‘Gelibolu’ya Doğalgaz İstiyoruz Sivil İnsiyatifi’ Sözcüsü Serdar Azak ilçeye doğalgaz gelmesi için çalmadık kapı, gitmedik vekil, vali, kurum bırakmadıklarını belirterek, BOTAŞ’ın Evreşe’den boru hattı çekmesini beklediklerini, gerçekçi olmak gerekirse bugün çalışmalara başlansa 2023-2024 yılında Gelibolu halkının doğalgaza kavuşabileceğini söyledi.

Çanakkale genelinde Eceabat, Gökçeada ve Bozcaada ile birlikte doğalgazı olmayan dört ilçeden biri olan Gelibolu’da yaşayan Serdar Azak İşte Çanakkale Gazetesi’ne yaptığı açıklamada 6 bin 950 imza topladıklarını, imza dilekçelerini Vali İlhami Aktaş’a ilettiklerini, Çanakkale CHP ve AK Parti Milletvekillerine durumu izah ettiklerini söyleyerek, “Gelibolu’ya müjde, doğalgaz gelecek diyorlar, hani nerede?” diye sordu.    

“Kömür yakmak maliyetli, hava kirliliği de cabası”
Kömürün geçen sene bir ton fiyatının 600 ile 650 lira olduğunu, bu sene ise bin 800 ile, iki bin 200 lira arasında değiştiğini, kömürcülerin bu bedeli peşin istediklerini, o nedenle ortalama dairelerde aidat fiyatının bile geçen sene 300-400 lira iken, bu yıl bin,  bin 200 liraya yükseldiğini belirten Serdar Azak, “Vatandaş maddi olarak zorlanıyor” dedi. Kömür yakmanın maddi külfeti yanında hava kirliliği de yarattığını ifade eden Azak, “İlçede bir tane hava ölçüm cihazı yok” diye konuştu.

“Gelibolu Biga’dan sonra ikinci büyük ilçedir”
Gelibolu’nun Biga’dan sonra ilçe merkezi olarak 30 Bin nüfusun üzerinde, 31 bin 782 rakamı ile ilçe merkezi bazında Çanakkale’nin ikinci büyük ilçesi olduğunu belirten Serdar Azak, “Çevremizde Lapseki’de, Çardak’ta doğalgaz var, bizde yok” dedi.

“Daha mühendislik projesi bile çizilmedi”
Azak süreçle ilgili de bilgi vererek, “EPDK, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’na bağlı bir kurum. Gelibolu aslında 2018 yılında Mart ayında lisans için başvuruda bulundu ilçe meclis kararı alarak, ama lisans verilmedi.  5 Nisan 2021 yılında yeni meclis kararı alındı, bu karara istinaden de EPDK da 20 Mayıs 2021 tarihinde Gelibolu’ya doğalgaz için lisans verdi. Biz bu sorunumuzu Vali’miz ilk göreve geldiğinde, giderek izah ettik, inceledi. AKSA ile görüştü, meclis kararı eski dendi, yeni karar alınsın dendi. EPDK lisans verdi, şimdi BOTAŞ’TA takıldık. AKSA Gaz ile de görüştük, doğalgaz firmasının çalışma yapması için doğalgaz boru hattının Gelibolu’ya gelmesi lazım, Gelibolu Evreşe Beldesi’nden doğalgaz borusu hattı çekilmesi gerekiyor. Bunu yapacak da BOTAŞ. Ama daha mühendislik projesi bile çizilmedi” diye konuştu.
Gelibolu’ya doğalgaz gelmemesinin nedeninin kötü ekonomi ve ilçenin CHP belediyesi tarafından yönetilmesi olduğuna dikkat çeken Azak, “Belediye bu noktada 2017 yılında gelen teklifi zamanında değerlendiremedi, 2018 yılında mecliste oylandı, belediye geç karar aldı. EPDK’ya yolladı. 20 Mayıs 2021 ‘de lisans alındı, arada üç yıllık kayıp var” dedi.   

“Gelecek gelecek dediler, hani nerede?”
Gelibolu’da bu işi ciddiye aldıklarını, 6 bin 950 imza topladıklarını, süreçte BOTAŞ’ta takıldıklarını belirten Serdar Azak, “BOTAŞ’ın Evreşe’den boru hattını çekmesini bekliyoruz. Şubat 2021’de yönetmelik değişti, 5 kilometreden fazla ise kurum çekiyor ki, bizim 32 kilometre uzaklığında. BOTAŞ kımıldamıyor, CiMER’e de yazdık. AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Bülent Turan’la, Jülide İskenderoğlu ile görüştük, ‘Gelecek, gelecek dediler, hani nerede? CHP Çanakkale Milletvekili Av. Muharrem Erkek’ten dönüş alamıyoruz, Özgür Ceylan’dan ve ondan beklediğimiz BOTAŞ’a gitmeleri, mecliste önerge vermeleri. Biz batıda   bir ilçeyiz, 2022’de gelecek diyorlar, ortada proje yok, gerçekçi olsak ve şimdi çalışmalara başlansa 2023-2004 kış aylarında ancak gelir doğalgaz. Bütün sokaklar kazılacak, kombiler taşınacak, hatlar çekilecek uzun iş, tak diye olabilecek bir iş değil ki, ama ilk etapta önemli olan ilçeye boruların gelmesi” dedi.         

Doğalgaz gelmesi için 1-2 ay daha bekleyeceklerini, sonra bu durumu protesto edeceklerini de söyleyen Serdar Azak, çilenin artık bitmesini istediklerini söyledi.

Özel Haber: Mine Tarım