Çanakkale Belediyesi tarafından 2015 yılından bu yana sahil kesimlerinde Mavi Bayrak sayısını arttırarak sürdürebilirliği sağlamak amacıyla yürütülen çalışmaların sonucunda bu yıl da yaz sezonu boyunca Barış Plajı, Mega Beach Belediye Halk Plajı ile Güzelyalı ve Dardanos Belediye Halk Plajı'nda, Mavi Bayrak dalgalanmaya devam edecek. 

Uluslararası standartlardaki plajlara verilen Mavi Bayrak için Güzelyalı Belediye Halk Plajı'nda düzenlenen törene, Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, TÜRÇEV Kuzey İlleri Koordinatörü Doğan Karataş, belediye başkan yardımcıları, belediye meclis üyeleri, muhtarlar, İl Sağlık Müdürlüğü ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü temsilcileri, belediye birim müdürleri, belediye personelleri, öğrenciler ve kentliler katıldı. 

2015 yılında Barış Plajına verilen Mavi Bayrakla, geçen 8 yıllık süreçte her yıl aralıksız Mavi Bayrak almaya hak kazanan Çanakkale Belediyesi bu yıl da üç plajı için mavi bayrak aldı.  Güzelyalı Halk Plajında gerçekleştirilen Mavi Bayrak teslim Töreninde bir konuşma yapan Türkiye Çevre Eğitim Vakfı (TÜÇEV)  Kuzey Ege İlleri Koordinatörü Doğan Karataş Vakfın  “Mavi Bayrak dünyada en çok bilinen hususlardan bir tanesidir. Türkiye Çevre Eğitim Vakfı olarak da Türkiye’ye mavi bayrağın getirilmesi amacı ile ilk olarak 1993 yılında devletimizin desteği ile Turizm Bakanlığımız tarafından kurulmuş bir kurumuz biz.  O günden bugüne kadar hem turizm alanında, hem de çevre ile ilgili alanlarda sürekli çalışmalar yürütüp 1993 yılından bu güne kadar mavi bayraklı plajlarımız hiçbir yıl bir önceki yılın altına düşmeyerek, sahip olduğumuz 533 plajla dünyada İspanya ve Yunanistan’ın ardından üçüncü sırada bulunuyoruz” dedi.
Plajlardaki en büyük Sorun Sigara İzmaritleri
Sahillerde yaşanan sigara izmaritleri sorununa da değinen Türkiye Çevre Eğitim Vakfı Kuzey Ege İlleri  Koordinatörü Doğan Karataş,  “Mavi Bayrak demek sadece denizin temizliği değil,  Mavi Bayrak demek çevresine saygılı,  dünyasını seven bilinçli bireyler demek.  Bizim Türkiye’de yaşadığımız en büyük sorun,  özellikle plajlarda yaşadığımız bir sorun olan sigara izmariti sorunu.  Sigara izmariti sorunu ile ilgili biz yıllardır mücadele ediyoruz. Aslında bu tere çöp atma meselesi ile ilgili en büyük sorumluluk  tamamen bizde.  Bu çöpleri yere biz atıyoruz.  Bu sigara izmaritlerini toplamak da gerçekten büyük bir sorun.  İşte burada da Türkiye’de örnek bir proje başlatıldı. Artık sigara izmaritlerini atarken, uygulanan sigara içme noktaları var. Sigaralarımızı oralarda söndürelim. Biz Başkanımızla 2015 yılında tanıştık. İlk olarak Barış Plajına mavi bayrağı verdik.  O günden bu yana 8 yıldır aralıksız bir biçimde mavi bayrağımız dalgalanıyor” dedi.
