Yıllardır ilçede doğalgaz olmadığı için kömürlü apartmanlarda 2 bin 2 bin 500 liraya varan yüksek aidat ödemek zorunda kalan Gelibolu halkı ilçeye doğalgaz gelmesini istiyor.

Çanakkale’de birçok ilçeye doğalgaz geldiğini, bürokratik engellerin aşılamadığını ve yıl 2022 olmasına rağmen kışın soba yakmak zorunda kaldıklarını belirten Gelibolular sosyal medyada seslerini duyurmaya çalışıyor. Uzun süredir her platformda doğalgaz taleplerini dile getiren ve temiz hava solumak istediklerini belirten vatandaşlar yaşadıkları sıkıntının bitmesini bekliyorlar.

Ramazan Ayında Gelibolu’da katıldığı bir iftar programında konuşan AK Parti Çanakkale Milletvekili Bülent Turan, “Gelibolu’nun doğal gaz konusunda güzergah tespiti yapılıyordu. BOTAŞ tespitlerini yaptı. Kurumlardan gerekli izinler alındıktan sonra da yapım işine başlanacak. 2023 Aralık ayında Gelibolu’muza doğal gaz arzının sağlanması planlanıyor” demişti.
 
Gelişmeleri yakından takip eden vatandaşlar sosyal medyada şu paylaşımları yaptı:
 
G.A:
“İstiyorum bıktım soba yakmaktan yaşım 77 doğal gaz gelsin artık."

M.M.D:
“Gelibolu’ya üvey evlat muamelesi yapmayın. Gelibolu’ya doğalgaz gelsin artık. Yeter ya bir Çardak, bir Lapseki kadar bile olsa bize de değer verin.”
 
E.Ç:
“Bu kışta zehirlenmeyelim dostum sık sık hatırlatalım ki sesimizi duyuralım.”

A.D:
“Acil doğalgaz istiyoruz, biz de temiz hava istiyoruz.”
 
Gelibolu'ya Doğal Gaz İstiyoruz Sivil İnisiyatifi:
 
Sevgili Gelibolulular, şimdi bu aşamada AKP Gelibolu İlçe Başkanı Serhad Sürücü, Çanakkale AKP milletvekilleri Bülent Turan ve Jülide İskenderoğlu’ndan, Sayın Cumhurbaşkanının da ifade ettikleri gibi Gelibolu’ya 2022 yılında doğal gaz gelebilmesi için, acilen Botaş Genel Müdürlüğü ile Botaş’ın bağlı bulunduğu Enerji Bakanı ile görüşmelerini ve Botaş’ın yapacağı işi başlatmasını sağlamalarını kendilerinden rica ediyoruz.
 
Ş.Z:
“Doğal gaz daha 2 sene gelmez bir birimizi kandırmayalım daha kazılar başlanmadı.”

S.B:
“En iyisi Putin'e yazalım. Belki Gelibolu'ya özel bir hat çekebilir.”

S.A:
“CHP Çanakkale milletvekilileri Sayın Muharrem Erkek ve Sayın Özgür Ceylan’a açık çağrı; Sayın Erkek ve Sayın Ceylan, ilimizin Biga’dan sonra ilçe merkezi olarak 2’nci büyük ilçesi olan Gelibolu’nun doğal gaz olmaması nedeniyle yıllardır kömür dumanı ile zehirlendiği sizler de gayet iyi biliyorsunuz. İlçemizde doğal gaz olmaması sorununa ilave olarak, ilçede kömür fiyatlarının da fahiş ve aşırı artması nedeniyle önümüzdeki kış Gelibolu’yu sağlık ve maddi olarak çok zor bir kış beklemektedir. Şimdi ilçemizden çok sayıda oy alan siz Sayın Vekillerimizden ilçemize hizmet vermenizi ve ilçemizin doğal gaz sorunu ile yakinen ilgilenmenizi rica ediyoruz. Bu kapsamda sizlerden Botaş Genel Müdürlüğüne gitmenizi ve Evreşe - Gelibolu doğal gaz boru hattının neden ihale edilmediğini ve neden bir türlü başlamadığını sormanızı, Botaş’tan boru hattı yapımı için somut bir başlangıç tarihi verilmesini talep etmenizi ve daha sonra da bizi bilgilendirmenizi rica ediyoruz. İkinci ricamız ise , Gelibolu’nun kömür dumanı ile zehirlenmesi ve ilçede doğal gaz olmamasını TBMM kürsüsünden de Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanına duyurmanızı ve Gelibolu’nun bu acil sorununun sözcüsü olmanızı rica ediyoruz. Üçüncü olarak ise, her ne kadar rakip partiden bile olsalar, AKP Çanakkale milletvekilleri Sayın Bülent Turan ve Sayın Jülide İskenderoğlu ile de TBMM’de bu konuyu konuşmanızı, bu sorunu onlarla birlikte istişare etmenizi, kendilerinden de Gelibolulular adına bu acil sorunun çözümünü istemenizi rica ediyoruz.”
 
C.A:
“İki yıldır orada sivil toplum olarak insanlar doğal gaz için mücadele ediyorlar. Türkiye'nin en batısında yer alan, Çanakkale'nin yüzyılın başında Avrupai kültür, banka gibi sistemlerine sahip ilçesi yıl 2023 olmuş hala doğal gaz yok. Tabii şu an bir de kömür fiyatları da eklendi. İnanılmaz pahalı kömür fiyatları demek ucuz ve kalitesiz kömür demek arada pazar yeri, hastane yazıyorlar. Onlar da yok, anladığım. Bence Türkiye'nin en gelişmiş, birikimli insanlarına sahip bir "köy" Gelibolu. CHP hiç bu işle uğraşmıyor. İki milletvekili, il ve ilçe yönetimi bu konuda nasıl çözüm oluruz pek ilgileri yok görünüyor. Gerek de yok, zaten Gelibolu CHP’nin kalesi, doğal gaz olsa da olur, olmasa da olur, orası CHP’nin kalesi. AKP seçim için bunu koz olarak kullanıyor. Demek ki 2022-2023 Eylül gibi muhtemelen kazma vurulur, seçim yatırımı olarak sunulur. Bir yandan da AKP mevcut yönetim üzerinden kent aktörleri üzerine psikolojik baskı yapıyor. Artık köylerde bile doğal gaz var. İnsani açıdan gelişmiş bir sosyal ve kültürel sermayeye sahip Gelibolu ise hala doğal gaz için mücadele diyor. Kişisel öngörüm "müdahale edilmezse" ancak 2025 yılında bu ilçe doğal gaza kavuşur.”
 
Mine Tarım