Çanakkale Ziraat Odası Başkanı İsmail Kaya yaz aylarına kısa bir süre kala tarımsal üretimi ve üreticilerin sorunlarını değerlendirdi. Üreticilerin girdi fiyatları nedeni ile neredeyse üretmekle üretmemek arasında tercih yapmak zorunda kaldığını ifade etti. Üreticinin şu anda çok büyük risk alarak üretmekten yana bir karar verdiğinin altını çizen Kaya” Tarımda Avrupa değil kendi tarım modelimizi oluşturmamız lazım “ dedi.

ÜRETİCİ KENDİNİ RİSKE ATTI
Çanakkale Ziraat Odası Başkanı İsmail Kaya üretim sezonunu değerlendirdi. Girdi fiyatları nedeni ile üreticinin üretime devam edip etmemek arasında kaldığını ifade ederek açıklamasında “ Üretici üretim yapmak için arazisine inmiş durumda. Aslında bunun öncesinde üreticiler çok tedirgindi. Üreticinin kafasında ”Acaba ben bu girdi fiyatları ile arazimi ekip biçsem mi karlı olurum? Yoksa araziyi ekmesem mi karlı olurum?” şeklinde ciddi soru işareti vardı. Üretici tercihini yaptı. Bu tercihini üretimden yana yani araziye inmekten yana kullandı. Ama bu kararı verse de üretici yine çok tedirgin.  Üretici aldığı bu karar ile girdi fiyatlarından kaynaklanan ciddi şekilde kendini riske atmış durumda. Unutmayalım ki girdi fiyatlarının olağanüstü artması neden ile de çiftçi, üretici ciddi bir borç yükü altına da girmiş durumda. Yani üretici arazisini, tarlasını ekip biçebilmek için esnafa, bankaya, çiftçi kuruluşlarına kadar borçlandı ve üretici bunu yaparken tüm kredilerini de kullandı.  Özetle üretici, çiftçi borçlanarak yoluna devam ediyor. " ifadelere yer verdi.
ÜRETİCİ İSTEDİĞİ VE BEKLEDİĞİ FİYATLARI ALMALI
Değerlendirmesinde üreticinin ayakta kalması için beklediği fiyatları almasının önemine değinen Kaya “Şu an itibari ile biz domates dikimlerimizi gerçekleştiriyoruz. Yine biber gibi karpuz gibi ne kadar sebze dikimi varsa şu anda üretici, çiftçi bu dikimler ile meşgul. Özellikle sebze üreticilerine baktığımızda onlar şuan tarlalarında arazilerinde dikimlerini yapıyorlar ve bu kesim üretmek konusunda en tedirgin olan kesim.  Sebze üreticileri tedirgindi altını çizerek söylüyorum tercihlerini üretim yapmaktan yana kullandılar. Sebze üretimi yapacak olan ürecisi tohum ve fidesinin toprakla buluşmasından tutun, hasat sürecine kadar üretmek için çok ciddi masraf etmesi gerekiyor.üre3tici yada çiftçi ürettiği, pazara, markette  yada toptancıya  sattığı ürünün fiyatı istediği fiyat olmaz ise   hastalıklar ile mücadele konusunda sıkıntılı bir üretim sezonu geçirirse üretici çok zor durumda kalır. Ama tabi bu kötü  senaryo. Birde ürettiği ürün ve hastalıklar ile mücadele konusunda başarılı olup ürün fiyatları konusunda da beklediği ve istediği fiyatları elde ederse de üretici için ciddi kazanlı bir üretim dönemi olur.  Şu an ne olacağını bilmiyoruz çünkü çiftçi daha ürününü üretmedi. Ama özellikle bu süreçte üretici ve çiftçi ürettiği ürün ile ilgili çok ciddi kaygıları var.” dedi.
ÜRENLERDE OLUŞAN ÇILGIN FİYATLAR DEVAM ETMEYECEK
Kaya sebzelerde ortaya çıkan çılgın fiyatların yerini normal fiyatlara bırakacağını belirten Kaya  “Domates fiyatları mutlaka geri gelecek yani düşecektir. Belli dönemlerde sebze fiyatlarında adeta çılgın diyebileceğimiz fiyatlar oluşuyor. Tabi oluşan b u çılgın fiyatlar devam etmeyecek. Biz kendi ülkemizde yaşayan üreticimizi ve tüketicimizi memnun edecek adımlar atmamız gerekiyor.  Bunu yapabilmemiz içinde üreticinin para kazanarak yoluna devam edebileceği, tüketicinin ürünlere uygun fiyata ulaşabileceği bir modeli geliştirmemiz gerekiyor. Bizim karpuzu dilim ile satma olayımız Avrupa özentileri Avrupa modelime özentiler bizi bu duruma getirdi. Avrupa’daki tarım modellerine ayak uydurayım derken dilimse karpuz satılan bir duruma geldik. Tane ile domates, tane ile elma satıldığı bir duruma geldik. Biz bu pahalılığı yok etmek, ortadan kaldırabilmek için Avrupa modelleri değil kendi modellerimizi kullanıyor olmamız lazım. Yani hangi ürüne ne kadar ihtiyacımız var bunların çalışmalarını iyi yapıp ona göre rol model oluşturmamız lazım” dedi.
Ogün İnal