Çanakkale Belediye Meclisi toplantını yurt dışında olması nedeniyle Başkan Ülgür Gökhan’ın yerine Başkan Vekili Birten Sarıbaş yönetti. Mecliste CHP ve İYİ Parti tarafından yapılan değerlendirmelerde Türkiye’nin gerçek gündeminin ekonomi olduğuna vurgu yapıldı. İYİ Parti Grup Başkan Vekili Burak Kunt, “Bütün Ramazan şu kadar kişiyi doyurduk, ellerini sıktık gözlerinin içine baktık diyenlerden çok yorulduk. Mış gibi yapmayın. İnsanların elini sıkmak yerine fiyat artışlarının nasıl önüne geçeceksiniz bunun önerisini duymak istiyoruz” derken, CHP’li Gezen ise, “ Konut kiraları had safhada. Bu kentte yakında kiralık konut yetersizliğinden barınma ihtiyacı olan aileler ortaya çıkacak. Yerel yönetim olarak bizler buna çare bulmak zorunda kalacağız” dedi. AK Partili Esra Yüksel Çanakkale’nin köprünün hizmete girmesi ile birlikte her geçen gün büyümeye devam ettiğini belirterek, “Yatırımlardan bahsediyoruz, açılışlardan bahsediyoruz. Büyüyen bir şehirden bahsediyoruz, haliyle büyüyen şehir demek planlamak demektir. Planlı büyümek için kurumların kendileri planlarını yaparken Belediyenin de master plan hazırlaması gerekir” diye konuştu.

İYİ Parti Grup Başkan Vekili Burak Kunt yaptığı konuşmada, “Bugün Türkiye’nin tek bir gerçek gündemi vardır o da ekonomidir, açlıktır, yoksulluktur. Bugün sürekli televizyonlarda Millet İttifakı’nın adayı kimdir?  O nedir? Bu nedir? Diyerek, ‘Cambaza bak, cambaza’ siyaseti yapmaya çalışanlar bizden değildir. Bu arkadaşların siyasi gayesi bizimle bir değildir. Bu ülkenin gündemini değiştirmeye çalışmanın bir maksadı, bir gayesi yoktur. Bu iş kime yarıyor lütfen tüm kamuoyu bir düşünsün isterim. Son anketlerde de İYİ Parti’nin oy oranlarının Çanakkale’de yükseldiği görülmektedir. Sürekli sahadayız diyenlerden yorulduk. Bütün Ramazan şu kadar kişiyi doyurduk, ellerini sıktık gözlerinin içine baktık diyenlerden çok yorulduk. Mış gibi yapmayın. İnsanların elini sıkmak yerine fiyat artışlarına nasıl önüne geçeceksiniz bunun önerisini duymak istiyoruz. Gittiğiniz yerlerde el sıkmaktan daha ötesini yapmanızı bekliyoruz. Çok samimi soruyorum: Türkiye’de enflasyonla mücadele ediliyor mu? Eylül ayından beri ne yaptınız? Gerçekten buna inanıyor musunuz? Siz bu iktidara otobüs durağının yerini değiştirirken vatandaşlara soracağız diye geldiniz. Merkez faizini indirirken kime sordunuz? Dinimizle alay edenleri büyükelçi yaparken kime sordunuz? Siz faizi indirmeyi başarı olarak görüyorsunuz. Siz hatanız olduğunu kabul etmiyorsunuz ki ekonomiyi enflasyonu düzeltin. Gerçekten bugün faizler düştü mü? Yüzde 13-14 ile vatandaşın parasını toplayanlara aynı parayı vatandaşa 23 ile 25 ile hatta 30’la kredi veriyor. İhracat rekoru kırdık diye ortada gezen bir bakanımız var ama dış ticaret açığı yüzde 75 ile rekor kırdığından bahseden yok. Sanki ihracatı iktidar yapıyor, ithalatı muhalefet yapıyor. Çok ilginç. İnadınızdan vazgeçtin hatanızı kabul edin. Liyakatli ekonomi kadrolarını acilen iş başına getirin. Çok yorulduk. Gençlerimiz maalesef ne iktidar partisin ne de diğer siyasi partilerine dertlerini anlatamıyorlar. Onları hor görmek, ‘Giderlerse gitsinler’ demek yerine anlamaya çalışın. Hata yapan sizden olsa dahi tepki gösterin. Size oy vermeyeni zillet, illet ilan ettiniz. Hakkaniyet ile yaşamak isteyeni yerin dibine sokup pudra şekeri sevenleri baş tacı ettiniz” ifadelerini kullandı.

