“Gelecekte bizi neyin beklediğini bilmiyoruz" diyen Şahin, "En azından çok yoğun ve olaylı geçmeyecek bir sonbahar ve kışın bizi beklediğini söyleyebiliriz. Ancak şunu da belirtmek lazım ki yeni bir dalga kapıda. Bunun zararsız olacağına dair elimizde bir veri yok. O yüzden hazırlıklı olmakta fayda var. Her şeyi önceden ve en kötü senaryoya göre hazırlamamız gerekir ki sağlıklı bir dalga geçireceğimizi garanti edebilelim. Omicron'a uyarladığımız aşılarımız olmuştu. Uyarlanan aşıların daha iyi performans gösterdiğine dair veri paylaştık. Umuyoruz ki aşılara ihtiyacımız olmayacak, şayet olursa bu aşıların kullanılabilir olduğunu belirtmek isterim. Çünkü bir sonraki dalganın kontrol dışına çıkmaması için bunu şimdiden yapmamız gerekiyor" dedi.

Şahin, virüsün daha ne kadar bizimle olacağı sorusuna ise şu yanıtı verdi: "2020'de bana sorulduğunda, 'Bu virüs en az 10 yıl bizimle olur' demiştim. Buna alışmak zorundayız. Buna karşı yapacağımız iki yol var: Bir tanesi aşıları benimsemek. Şu anda Omicron aşısına yakın frekansta olan aşılar geliştiriyoruz. Yeni aşının onayını önümüzdeki sonbahar, kış gibi almaya çalışacağız. İkincisi yeni normal olarak bunu kabul etmek zorundayız. Yaz sonu, sonbahar gibi yeniden maskelerimizi takmaya başlayabiliriz."

BioNTech CEO'su Uğur Şahin’in geçtiğimiz gün yaptığı, “Sonbaharda yeni Covid salgını geliyor. Yeniden maske takmamız gerekebilir” açıklaması gündemde yerini buldu.
Vatandaşlar sosyal medyada şu değerlendirmelerde bulundu:

M:
Maske takınca ne oluyor? Bir şey mi eksiliyor, bir şey mi oluyor? Covid tam bitene kadar sadece dışarıda ve toplu ortamlarda maske takmak neden bu kadar zor, veya zorunuza gidiyor? Aynı don veya atlet giymek gibi bir şey bu kadar zorlanacak ne var anlamıyorum ve anlamayacağım.

Z.K:
Covid-19 testi pozitif çıkanlar artıyor. Toplu taşıma araçlarında ve kapalı mekanlarda maske takmaya devam ediyorum.

P:
Çevremde giderek artan sayıda Covid'li ve temaslı var. Vaka sayısı falan yayınlanıyor mu hala? En azından kapalı mekanlarda maske mecburiyeti geri getirilmeli.

Ü.Ş:
Bütün dünyada ve Türkiye’de yeni Covid-19 dalgası başladı. Kapalı ortamlarda yeniden maske takmaya başlayabilirseniz iyi olur.

D:
Pandemi’nin bittiği ettiği yok. Maske, mesafe, temizlikten vazgeçmeyin lütfen.

E:
Kendi çapınızda istediğiniz türde maskeyi takın, her türlü deneysel aşıyı olun. Bize kimse karışmayacak. Hiçbir yerde zorunlu tutulmayacak. Düşün yakamızdan.

M:
Covid bitti falan diyenlere çok kulak asmayın. 28 ay yakalanmadım, bitti denilirken yakalandık. Bence artık test yaptırmıyor insanlar, o yüzden gerçek rakamlar belli değil. Ayrıca çok kolay geçmiyor meret, zorluyor 3 aşıya rağmen. Kapalı ortamda yine maske takın derim.

F.H:
Tek başına yürürken maske takan insanları yeniden sokaklarda görmeye başladık.

S:
Hala maske takıyorum çünkü çok değerliyim.

E:
Eylülde yine maske takacakmışız güya. Ben takmayacağım öleceğim bu sefer.

Mine Tarım