Türk bilim insanları Prof. Dr. Uğur Şahin ve Prof. Dr. Özlem Türeci, Koronavirüs salgını dünyanın üzerine kâbus gibi çöktüğünde Pfizer ile birlikte bir aşı geliştirerek milyonlarca insanın hayatını kurtarmışlardı.
 
Aynı zamanda BioNTech’in kurucuları olan bilim insanları bir kez daha tüm dünyaya umut aşıladı. Ülkemizin gurur kaynağı olan Şahin ve Türeci bu kez de kanseri alt edecek bir başarıya imza attı…
 
Pfizer aşısının arkasındaki uzmanlar, uzun vadeli bağışıklık tepkisini artırabilecek kişiselleştirilmiş bir Pankreas Kanseri tedavisi üzerindeki çalışmalarını tamamlayan Pfizer/BioNTech’in Covid aşısının arkasındaki mucitler, pankreas kanserinin geri dönmesini durdurmak için Covid-19 aşısındaki aynı teknolojiyi kullandılar.
 
Pankreas kanseri üzerinde yapılan çalışmada, mRNA teknolojisine sahip kanser aşısının bağışıklık sistemini tümör hücrelerine saldırması için bağışıklık sistemini tetikleyebildiği ve hastalığı başarılı bir şekilde uzak tutabildiği belirtildi.
 
Her hasta için özel olarak hazırlanan Aşı, bağışıklık sistemini tümör hücrelerine saldırması ve hastalığı başarılı bir şekilde uzak tutması için kullanılacak. On altı hasta üzerinde yapılan çalışmada, hastaların yarısı kanseri tamamen yenerken, dokuz doz aşıya ihtiyaç duyulduğu vurgulandı. Birleşik Krallık'ta her yıl yaklaşık 10 bin 500 yeni pankreas kanseri vakası ortaya çıkıyor. Ancak hastaların sadece dörtte biri bir yıl veya daha uzun süre hayatta kalıyor.
 
Verilen habere göre, türünün ilk örneği olan klinik çalışmasının I. Aşama sonuçları, bu hafta sonu Amerikan Klinik Onkoloji Derneği'nin (ASCO) Chicago'daki yıllık konferansında sunuldu.
New York'taki Memorial Sloan Kettering Kanser Merkezi'nin baş araştırmacısı Dr. Vinod Balachandran aşıyla ilgili olarak şunları söyledi:
“Diğer bazı immünoterapilerin aksine, bu mRNA aşılarının pankreas kanseri hastalarında bağışıklık tepkilerini uyarma yeteneği var gibi görünüyor. Bu yüzden çok heyecanlıyız ve erken sonuçlar bir bağışıklık tepkiniz varsa daha iyi bir sonuca sahip olabileceğinizi gösteriyor. Pankreas hastalarının yaklaşık yüzde 20'si ameliyat için uygundur, ancak yalnızca küçük bir alt grup uzun vadede hayatta kalmayı başarır. Araştırmacılar, bu hastaların tümörlerini analiz ederek, çok sayıda bağışıklık hücrelerine, özellikle de vücudu enfeksiyondan koruyan ve kanserle savaşmaya yardımcı olan T hücrelerine sahip olduklarını keşfettiler. Tüm pankreas kanseri vakalarının yaklaşık yüzde 90'ını oluşturan pankreas duktal adenokarsinomlu (PDAC) yirmi hasta, deneme için kullanıldı.”
 
Prof. Dr. Özlem Türeci açıklamasında, “Kanser aşılamasında uzun süredir devam eden araştırmamızdan yararlanarak bu zorluğun üstesinden gelmeye kararlıyız ve bu tür tedavi edilmesi zor tümörlerin tedavisinde yeni bir çığır açmaya çalışıyoruz” dedi.
BioNTech'in kurucuları Dr. Türeci ve eşi Dr. Uğur Şahin, geçen yıl The Telegraph'a kanser için mRNA aşılarının önümüzdeki beş yıl içinde bulunabileceğine inandıklarını söylemişti.
 
Dr. Balachandran ise; “Bağışıklık sistemlerimiz, kendi dokularımıza saldırmamak için oluşmuştur.” dedi ve bağışıklık sistemini kanserle savaşmak için eğitmenin daha yüksek dozlarda aşıya ihtiyaç duyduğunu belirtti.
Hasan Sami Er