KONUT KİRALARI HAD SAFADA
CHP Grup Başkan Vekili Erdal Gezen ise yaptığı açıklamada şunları söyledi: “Ramazan Ayı’nı geride bıraktık. Maalesef bu iktidar olduğu sürece bayramlarımızı coşkuyla kutlayamıyoruz. TÜİK yıllık enflasyonu yüzde 70 olarak tanımladı. Yani siyasi iktidarın 20 yıllık icraatları sonucunda aldığı yerden bitirdiği yere teslim edeceği değil, daha korkuncu eğer bir erken seçim olmaması halinde önümüzdeki kış da üç rakamlı haneleri rakamlarla Türkiye tarihinin en kötü ekonomisini, sıkıntılarını yaşamaya aday bir zamana gidiyoruz. Çanakkale esnafını dolaşıyor musunuz? Konut kiraları had safhada. Bu kentte yakında kiralık konut yetersizliğinden barınma ihtiyacı olan aileler ortaya çıkacak. Yerel yönetim olarak bizler buna çare bulmak zorunda kalacağız” dedi.
 
“SORUNLAR KONUŞMAYINCA ÇÖZÜLMÜYOR”
AK Partili Esra Yüksel ise gündeme Çanakkale Belediyesinin bir türlü çözemediği otopark ve trafik sorunlarını getirdi. Yüksel yaptığı konuşmada, “Şehrin üç tane sorunu nedir diye sorsanız; trafik ve otopark sorunu garanti ilk üçe girer. Otopark alanı üretemeyen belediye nedeniyle araçlarımızı park edecek yer bulamıyoruz. Meclis üyesi seçildiğimiz günden bu yana sorunu dile getiriyoruz ama bu konuyu gündeme getirdikçe polemik konusu oluyor. Bu sorun şehrin ana sorunlarından biridir; bu sebeple meclis dışında da gündeme geliyor. Bu sorunu ne zaman gündeme getirsek; Başkan bize, ‘Otopark sorunu varsa araca binmeyin’ demişti. Bir başka meclis üyesi arkadaşımız ise; ‘Bir konuyu çok fazla ifade ederseniz o sorun gibi görünür, konuşmayın o da olmaz’ demişti. Otopark sorununu konuşmayarak sorunu çözebileceğimizin söylenmesini hiç unutmayacağım. Yıllardan bu yana belediye bu sorunu çözmek için çeşitli projeler geliştiriyor. Bunlardan bir tanesi de Cennet Otoparkı, birde yeni belediye hizmet binasının altı olarak.. Cennet Otoparkı yıllardır öyle bekliyor. Duyumlarımıza göre; belediye hizmet binası altındaki otopark da kaldırılmış. Belediyenin bu konudaki hizmetlerindeki durum bu” dedi.

