Mecliste Ocak ayında yapılan zammın ardından artan maliyetler nedeni ile Temmuz ayında ilk 6 ayını dolduran ilk yarıyıl maliyetler yeniden hesaplandı.  İkinci yarıyıl için belirlenen ücretler kapsamında kreş ücretleri, su ücretleri, kent kart ücretleri, üst yapı çalışma ücretleri, marinaya bağlanan tekne ücretleri ve birçok alanda yeni zamlar geldi. Çanakkale Belediyesi Temmuz Ayı Olağan Meclisi Toplantısında İYİ Partili bir üyenin çekimser, AK Partili üyelerin ret oyuna karşı, CHP'li üyelerin oy çokluğuyla yüzde 35 zam yapıldı. Buna göre; konutta 0 ile 10 metreküp arası olan birinci kademede 4.77 TL olan metreküp ücreti 6.20 TL'ye, 5.45 TL olan ikinci kademeyi 8 TL'ye yükseldi. Öte yandan 30 metreküp ve üzerinde de herhangi bir değişiklik yapılmadı.

Kreş maliyetleri arttı
 
Meclis Gündeminin 4. Maddesi olan, Kreş ve Gündüz Bakım Evi Kullanım ve Etkinlik Katılım Ücreti ile ilgili bilgiler veren Çanakkale Belediyesi Strateji Geliştirme Birimi Sorumlusu Hale Evrim Akman,    “Ücret tarifemizde Sosyal Hizmet Destekleri Müdürlüğü’müz bünyesinde bulunan kreş ve gündüz evi kullanım ve etkinlik katılım ücretlerinde iki tip grubumu ver birincisi belediye çalışanları ikincisi ise belediye çalışanları dışında belediye çalışanları için ücretlerin 650 TL’den 1000 TL’ye, belediye çalışanları dışında aldığımız katılımcıların da 1.300 TL’den 2.000 TL’ye,  ikinci çocuk için de 975 TL’den  1.500 TL’ye çıkmasını  arz ettik.  Plan Bütçe Komisyonu da görüşmeyi kabul etti ve oy çokluğu ile kabul etti” dedi.
Yapılan açıklamanın ardından Sosyal Destek Hizmetler Müdürlüğü’nün Kreş ve gündüz bakım evi kullanım ve etkinlik katılım ücretleri oylamaya sunuldu.  Yapılan oylamada Cumhuriyet Halk Partili Belediye Meclisinin evet, AK Parti Grubunun ret verdiği, İYİ Partili üyelerin çekimser kaldığı ücretler oy çokluğu ile kabul edildi.
Üst yapı, kent kart,  tekne bağlama maliyetlerine zam
Müdürlükler tarafından yapılan bir çok hizmetlerde talep edilen ve yapılan kesin hesap çalışmaları ile belirlenen diğer müdürlüklerdeki çalışmalarda yapılan zamlara da değinen Çanakkale Belediyesi Strateji Geliştirme Birimi Sorumlusu Hale Evrim Akman,  “Fen işleri Müdürlüğümüzün altında yol ve meydanlarda üst yapı çalışmalarında bize ait herhangi bir herhangi bir tadilat oluştuğu zaman onu yaptığımızda ve yaptırdığımız ortaya çıkan maliyeti vatandaştan alıyoruz. İhale ve mevcut birim fiyatları üzerinden hesaplandı bu artışlar.  İçme suyu ve atık su şebekeleri hizmetlerinde yine iş makinalarını kiralıyoruz.  Burada da hem kullandığımız makine ve yakıtta da hem de kullandığımız insan kaynaklarına bağlı olarak bir artış teklifinde bulunduk.  Ulaşım müdürlüğünde de yine birden fazla tarife değişikliği var.  Burada Halk Otobüsleri taşıma ücretlerinde kullandığımız kartlar var bu kartların maliyetleri ilki 16’ya bir olan kart maliyetlerimiz arttı ve onu ilgilendiren talep vardı.  Yat Limanı Misafir tekneler kısmında burada bir tarife değişikliği ve artış söz konusu, mevcut tarifede enine, boy hesabından ziyade,  uzunluk parametreleri vardı onu değiştirdik.  Türk Bayraklı ve Yabancı bayraklı olarak ayırdık.  Tekne Bağlama yeri devir ücretleri var.  Daha önceden devir yoktu,  artık devir var ve bununla ilgili de çevre yerlerde incelenerek bir devir ücreti belirlendi.  Misafir tekneler için günlük olarak aldığımız bedelleri komisyonumuz 100 TL ve 120 TL olarak belirledi” dedi.
Belediye Bünyesinde faaliyet gösteren müdürlüklerin talep ettiği zamların Plan ve Bütçe Komisyonu tarafından değerlendirilmesinin ardından gündeme alınarak meclise gelmesinin ardından yapılan görüşmeler sonrasında ilgili müdürlüklerin talepleri tek tek oylandı. Çoğu oy birliği ile olmak üzerem maddeler tek tek kabul edildi.
