Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, "Ramazan bitimiyle düğün sektöründe büyük canlılık bekliyoruz. Düğün sektörünün 2022 yılındaki umutları büyük. Hem evlenecek çiftlere hem de esnaftaki hareketliliğe fayda sağlaması için devletimiz piyasa koşullarını baz alarak yeni paketler sunmalı. Bankalar da cüzi faizli ihtiyaç kredileri sunarak vade süresini uzun tutmalı" dedi.  Madalyonun diğer yüzünde ise evlenecek olan çiftler kara kara düşünüyor. Pandemi nedeniyle gelinlik ve abiye fiyatlarından, düğün salonlarına, kuaförlerden, müzisyenlere kadar iki sene boyunca ölü sezon geçiren sektör bu sene umutlansa da, yeni bir hayata adım atan çiftler ise ekonomik kriz ve pahalılık nedeniyle düğün masraflarını nasıl karşılayacağını ve evlerini nasıl kuracaklarını düşünüyor. Alım gücü günden güne erirken, düğünleri en az maliyetle kapatmaya çalışan çiftlere bile az 200 bin lira nakit gerekiyor. 3-5 bin lira olan gelinlikler 8 bin liraya yükselirken, salon kiraları, davetiye basımı, nikah şekeri, kuaför masrafları ise uçuyor. Yemeksiz düğün salonunun maliyeti 15-17 bin lira olurken, kokteyl konseptli düğünler 30 bin liraya kadar çıkıyor. Ev kurmak isteyenler için yemek odası takımı 12 bin liraya, oturma odası ise 13 bin liraya yükseldi.

TESK Genel Başkanı Palandöken, yaptığı açıklamada, düğün hazırlığında olan çiftlere tavsiyelerde bulundu. Palandöken, bu yıl düğün organizasyonlarında yoğunluk yaşanacağını belirterek, "Bu sezon, pandemi koşullarında düğün yapmak istemeyen çiftlerle birlikte son 2 yıldan daha fazla düğün organizasyonun olacağını öngörüyoruz. Bu yılki yoğunlukla birlikte fotoğrafçı esnafından kuaförlerimize, gelinlikçi esnafımızdan beyaz eşyacıya, sektördeki tüm esnafımız hazır. Piyasalarda yaşanacak bu canlanmadan esnafımız umutlu. Evlenecek çiftlerimiz de ön hazırlıklarını yaparak eksiklerini tamamlamalı" dedi.
'SEKTÖRÜN UMUTLARI BÜYÜK'
Palandöken, ramazanın ardından düğün sezonunun canlanmaya başlayacağını belirtip, "Pandemi başından bu yana çoğu sektörde durulmalar yaşandı. Organizasyonların ertelenmesi, daha kısıtlı organizasyonların yapılması gibi sebeplerden düğün sektöründe müşteri kayıpları bir hayli arttı. Fotoğrafçılar, düğün salonları, gelinlikçi, çiçekçi, çeyizci, beyaz eşyacı gibi binlerce esnafımız olumsuz etkilendi. Dolayısıyla 2 yıldır yaz sezonları düğün sektörü için verimli geçmedi. Bu yıl Ramazan bitimiyle birlikte düğün sektöründe büyük bir canlılık bekliyoruz. Düğününü erteleyenlerle birlikte pandeminin de yavaş yavaş son bulduğu bu yaz piyasalar için de hareketli geçecek. Evlenecek çiftlerimiz ve aileleri sezonda yoğunluktan dolayı mağdur olmamak adına kuyumcudan beyaz eşyacıya, fotoğrafçıdan düğün salonuna tüm hazırlıklarını tamamlamalı. Düğün sektörünün 2022 yılındaki umutları büyük" açıklamasında bulundu.
'BU YAZ 1 MİLYONA YAKIN ÇİFTİN EVLENECEĞİNİ ÖNGÖRÜYORUZ'
Geçen yıl evlilik verilerine göre, bu sezon ciddi oranda artış beklediklerini vurgulayan Palandöken, "2020 yılında 488 bin 335 çift evlenirken, bu sayı geçtiğimiz yıl yüzde 15 artarak 561 bin 710 olarak kayıtlara geçti. Bu yıl ise bu sayının iki katına çıkacağını öngörüyoruz. 1 milyona yakın çiftimiz bu yaz düğününü yapacaktır. Ancak piyasadaki fiyat artışları çiftlerimizin bütçelerini kısıtlıyor. Günümüz koşullarında ortalama bir düğün yapmanın maliyeti beyaz eşyasından koltuk takımına, düğün salonundan ziynet eşyalarına toplamda 150-200 bin lira gibi seviyelere çıkıyor. Durumun böyle olması evlilik hazırlığında olan çiftlerimizi düğün yapmaktan vazgeçirip sadece nikah yapma düşüncesi içerisine sokuyor. Hem evlenecek çiftlere hem de esnaftaki hareketliliğe fayda sağlaması için devletimiz piyasa koşullarını baz alarak yeni paketler sunmalı. Bankalar da cüzi faizli ihtiyaç kredileri sunarak vade süresini uzun tutmalı" dedi.

Mine Tarım