“KENTİN BİR MASTER PLANI BİLE YOK”
AK Partili Esra Yüksel Çanakkale’nin köprünün hizmete girmesi ile birlikte her geçen gün büyümeye devam ettiğini belirterek, “Yatırımlardan bahsediyoruz, açılışlardan bahsediyoruz. Büyüyen bir şehirden bahsediyoruz, haliyle büyüyen şehir demek planlamak demektir. Planlı büyümek için kurumların kendileri planlarını yaparken Belediyenin de master plan hazırlaması gerekir. Belediye yani şehrin büyümesini planlamasını yapmalı diye beklentimiz var. Ancak belediyemiz otopark örneği vereyim. AVM bölgesinde yolun kenarına bir tarife dikti. Yolun kenarını da otoparka çevirdi. Bu bizlerde büyük hayal kırıklığı yaratmıştır. Vatandaşa ait, herhangi bir yatırım yapmaksızın o bölgeyi tarifelendirerek hizmeti vatandaştan alacağı paraya bağlamak oldu” dedi.

“ÇANAKKALE BELEDİYESİ FAHİŞ ÜCRETLER ALIYOR AMA KALİTELİ HİZMET VERMİYOR”
AK Partili Esra Yüksel, belediyenin aldığı fahiş ücretlere rağmen Çanakkale halkının hak ettiği ucuz ve kaliteli hizmeti alamadığını söyledi. Yüksel, “Yerel idarelerin en büyük görevi her türlü hizmeti vatandaşa konforlu, ekonomik ve kolay sunmasıdır. Bizim dile getirdiğimi tüm sorunlarda bu üç unsuru aramamız gerekir. Ama maalesef Çanakkale Belediyesi; kendi ile aynı ölçekteki birçok şehre göre verilen hizmet çok pahalı. Biz vatandaş olarak Çanakkale Belediyesine emlak vergilerimizi fazla ödüyoruz, su ücreti çok pahalı, ulaşım ücretlerine daha yeni zam yaptık 8 lira oldu tam biniş. Alt yapı paralarını fazla ödüyoruz; tek tek bakıldığında oransal olarak Çanakkale Belediyesinin çok fahiş bir şekilde hizmetleri ücretlendirdiğini görüyoruz. Bunun karşılığında da aldığımız hizmetlerde de ne kolaylık, ne konfora rastlayamıyoruz. Zorluğu problemi anlatırken bile yaşıyoruz. Otoparktaki bir konuyu alt yapı, üst yapı, yolların standardına, temizliğe kadar örnekleyebiliriz. Yerel idarenin şehre hizmet de önemli olan konularda maalesef yönetilemeyen bir belediye ile karşı karşıya olduğumuzu ve bedelini fazlasıyla ödememize rağmen aldığımız hizmetlerde vasatlık durumunu yaşayan Çanakkaleliler olduğumuzu düşünüyoruz” dedi.

“SADECE ÖZGÜRLÜK VE BARIŞ SÖYLEMLERİ İLE BELEDİYE YÖNETİLMİYOR”
Belediye Başkanı Ülgür Gökhan’ın seçim propagandası olarak da kullandığı Barış ve Özgürlük kavramlarının belediyeyi iyi yönetmek ile vatandaşa kaliteli aynı zamanda ucuz hizmet vermeye yetmediğine dikkat çeken Yüksel, “Sadece özgürlük ve barış söylemleri ile bir belediyenin yönetilemeyeceği açıktır; bizler bu güzel coğrafyada bedelini fazlasıyla ödediğimiz durumlarda hizmeti de konforlu, kolay ve ekonomik almamız gerekir. Komisyonlar genel olarak bir şeylere zam yapmak için toplanıyor. Neden bu kadar fiyatlar arttı dediğimizde; çünkü biz kaliteli konforlu hizmet veriyoruz diyorlar. Ama biz bu hizmetleri ne kaliteli alıyoruz ne de konforlu alıyoruz. Yönetilmeyen bir belediyeden bahsediyoruz” dedi.

MHP Belediye Meclisi Grup Başkanvekili Evren Yalçın ise ülke gelenindeki olayların Çanakkale Belediye Meclisinde tartışılmasını çok anlamlı bulmadığını söyledi.

