Pandemi dolayısı ile evlerine kapanan insanlar, yasakların kalkması ve sıcakların bastırması ile tatil için harekete geçti.

Hem sıcaklar hem de okulların tatil olması sebebiyle yazlıklarına, tatil köylerine ve otellere hücum eden tatilcileri Luvitour Seyahat Acentası İşletmecisi Sayın İkbal Akça’ya sorduk. Akça yaptığı açıklamada şunları söyledi: “İşlerimiz pandemi öncesi gibi iyi değil tabi. Fakat geçen sene ve ondan önceki sene gibi kötü de değil. Bir hareketlilik var. Salgının bitmesi ve yasakların kalkması bunun bir numaralı etkeni. Çanakkale bazında düşünürsek, gezen bir toplum var. İç pazarda bunlarda bir hareketlilik var. Ekonominin belirsizliği bazı insanları caydırabiliyor. Güvensizlikten dolayı tatilini erteleyenler oluyor. Ekonomik durum biz acenteleri şöyle etkiliyor. Mazotun yükselmesi, dövizin yükselmesi ile otel ve restoran fiyatları sürekli yükseliyor. Biz de bunun sonucunda maliyet hesabı yapamıyoruz. Dolayısı ile hep kazancımızdan gidiyor, sanki boşa kürek çekiyormuşuz gibi oluyor. Şöyle oluyor, önceden teklif veriyoruz dövize ve mazota bağlı artışlar olunca cebimizden karşılamak zorunda kalıyoruz. Aynı Mehter Takımı gibiyiz, iki ileri, bir geri… Ancak iş yapmadan da olmuyor. Mecburen saldırıyoruz, bir şeyler yapmaya uğraşıyoruz. Ama dediğim gibi pandemi öncesi gibi olmasa da bu sene biraz daha hareketli.”
Konuşmasına, “Çanakkale okullar kapanıncaya kadar dolu olur.” diyerek devam eden Akça bunun sebebini şöyle açıkladı:
“Özellikle yurtiçi pazarda şehitlik turuna gelen öğrenci grupları çok dolduruyor. Tabi münferit olarak konaklama yapan da var. Bu gruplar en fazla 1 gün kalıyorlar. Bizler konaklama sayısını artırmak için çaba göstersek de pek başarılı olamıyoruz…”
“Döviz cinsinden ücretlendirme bize göre değil” diyerek sözlerine devam eden Akça, “Böylesi durumda müşteri tedirgin oluyor. Zaten belli bir bütçe ayırıyor tatil için. Pek mümkün olmuyor…” dedikten sonra çözüm için şunları söyledi:
“İlk önce piyasalarda güven sağlanması lazım. Bunu siyasiler daha iyi bilir. Ama biz şu anda bir program hazırlarken korku ile yaklaşıyoruz. Acaba fiyat değişecek mi? Diye. Bu arada Truva ören yeri ve Truva Müzesi yabancı turistler için bir uğrak noktası, burada yapılacak tek şey gelen turistleri konaklattırmak. Bunu başarabilirsek epey yol almış oluruz. İç pazarda pek tercih edilmiyor ama onlar da Şehitlikleri tercih ediyorlar zaten.” Dedikten sonra son söz olarak “Beklentim ekonomik açıdan güven ortamının sağlanması, böylece turizm açısından ve ekonomi açısından daha güzel ortam yaratmış olacağız…”
Hasan Sami Er