Çanakkale’ de Hayat Eve Sığar (HES) uygulamasındaki risk haritasında yüksek riski temsil eden kırmızı renkli alanın yine arttı görüldü. Kırmızı alanın en çok arttığı yerlerin başında ise Çanakkale merkez geldi. Risk haritasında kırmızı alanları artan diğer ilçeler ise Çan ve Biga.
Türkiye genelinde Coronavirüs önlemleri ve en önemlisi de aşılama sayılarının çok artması ile düşen vaka sayısı nedeni ile Pandemi sürecinde ilk kez maske kullanımı kalmış ve birçok tedbirde kaldırılmıştı. Normalleşme sürecine geçildikten bir süre sonra Dünya genelinde olduğu gibi Türkiye’de de Covid-19 vaka sayısı hızla arttı. Sağlık Bakanlığı tarafından 100 bin kişilik vaka sayısını gösteren il haritası yayınlanmadığı için ilde ne kadar vaka olduğu bilinmiyor. Vaka sayısı açıklanmasa da her an güncellenen HES Yoğunluk haritası verilerinde durum görülüyor. Bu nedenle vatandaşlar HES uygulaması ile ildeki vaka durumunu öğrenmeye çalışıyor. Çanakkale’de ilçe ilçe HES haritasına en fazla kırmızı olan ilçe Çanakkale merkez ve Kepez beldesi. Bu iki yeri Çan ve Biga ilçeleri takip ediyor. Diğer ilçelerde az bir kırmızı alan görülürken, adalarda kırmızı alanın yok denecek kadar az olduğu görüldü.
BAYRAM VE YOĞUNLUK NEDENİ İLE ADALARDA VAKA SAYISI ARTABİLİR
Bayram tatili ile beraber Çanakkale’de vaka sayısının geçen yıllarda olduğu gibi artması bekleniyor. Özelikle Gökçeada ve Bozcaada’da şuanda kırmızı alanın yok denecek kadar az olduğu görülüyor. Bayram tatilinin bitmesi ile vaka sayısının buralarda gün geçtikçe artması bekleniyor. Vakanın yok denecek kadar az olduğu yerlerden biri de Yenice ilçesi. Özelikle deniz kenarındaki ilçelerde vaka sayılarını gösteren kırmızı alanın yoğun olduğu görülüyor.
VAKA YOĞUNLUK HARİTASI NE İŞE YARIYOR
Vatandaşları risk bölgeleri hakkında bilgilendirmek, Korona virüsün yayılımını tespit etmek amacıyla Sağlık Bakanlığı, Hayat Eve Sığar (HES) uygulamasını kullanıma sundu. Sağlık Bakanlığı tarafından kullanıma sunulan 5 ölçeğin yer aldığı HES yoğunluk haritasına göre Mavi renk düşük riskli bölgeyi temsil ederken, sırasıyla yeşil, sarı, turuncu ve kırmızıya doğru risk artıyor. Mavi renk en düşük riskteki bölgeyi, kırmızı renk ise en yüksek riskli bölgeyi temsil ediyor. HES Yoğunluk haritası verilerine göre Çanakkale’de kırmızı alan azalıyor. 

Enishan Keskin