IFAS Teknolojisi İlk Kez Güzelyalı’da Uygulandı
Belediye Başkanı Ülgür Gökhan ise yaptığı açıklamada, Güzelyalı ve Belediyenin diğer tesislerinin Mavi Bayrak alım sürecine değinerek, “Mavi Bayrak, Kültür ve Turizm Bakanlığı nezdinde kurulan Türkiye Çevre Eğitim Vakfı tarafından veriliyor. Çok ince detaylı incelemeler yapılıyor.   Denizlerin ve kumsalın temizliği konusunda, sağlık konusunda çalışmalar tamamlanıyor.  Daha sonra Mavi Bayrağı hak edip etmediğimiz ortaya çıkıyor.  8 yıldır biz de Mavi Bayrağı hak ediyoruz ve bu bayrağı plajlarımıza asıyoruz.  Bu Mavi Bayrak 15 Haziran 31 Ağustos’ta bu plajda ve diğer plajlarımızda dalgalanacak.  Burada önemli bir husus var Mavi Bayraklarımızın hepsi kentin merkezinde.  Barış Plajı, Dardanos, Mega Beach, burası hepsi evlerin önünde.  Bunlar Kentin merkezindeki plajlar.  Güzelyalı plajının bulunduğu bu bölgede geçmiş yıllarda sıkıntılar vardı.   Yapılar çoğaldıkça bu bölgede kirlilik artmaya başlamıştı.   Bir de cesaretle yeni bir teknoloji olan IFAS sistemi ile daha küçük alanda daha yoğun işler yapan bir tesisi kurduk. Türkiye’de ilk defa Çanakkale Belediyesi yapmıştır. Bizden sonra örnek alınmıştır.  Hatta Resmi kurumlar bile bunu yapmaya cesaret edememiştir.  Ama bize güvenerek kredi verdiler biz de yaptık.  Ve Başardık. Bu hamlelerimiz ile denizimizi temizleyerek kurtarmış olduk” diye konuştu.
 “Gönül rahatlığı ile denize girebilirsiniz”
Çanakkale'nin plajlarında gönül rahatlığı ile denize girilebileceğine vurgu yapan Başkan Gökhan; “Çocuğumuzla ve ailelerimizle Barış Kordonu'na, Güzelyalı veya Dardanos'a rahatlıkla gidip denize girebilirsiniz. Çünkü burada bayrağı astık denetlemeler bitti gibi bir durum yok. Yine belirli periyotlarda o tahliller yapılmaya devam ediyor. Dolayısı ile bu konuda güvenle sahillerimizi kullanabilir ve denize girebilirsiniz” şeklinde konuştu.
Mavi Bayrak Plajları Dolaştı
Yapılan konuşmaların ardından Mavi Bayrak göndere çekilme programına geçildi.  Golf Çay Bahçesinin önünden yola çıkan bot ile taşınan Mavi Bayrak sırasıyla Mega Beacıh, Barış Plajı ardından Güzelyalı Halk Plajına getirildi. Mavi Bayrağı taşıyan botun sahile yanaşarak verdiği Mavi Bayrak, Belediye sporcuları tarafından karaya taşındı. Karaya taşınan Mavi Bayrak Belediye Başkanı Ülgür Gökhan ve Türkiye Çevre Eğitim Vakfı Kuzey Ege İlleri  Koordinatörü Doğan Karataş tarafından göndere çekildi.
Gün boyu etkinlikler gerçekleştirilecek
Mavi Bayrak törenin yanı sıra bir etkinlik olarak gerçekleştirilen törene katılan çocuklar için çeşitli oyun alanları oluşturuldu. Gençlerin de çeşitli yarışmalar gerçekleştirileceği Güzelyalı Halk Plajı kapılarını açtı. Berrak denizi ile dikkat çeken plajda Mavi Bayrak 31 Ağustos’a kadar dalgalanacak.  Programda ayrıca, Eko Etiketli Yeşil Bayraklı Okul olmaya hak kazanan Atatürk İlkokulu, Çanakkale Koleji ve İstek 1915 Çanakkale Kampüsü öğrenci ve öğretmenlerine takdir belgeleri verildi. Öğrencilere takdir belgelerini veren Başkan Gökhan, çevreye karşı gösterdikleri duyarlılık nedeni ile hepsine ayrı ayrı teşekkür etti. 2022 yılı yaz döneminde Çanakkale plajlarında dalgalanacak olan Mavi Bayrak'ları kutlamak amacı ile pasta kesimi ile devam eden program, İda Windsurf Kulübü'nün sörf ve kiteboard gösterisi ve Atam Kreşin minik öğrencilerinin eğlenceli parkur oyunları ile sona erdi.
Ogün İnal