Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi’nin Türkiye'nin Venezuela'da buğday üretimi yapacağını açıklamasının ardından değerlendirmelerde bulunan Çanakkale Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Hicri Nalbant, “Başka ülkelerde üretim yapmak ekstra maliyetli, çözüm değil, kendi üreticimizi küstürmemek lazım, üretim yeri için Venezuela’nın seçilmesi de manidar, onun yerine gerçekçi olup, GAP Projesi’ne ağırlık vermek daha mantıklıdır” dedi.    

Geçtiğimiz günlerde  Tarımsal Perspektif Çalıştayı'nda konuşan Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi Venezuela Devlet Başkanı Nikolas Maduro'nun teklifiyle Türkiye’nin Venezuela’da buğday üretimi yapacağını açıklamıştı. İşte Çanakkale Gazetesi’ne açıklamalarda bulunan Çanakkale Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Hicri Nalbant, “Şu anda Türkiye’de uygulanan yanlış tarım politikaları yüzünden 4.2 milyon hektar alan üretim alanı dışına çıkarıldı, ekilmiyor. Bunun nedeni yanlış tarım politikasıdır. Türkiye’de çiftçi üretiyor ama para kazanamıyor ve üretimden uzaklaşıyor. Daha önce de Sudan’da ve Nijerya’da araziler kiralandı, ancak bu ülkelerde düzen sağlanamadı, bu ülkeler karışık olduğu ve ihtilal yaşandığı için üretim yapılamadı. Öte yandan oralarda üretim yapıp, ürettiklerinizi Türkiye’ye getirmek de maliyetli, yol ücreti var” dedi.
“ÇÖZÜM DEĞİL”
Nalbant, “Bu ülkenin üreticisini küstürür, tarımın dışına iterseniz, bir daha üretim yapmak isteseniz, hatta üretimi cazip hale getirseniz bile alet edavatı elinden çıkartan, yerini terk eden bilgili ve donanımlı üreticiyi bir daha da bulamazsınız. O malzemeleri ve bileşenleri bir daha yerine koyamazsınız, ülkeye yazık olur, bu çözüm değildir” dedi.
“DOĞRU OLAN 4.2 HEKTAR ALANI TARIMA KAZANDIRMAKTIR”       
Ülke dışında daha önce de Sudan’da bu şekilde arazi kiralama ve üretimle ilgili planlamanın olduğunu ve istikrarsız bir sürecin işlediğini belirten Nalbant, “Doğru olan 4.2 hektar alanı tarıma kazandırmaktır. Tarımı doğru dürüst ve sürekli desteklemek gerekir. Rahmetli Süleyman Demirel zamanında başlatılan GAP Projesi kapsamında sulamayı arttırmak gerekir. Halen 1.800 bin hektarın yüzde 34’ü sulanıyor. O proje biterse yurtdışına gerek kalmaz. Ayrıca üretim yeri olarak Venezuela’nın seçilmiş olması da çok manidar, bunu da gelişmeleri göz önüne alarak sorgulamak lazım” diye konuştu.
Özel Haber: Mine Tarım