15 Temmuz darbe girişiminin 6. yıl dönümünde Biga’da anma programları ve çeşitli etkinlikler düzenlendi. Program Biga Şehitliği’nde gerçekleşen tören ile başlarken, Çarşı Camii’nde başta 15 Temmuz şehitleri olmak üzere tüm şehitler için Mevlid-i Şerif okutuldu. Biga Kaymakamlığı, Biga Belediyesi, Gümüşçay Belediyesi ve Karabiga Belediyesi işbirliğiyle düzenlenen 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü etkinlikleri Hükümet Meydanı’nda devam etti. Kur’an-ı Kerim tilavetiyle başlayan anma programında Türk Bayraklarıyla alanda bulunan vatandaşlar çeşitli belgesel gösterimlerini ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Ulusa Seslenişini izledi.
“BU TOPRAKLARIN KAHRAMANLARI HİÇBİR ZAMAN BİTMEYECEK”
Biga’da 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü anma etkinlikleri Biga hükümet meydanında gerçekleştirildi. Hükümet Meydanı’nda gerçekleştirilen anma etkinliklerinde Kur’an-ı Kerim tilavetiyle başlayan anma programı 15 Temmuz  belgesel gösterimleri ile devam etti. Hükümet meydanının dolduran Bigalılar ellerinde tük bayrakları ile anma törenini takip etti. Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan törenlerde konuşma yapan Biga Belediye Başkanı Bülent Erdoğan “Tarih boyunca sayısız örneğine şahit olduğumuz şanlı direnişlerden ve kahramanlık destanlarından bir tanesini de 6 yıl önce bugün yaşadık. 15 Temmuz 2016 gecesi asker elbisesi giymiş FETÖ uşağı teröristler uçaklar, helikopterler, tanklar ve silahlarla devlete ve millete haince saldırdı. Ancak bu kalkışma aydınlık bir gelecek idealinden taviz vermeyeceğini tüm dünyaya haykıran aziz milletimizin kahramanlık destanı ile hüsrana uğratıldı. Birlik ve beraberliğimiz bu gece bir kez daha perçinlendi. Vatan millet sevdalısı, demokrasi yanlısı herkes ülkesinin işgal girişimine sessiz kalmadı. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın çağrısıyla, kadını erkeği, genci yaşlısıyla bu en uzun geceyi sabah ederek dünyada eşine az rastlanır bir cesaretle adeta yeni bir kurtuluş destanı yazıldı. Yüzyıllardır Türk - İslam yurdu olan bu topraklarda İstiklal ve İstikbal mücadelesi hiçbir zaman bitmedi, bitmeyecek. Nasıl ki ‘Bir yürek bir de kürek yeter’ diyen Mehmetçiğin İsim Babası Bigalı Mehmet Çavuş Seddülhabir’deki ilk mücadelesiyle Çanakkale Savaşı’nın seyrini değiştirdiyse, Türk milletinin vatanı uğruna neler yapabileceğini gösteren 15 Temmuz direnişinin mimarlarından Ömer Halis Demir de darbecileri durdurup hainlerin planlarını alt üst etti. Bu toprakların kahramanları bitmedi, hiçbir zaman da bitmeyecek, bu güzel yurdun fedakar insanları her zaman var olacak. Allah’ın izniyle ezanımızı susturmak, bayrağımızı indirmek, milli iradeyi ayaklar altına almak, geleceğimizi karartmak isteyen hainlere karşı el ele, kol kola daha güzel günlere yürüyeceğiz. Bu duygu ve düşüncelerle şanlı tarihimizin kahramanlık destanlarından 15 Temmuz’un 6. yıldönümünde Demokrasi ve Milli Birlik Günü’müzü kutluyor; Vatan, millet ve devlet uğruna canını ortaya koymuş tüm Şehitlerimizi rahmetle, Gazilerimizi minnetle anıyorum. Rabbim milletimizi ve ülkemizi her türlü kötülüklerden muhafaza eylesin.” dedi.
“BİRLİK VE BERABERLİK YÜRÜYÜŞÜMÜZ İLELEBET DEVAM EDECEK”
Biga Belediye Başkanı Bülent Erdoğan’ın konuşmasının ardından Biga Kaymakamı Erdinç Dolu yaptığı konuşmada  “Hain darbe teşebbüsünün 6. yılında meydanların darbecilere teslim etmeyen, 15 Temmuz gecesi havalimanlarını, köprüleri, yolları, meydanları doldurarak Fetullahçı terör örgütü mensubu hainleri hezimete uğratan 7’den 70’e tüm vatandaşlarımıza teşekkür ediyorum. O gece 251 şehidimiz binlerce gazimiz var. Şehitlerimize Allah’tan rahmet diliyorum. Mekanları cennet olsun. Rabbim merhametiyle onları kuşatsın. Gazilerimize de sağlık, afiyet ve uzun ömürler diliyorum. O gece demokrasi mücadelesinin yanında yer alan tüm siyasi partilerimize ve sivil toplum kuruluşlarımıza hukuk devletinin, hak ve özgürlüklerinin ülkemizin ve milletimizin geleceğinin yanında yer aldıkları için de şükranlarımı sunuyorum. 15 Temmuz darbe teşebbüsü gecesinde o vatan haini işbirlikçileri aracılığıyla ülkemizi tehdit edeceklerini, devletimizi ele geçireceklerini sanarak harekete geçenler ertesi günü akşam olmadan milletimiz tarafından hüsrana uğratılmıştır. O gece darbecilerin gasp ettikleri silahları, tankları, helikopterleri, uçakları milletimize karşı hiç tereddüt etmeden acımasızca kullanmıştır. Her şeyi hesap etmişler ancak bir şeyi unutmuşlar. O da bu tanklardan da, bu silahlardan da daha üstün olan bu milletin iman dolu yüreği oldu. Binlerce yıllık geçmiş tarihe sahip bu büyük millet her defasında kutsalına uzanıldığı zaman canını seve seve vereceğini işte bir kez daha o gece ortaya koymuştur. İnşallah bu birlik ve beraberlik yürüyüşümüz ilelebet devam edecek” dedi.
Konuşmaların ardından Balıkesir Kurtuluş Mehter Takımı gösterisini gerçekleştirdi. Gecenin devamında ise Kesişme: İyi ki Varsın Eren film gösterimi yapıldı. Film esnasında duygusal anlar yaşanırken saatler 00:13’ü gösterdiğinde Türkiye’deki 90 bin camide olduğu gibi eş zamanlı olarak saat Biga’da da sela okundu. Gece, Biga Müftüsü Ertuğrul Akın tarafından şehitler, gaziler ve devletin bekası için yapılan dua ile sona erdi.
Enishan Keskin