri bulunmamaktadır. Bu şekilde davranılarak çalışanların özel hayatlarına müdahale edilmektedir.

İZNE ÇIKAN PERSONEL GERİ ÇAĞRILIYOR

Demirbaş açıklamasının devamında “Bazı Yöneticiler önceden izine ayrılan personeli aratarak, izinlerini sonlandırmalarını istenmektedir. Üniversitemiz 2021-2022 Akademik takvimlerine göre dersler 27 Mayıs 2022 tarihinde, bütünleme sınavları; 24 Haziran 2022 tarihinde sona ermiştir. Bazı Fakülteler 2022-2023 Eğitim-Öğretim Yılına 19 Eylül 2022 tarihinde başlayacak, Üniversite kayıtları Eylül ayının ilk haftasında, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü Tezli Yüksek Lisans, Doktora/Sanatta Yeterlik Programı Bilim Sınavları ise 5-6 Eylül 2022 tarihlerinde yapılacaktır.  Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı okullar 17 Haziran 2022 tarihinde tatile girmiştir ve Öğretmenler 01 Eylül 2022 tarihinde okullarında olacaklardır. Akademik Genel Kurullar ertelenmediği, 07.07.2022 tarihi itibarı ile de yapılmaya devam ettiği için;  tüm personel 08 Temmuz 2022 tarihine kadar akademik birimlerinde bulunmuşlardır ve 01 Eylül 2022 tarihi itibarı ile de bulunacaklardır. Akademik ve idari personelden bir kısmı kış ayından tatil rezervasyonları yaptırmış, büyük çoğunluğu ise izinlerini Kurban Bayramı sonundan başlatıp,  memleketlerinde bayramı aileleri ile geçirmeyi planlamışlardır.  Günümüz ekonomik koşullarında, Kurban Bayram için memleketlerine gidip toplantı için geri gelmeleri büyük maliyetler yükleyecektir. Akademik ve idari personelimizin içerisinde farklı birimlerde çalışanlar ile Milli Eğitim Bakanlığı personeli ile evli olanlar bulunmaktadır.  Dolayısı ile tatil süreleri kısıtlıdır. Eşleri farklı birimlerde çalışanlardan bazılarının toplantıları bayram öncesinde, bazılarının ki ise hemen bayram sonrasındadır. Akademik Genel Kurulla hiçbir ilgisi bulunmayan idari personelin izinlerinin de iptal edilmesi ise hiç anlaşılamamıştır.”ifadelerine yer verdi.
İZİNLERİ KALDIRILMAK SURETİ İLE NE YAPMAYA ÇALIŞMAKTADIR?
İzinlerin kaldırılmasının bir anlam veremediklerinin altını çizen Demirbaş “Kurban Bayramı, nüfusunun çoğunluğu Müslüman olan Ülkemizde dinî bayram olmasının yanı sıra resmî tatil ilan edilmiştir. Ramazan Bayramı ile beraber İslam dinindeki en önemli iki bayramdan biridir. Kurban Bayramı sadece bir et kesilen bayram değil; yoksulların da düşünüldüğü, birlik ve beraberliğin pekiştiği dini bir ibadettir. Allah'a kurban edilen kurbanlık etlerinin ihtiyaç sahipleriyle bulacağı bir bayram olmakla birlikte, inanç ve geleneklerimiz çerçevesinde Aile mezarlıklarının, akraba, eş, dost ziyaretlerinin gerçekleştiği, bileştirici, küslüklerin sona erdirildiği ziyaretlerin önem arz ettiği manevi hazın en üst seviyede yaşanmaya çalışıldığı bilinmektedir. Kısaca bu süreç hem sevinçle hem de manevi duygularla kutlanmaktadır. Sayın Cumhur Başkanımız Kurban Bayramının rahat kutlanabilmesi, milli birlik ve beraberliğin pekişmesi için 13-14 Temmuz 2022 tarihlerinde tüm kamu çalışanlarına idari izin vermiştir. Sayın Rektörümüz; Kurban Bayramı öncesi ve sonrası izinleri kaldırılmak sureti ile ne yapmaya çalışmaktadır? Kurban Bayramının coşku içinde kutlanmasını sabote etmeye mi çalışmaktadır? Bu bağlamda, katıldığı her platformda dini değerlerden bahseden Rektörümüzden,  tüm çalışanlarına ve ailelerine Kurban Bayramı’nı zehir etmemesini diliyor, ivedilikle bu kararından dönmesini bekliyoruz.” dedi.

YANLIŞ’TA ISRAR ETMEYİN KARARINIZ’DAN DÖNÜN

Üniversite yönetiminden, Akademik genel kurulların Eylül ayında yapılması ile ilgili talepte bulundukları bilgisini de veren Demirbaş açıklamasında son olarak “Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Rektörlüğü’ne 04/07/2022 tarihli 2021-040/ 191 sayılı yazımız ile yukarıda belirttiğimiz tüm hususları açıklayarak, akademik ve İdari personelin mağdur olmaması ve İnancı gereği Dini vecibelerini aileleriyle birlikte yerine getirmek isteyen Üniversite çalışanları için Akademik Genel Kurulların Eylül 2022 ayına ertelemesini talep ettik.   Ancak; bu güne kadar, herhangi bir gelişme yaşanmamasından dolayı, Basın Açıklaması yapma gereğini duyduk. Yine Basın aracılığı ile Üniversite yönetimine sesleniyoruz!! Gelin yanlışta ısrar etmeyin ve tüm çalışanlarınıza erteleme duyurunuzu yaparak Çalışanlarınızın ailelerini ve çocuklarını sevindiriniz. Üniversitemizin akademik ve idari personelinin mağduriyet yaşamaması için;  Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Sedat Murat başta olmak üzere, tüm yöneticileri duyarlı olmaya davet ediyor ve Akademik Genel Kurulları Eylül 2022 ayına ertelemelerini bekliyoruz. Gerekli çalışmalar yapılmadığı takdirde;  Türk Eğitim-Sen Çanakkale Şubesi Yönetim Kurulu olarak her platformda Üniversite personelimizin sesi olacağımızın bilinmesini isteriz.”dedi.

Ogün İnal