YALÇIN, TAKSİ PLAKASI İHALESİNİ SORDU
Yalçın konuşmasının devamında Şubat 2022’de Belediye Meclisi toplantısında görüşülen 100 adet taksi plakasının kiraya verilmesi ile ilgili ihale yetkisinin istendiğin hatırlatarak, “ Biz Milliyetçi Hareket Partisi olarak taksi plaka ihtiyacının neye dayanarak verildiğini sormuştuk. Çanakkale Belediyesi ulaşım Hizmetleri Müdürü de,  manuel gözlem modu ile  bu ihtiyacı tespit ettiklerini ve uygun yerlere de taksi durakları yapmak kaydı ile taksi plakalarının ihale edilmesi gerektiğini ifade etmişti. 52 taksi plakasına ihtiyaç vardı ama Çanakkale Belediyesinden 100 taksi plakasının ihalesi için yetki istenmişti. Bizde, yangından mal mı kaçırıldığını sormuştuk çünkü belediye meclisi o gün son toplantısını yapmıyordu.  Daha sonraki meclislerde taksi plakası ihalesi için tekrar yetki istenebilirdi. Bunun üzerine Belediye Başkanımız Ülgür Gökhan bu konuda bize, “Evet haklısınız 52 tane taksi plakasının ihale edilmesi yetkisini verelim. Ancak şoförler odası yetkilileri ve siyasi parti temsilcileri ile birlikte bir toplantı yapmadan da bu taksi plakaları ihale etmeyelim “ demişti. Bugün Çanakkale Belediyesi instagram hesabından “ Taksi T plaka ihalesi için başvuru toplandığı haberi çıktı. Belediye adresine baktım belediye ihale duyurularında böyle bir ihale duyurusu göremedim. Çanakkale Belediyesi’nin sadece instagram hesabında böyle bir bilgi paylaşılmış. Herhangi bir siyasi parti temsilcisi ile de yani en azından Miliyetçi Hareket Partisi ile herhangi bir görüşmeye katılmadık. Parti olarak ne Şoförler Odası ne de belediye ile bu konuda bir görüşme yapmadık. Bunun üzerine ben MHP Çanakkale Belediyesi Grup Başkanvekili olarak ben yenilmeyi kabul ederim, dayak yemeği de kabul ederim ama enayi yerine konmayı kabul edemiyorum, hazmedemiyorum” dedi.

“KANDIRILMAK, ENAYİ YERİNE KONMAK GERÇEKTEN ÇOK IZDIRAP VERİCİ”
Yalçın konuşmasının devamında, “ O ayki toplantıda taksi plakası ile ilgili ihale yetkisi verilmiş ona itiraz etmiyorum. Ama hangi ihale metodu ile ilgili başvuru toplanıyor. İhale tarihimi var başvuru toplanıyor. Bu ihale için başvuru ilanı belediyenin instagram hesabında nasıl yayınlanıyor. Tabii benim için burada en önemli konu kandırılmak, enayi yerine konmak gerçekten çok ızdırap verici. Bu benim için adeta bir savaş ilanı “ dedi. Bunun üzerine CHP grup başkanvekili Erdal Gezen söze girerek, “Barışın kentinde savaş ilan ediyorum dedin üslup hoş olmadı” dedi. Bunun üzerine tartışma başladı. MHP’li Yalçın, “O zaman Çanakkale Belediyesi Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan’ın sözünü dinlemiyor”  dedi. Bunun üzerine CHP’li Gezen, “Başkanın yokluğunda söylem tarzınız, haklı olabileceğiniz durumlar olsa dahi hoş değil. Başkanımız haziran ayın meclisinde meclisine başkanlık edecek bu konunun başkan yönetimindeki belediye meclisinde uygun olacaktır” dedi MHP’li Yalçın ise, “18’inde ihale edildikten sonra zaten yapacak bir şey kalmayacak. Başkan Haziran’da gelse de zaten ihale yapılmış olacak” diye konuştu. 

Ogün İnal