Çanakkale Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu toplantısı Çanakkale Valisi İlhami Aktaş’ın katılımıyla gerçekleşti.

Akol Hotel toplantı salonunda gerçekleştirilen toplantıya; Tarım ve Orman İl Müdürü Erdem Karadağ, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürü Bekir Çelen, Türkiye Ziraat Odaları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Hüseyin Darcan,  Çanakkale Ziraat Odası Başkanı İsmail Kaya,    Ayvacık Ziraat Odası Başkanı Ünal Atıcı, Lapseki Ziraat Odası Başkanı İsmail Sevim, Yenice Ziraat Odası Başkanı Fahrettin Özcan, Ezine Ziraat Odası Başkanı Anıl Kahraman, Eceabat Ziraat Odası Başkanı Özay Kuzu, Biga Ziraat Odası Başkanı M. Güray Ergün, Bayramiç Ziraat Odası Başkanı İsmail Pehlivan, Gelibolu Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Atilla Eraslan ve Çan Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Şahin katıldı. Toplantıda Çanakkale Valisi Sayın İlhami Aktaş’a bölge tarımının hangi aşamada olduğu, üreticinin yaşadığı sıkıntıların neler olduğu ve üreticinin sahada ne durumda olduğuna dair bilgiler aktarıldı. Çanakkale Valisi İlhami Aktaş sonrasında son günlerde yasalaşan kullanılmayan ancak tarım arazisi olma özelliği bulunan toprakların tarıma kazandırılması kanununun hayata geçirilmesi hakkında konunun muhatabı il müdürleri ile birlikte kurul üyelerine bilgi verip iyi niyetle geliştirilmiş bu kıymetli projenin doğru yönetilmesi ve üreticilerimize faydalı olabilmesi için herkesin iyi niyetli çalışmalara yardımcı olmasının üreticinin yararına olacağının altını çizdi.
İL MÜDÜRLERİ BİLGİLER VEREREK SUNUM YAPTI
Tarım ve Orman İl Müdürü Sayın Erdem Karadağ’ın ayçiçeği üretimini artırma amaçlı başlatılan yüzde 50 Tohum Hibeli Ayçiçeği projesinin işleyişini ve projeden beklentilerini anlattığı toplantıda Orman Bölge Müdürü Enver Demirci de bölgemizdeki orman alanları hakkında bilgiler verdi. Bölge müdürü, geçmiş yıllarda yaşanan orman yangınlarında orman muhafaza memurlarına ve yangın ekiplerine yardımcı olan üreticilerimize verdiği desteklerden dolayı teşekkür etti. Ayrıca köylerimize orman yangınlarında ilk müdahale için dağıtımı yapılan tankerlerin bu yıl da köylerimize dağıtımının devam edeceğinin bilgisini verdi. Toplantıya Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürü Bekir Çelen’in sunumu ile devam edildi. Sunumda son günlerde yasalaşan tarım alanı olma özelliği olan bazı alanların üretime kazandırılmaya çalışılması ile ilgili kanunlar ve değişiklikler hakkında bilgiler verildi. Toplantıda üreticilerimizin talepleri ve merak ettikleri ile ilgili akıllarına takılan konularda ilgili kurumlara çekinmeden, zaman geçirmeden müracaatlarını yapmalarının çok kıymetli olduğunun altı çizildi. Toplantı, üreticilerin üretimde yaşadığı sorunların paylaşılması ile devam etti. Özellikle küçükbaş süt üreticisinin yalnız bırakıldığı ve bir an önce konunun muhatabı kurum ve kuruluşları bu yöne bakması ve bu sektördeki üreticinin yalnız bırakılmaması gerektiği bildirildi. Bu sektörde yaşanan sıkıntıların bir an önce çözüme kavuşturulmasının birinci önceliğimiz olması gerektiği aksi takdirde ilerleyen günlerde sektörü daha da önemlisi tüketiciyi çok sıkıntılı günlerin beklediği, aynı şekilde sebze üretiminde girdi maliyetlerinin artmasıyla birlikte dikimin azaldığını bunun sonucunda da üretimin azalacağı bilgisinin verildiği toplantıda bir de uyarıda bulunuldu: Yaz aylarında hastalıklarla mücadele etmenin çok kıymetli olduğunu, başarısız olunması durumunda yazın ortasında kış aylarında çok yüksek bulduğumuz sebze fiyatlarını mumla aramamak adına şimdiden konunun muhatabı kurumların sahada önlem almalarının üreticilerimiz için de tüketicilerimiz için de önümüzdeki günler için çok kıymetli olduğu anlatıldı. Üreticinin ürettiği bütün ürünlere ülkemizdeki bütün gelir guruplarının ulaşabilir fiyatlarda olmasının arzu edildiği ancak bununla birlikte üreticilerimizin de hayatını devam ettirebilecek, kendini yenileyip gelişmelere ayak uyduracak kazanca ulaşmalarının üretimin devamı için üretimin sürdürülebilir olarak devam edebilmesi için arkadan gelen nesilleri üretimde tutabilmek için çok önemli olduğu anlatıldı.
ÜRETİMDE KALMANIN BÜYÜK ÖNEM TAŞIDIĞINA VURGU YAPILDI
Üreticinin üretimden kopmamasının, yapabildiği, hakkından gelebildiği kadar üretmesi şartı ile üretimde kalmasının öneminin altı çizildiği toplantıda üretime ara veren üreticilerimizin tekrar üretime dahil olmalarının zor olacağını asla böyle bir hataya düşülmemesi gerektiği dile getirildi. Toplantıda bir de geçmiş yıllar ile ilgili sitemde bulunuldu: Tüketicilerimizin üreticilere sahip çıkmasının çok kıymetli olduğunun, üretici olmaz ise tüketici, tüketici olmaz ise üreticinin kıymetinin olmadığı vurgulandı. Son günlerde sebze fiyatlarının pahalı olmasından şikâyetçi olan tüketicilerimizin ve konunun diğer muhataplarının dikkatini geçmiş yıllarda üreticilerin maliyetinin çok altında ürünleri pazar, market ve manavlara gönderdiği günlere çekilmesi gerektiği, o zamanlar üreticinin canı ciddi şekilde yanarken aynı şekilde tüketicilerimizin ve konunun diğer muhataplarının “sessizliği” üzülerek takip edildiği belirtildi. Üretim maliyetlerin ciddi şekilde arttığı bir üretim sezonuna girildiği, üretim maliyetlerinin artmasının karşılığı üretim miktarlarının ve çeşitliliğin hissedilir miktarda azalmasına sebep olacağının bunun da önümüzdeki aylarda tüketicilerin birçok sebze ürününe tahmin edilenlerden yüksek fiyatlardan ulaşmak zorunda kalacağını öngördüklerini bunun önüne geçilebilmesi için özellikle sebze üretimi gerçekleştiren üreticilere fide desteği yapılarak destek olunmasının bu yıl ve bundan sonraki yıllarda da üreticiye de tüketiciye de fayda sağlayacağı anlatılan toplantıda, üretim maliyetlerini üreticiyi tereddütte bıraktığı bu tereddüttün mutlaka giderilmesi gerektiği anlatıldı. Bütün bu sıkıntıları iyi anlayabilmek için karar masasında mutlaka bütün kesimlerden üreticilerin masaya davet edilmesinin sorunların çözümü için öneminin dile getirildiği toplantı sonunda çözümün karar vericilerin istişare kanallarını iyi kullanmalarında gizli olduğu belirtildi.
Haber Merkezi