Suya zam geldi
Gündemin 5. Maddesi olan 2022 Ücret Tarifesi Revizyonu ile ilgili yeniden söz alan Çanakkale Belediyesi Strateji Geliştirme Birimi Sorumlusu Hale Evrim Akman atık su ve arıtma suyunda yapılması öngörülen tarife hakkında bilgiler verdi.  Komisyonun oy çokluğu ile kabul ettiği ve Ocak ayı Belediye meclisinde ilk 6 ay geçerli olan su zammının ardından geçen zamanda artan maliyetlere değinen  Akman,  yüzde 35’lik bir zam talep ettiklerini belirterek,  “Su İşleri içme suyu tarifesi ile ilgili  yılın başında bir karar almıştık ve  ilk altı ay geçerli olacak şekilde kararlamıştık.  Onun zamanı geldi ve biz de tekrar bir maliyet analizi yaptık. İçme suyu tarifesi, Katı atık tarifesi ve içme suyu katı atık tarifesi  tam maliyet esası ile hesapladığımız şeyler.  Dolayısı ile çok fazla eşi olmayan ve günlük ekonomik koşullardan fazlası ile etkilenen maliyetli hizmetlerimiz.  Bu maliyet hesabını yaptıktan sonra ilk altı aylık dönemin üzerine yaklaşık  %50 bir maliyet artışı olduğunu görüyoruz.  Özellikle insan kaynakları, elektrik ve akaryakıt giderlerinden bir de kimyasallardan kaynaklı.  Tam maliyet hesabını yaptıktan sonra şöyle bir öneri sunduk.  İlk önerimiz Konut akıllı sayaç aboneleri ve konut aboneliğine bağlı tarife grupları.  Bağlı bulunduğu abone grubu ilk kademe su ücretinden metreküp başı 1 TL, diğer abone gruplarında ise  50 kuruş daha düşük ücretlendirir.  Daha önceki tarifemizde de bir akıllı bir de mekanik saat vardı. Artık bu iki ayrımı kaldırdık  mekanik saatleri tek saatte belirledik  akıllıyı da konut aboneliğinde 1 TL düşük, diğerlerini de 50 kuruş düşük alalım dedik.   Konut aboneliğinde %35 artış öngörüyoruz.  Diğer saatlerde de 50 Kuruş almamızın sebebi maliyetleri yaymak ve konutlara fazla yüklenmemek oldu.  Şu an yaptığımız teklifte de  konutta0-15 metreküp olan birinci kademedeki gruba 4,77 olan  tarifeyi 6,20, 5,45 olan  ikinci kademeyi 8,  30 metre küp ve üzeri her hangi bir değişiklik önermeden  teklifimizi hazırladık” dedi.
Zamların sebebi elektrik ve akaryakıt maliyetleri
Çanakkale Belediyesi Strateji Geliştirme Birimi Sorumlusu Hale Evrim Akman’ın sunumunun ardından İçme suyu arıtma tesisinin elektrik faturasını gösteren Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, “Biz elektriği ihale ile alıyorduk.  İhale açtığımızda Çanakkale’de elektrik üreten her firma ihaleye giriyordu,  böylece oluşan rekabette en düşük fiyatı verene veriyorduk ihaleyi.  İhale süremiz bu ay bitti ve yeni ihale açtık ama kimse girmedi.  Yeni tesisi devraldığımızda, makinaların büyüklüğü, işleyişi dolayısı ile   zam falan olmasa da bir buçuk olacak artık am olursa ne kadar olur bilemiyorum.  Sonuç bu zam kaçınılmaz ve mukadderat diyeceğiz.  Ama biz bu arada enerji üretme arayışlarımıza devam ediyoruz.  Bir projemiz var GES projesi.  Atölyelerimizin üzerine, boşaltacağımız arıtma tesisi alanına,  yeni arıtma suyunun üzerindeki bazı alanlara hiç olmazsa kendi enerjisini karşılayacak kadar üretim yapmasını hedefliyoruz.  Enerji üretmek için her türlü çabayı göstermek zorundayız” dedi.
Karar oy çokluğu ile kabul edildi
Yapılan açıklamaların ardından içme suyu, atık su ve atık su arıtma tarifelerine yapılan zamların oylanmasına geçildi. Cumhuriyet Halk Partisi Üyeleri ve İYİ Partili bir üyenin kabul, AK Parti’nin ret, İYİ Partili bir üyenin ise çekimser kaldığı oylamada, karar oy çokluğu ile kabul edildi. Yapılan oylama ile   konutta akıllı sayaç kullananlar metreküpü 3.15 TL'den, mekanik sayaç olanlar 0-10 metreküp arasında 4,77 TL'den, 11-30 metreküp arasında 5.45 TL'den, 30 metreküp ve üzerinde 30 TL'den Mücavir konutlarda akıllı sayaç kullananlar metreküpü 4.60 TL'den, mekanik sayaç olanlar 0-10 metreküp arası 6.13 TL, 11-30 metreküp arası 6.54 TL'den, 30 metreküp ve üzeri kullanım yapanlar ise 35 liradan ödeme yapılacak.
Ogün İnal