Özellikle un fiyatlarındaki artış ve ekmek üretimi ile ilgili yüksek maliyetler nedeniyle Türkiye'nin dört bir yanından ekmek fiyatlarına zam yapılıyor. Çanakkale’de de bir süre önce 230 gram ekmek 2.5 TL’den satılırken gelen son zam ile ekmeğin gramajı 20 gram düşerek 210 gram ekmek 3 TL’den satılmaya başlamıştı. Ancak başta un fiyatları olmak üzere ekmek üretimini ve üreticilerini etkileyen bir çok fiyat artışı nedeni ile fırıncılar yeni zam talebi ile oda ve yetkililerin kapısını çaldı. Girdilerin çok artması nedeni ile fırıncılar ekmek gramajını düşürerek ekmek fiyatlarına zam istediler.
 
MALİYETLER ARTTI EKMEĞE ZAM GELDİ
 
Art arda gelen zamlar ve yüksek enflasyon bir çok ürünün fiyatının da birden fazla kez artmasına neden oldu. Son dönemde dar gelirli için çok önemli olan ve dar gelirli sofraların adeta vazgeçilmezi olan ekmekte zam üzerine zam gördü. Özellikle un ve maya fiyatlarına gelen yüksek zamlar sonrası fırıncılar ekmeğe zam yapmaya başlamıştı. Maliyetlerin sadece un ve maya fiyat artışlarının yanı sıra işletme giderleri olan elektrik, su, doğalgaz ve kira artışlarının da üretim giderlerini çok arttırdığını belirten fırıncılar son dönemde ekmeye 3 hatta 4. Zammı yaptı. Çanakkale’de 2021 yılı son döneminde 230 gram ekmek 2.5 TL’den satılırken artan maliyetler nedeni ile fırıncıların gramaj düşürerek fiyatları arttırma talebi kabul edilmiş ve 210 gram ekmek 3TL’den satılmaya başlanmıştı. Yeni yılda ekmek yapımında kullanılan un ’un Rusya- Ukrayna savaşı ile buğday fiyatlarının inanılmaz artışı nedeni ile yapılan zam ekmeye zammı neredeyse zorunlu kıldı. Artan maliyetler karşısında fırıncılar bugüne kadar dayanabildi ve oda ve yetkililerin kapısını çalarak ekmeye zam yapılması taleplerini iletti. Fırıncılar yine gramaj düşürerek zam taleplerini ilettiler. Fırıncıların talebi 200 gram ekmeyin 4 TL’den satılması teklifi görüşüldü. İlk zam haberi Biga’dan geldi Çanakkale merkezde 200 gram ekmeyin 4 TL’den satılması ile ilgili kararın Temmuz ayı itibari ile (yarın) başlaması bekleniyor. 
 
RESMİ KARAR AÇIKLANANA KADAR ZAMLI FİYAT GEÇERLİ OLMAYACAK
 
Fırıncıların zam talebi kabul edilmesinin ardından Çanakkale’ de 200 gram ekmeyin 4 TL’ den satılması için resmi yazının beklendiğini ifade eden Çanakkale Kasaplar, Fırıncılar, Lokantacılar ve Gazinocular Esnaf Odası Başkanı Selahattin İş fırıncıların ekmek fiyatı artışı ile ilgili taleplerinin görüşüldüğünü 200 gram ekmeyin 4 TL’den satılması ile ilgili resmi kararın ellerine ulaşmasından sonra belirtilen tarihte ekmek fiyatlarının yeni fiyatından satışta olacağını ifade etti. Çanakkale Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Ünal Özcan’ da “ fırıncılarımızın sürekli artan ve Rusya – Ukrayna savaşı ile tavana çıkan un fiyatları başta olmak üzere işletme giderlerindeki artışlarında ekmek üretme maliyetlerini arttırdığını ve bu nedenle de zam talebi ile başvuru yaptılar. Gerçekten de ekmek üretim maliyetlerindeki artış ekmeyin eski fiyattan satılmasını neredeyse imkansız kılıyor. Bu nedenle fırıncıların zam talebi görüşüldü ve karara bağlandı. Ancak 200 gram ekmeyin 4TL’den satılması ile ilgili resmi yazı ve bu zamlı tarifenin ne zaman başlayacağı ile ilgili bir bilgi elimize ulaşmadı. Çanakkale ile birlikte Kırklareli, Tekirdağ Edirne’de de Çanakkale ile beraber 200 gram ekmek 4 TL’den satılacak.

Ogün İnal