Mevcut uluslararası öğrenci sayısını artırma hedefinde olan Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ), yurtdışındaki üniversiteler ile Erasmus , Mevlana, yüksek lisans ve doktora alanlarında ikili iş birliği anlaşmaları imzalayarak karşılıklı çalışmalar yürütülmesi için akademik ortaklıklar kurmaya devam ediyor. Bu kapsamda; ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. Sedat Murat,  Genel Sekreter Ayhan Monus, Fen Edebiyat Fakültesi Kimya Bölüm Başkan Yardımcısı ve Kimya Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ayhan Oral,  Uluslararası Öğrenci Ofisi Koordinatör Yardımcısı Ziya Arnavutoğlu’ndan oluşan heyet, Kuzey Makedonya, Kosova ve Arnavutluk ülkelerinde çeşitli görüşmeler yaptı.
 
Heyet, ilk olarak Kuzey Makedonya Cumhuriyeti Meclis Başkanı  Talat Xhaferi’yi  makamına ziyaret ederek ÇOMÜ ile ilgili bilgiler verdi ve ikili işbirlikleriyle ilgili fikir alışverişinde bulunuldu. Heyet sırasıyla; Kuzey Makedonya Meclisi Boşnak Azınlık Milletvekili Zecir Ramciloviç, Kuzey Makedonya Cumhuriyeti Kültür Bakan Yardımcısı Daim Luçi, Kuzey Makedonya Milli Eğitim Bakan Yarımcısı Lulzim Aliu, Tarım Bakan Yardımcısı Abdylshyqyr  Adedini, Diaspora Bakanı Xhemail Çupi, Bilişim Bakan yardımcısı  Admirim Aliti, Gençlik ve Spor Bakan Yarımcısı Amir Bilali, Kuzey Makedonya Cumhuriyeti nde Faaliyet Gösteren Kimyagerler Derneğin Kurucu Başkanı ve Kiril Medodi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zoran Zdravkovski ve son olarak Kuzey Makedonya Tetova Devlet Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Reshat Qahili makamında ziyaret ederek üniversiteler arasında iş birliğini daha iyi noktaya getirebilmek adına görüşmeler yaptı.
 
Prof. Dr. Sedat Murat ve beraberindeki heyet,  Kosova Cumhuriyeti Meclis Başkanı Glauk Konjufca, Bölgesel Kalkınma Bakanı Fikrim Damka, Türkiye Dostluk Grup Başkan Prizren Milletvekili Enes Kervan, Prizren Ukshin Hoti Üniversitesi Rektörü  Prof. Dr. Samedin Krrabaj ile bir araya gelerek Kosova Türkleri ile ilgili bilgi aldı ve ÇOMÜ’nün çalışmaları hakkında  bilgilendirmede bulundular.
 
Heyet, Arnavutluk’un ardından Tiran’da bulunan Türkiye Büyükelçisi Ahmet Murat Yörük ve Eğitim Müşavirliği sorumlusu Metin Bulut’u makamında ziyaret ederek istişarelerde bulundu. Arnavutluk Cumhuriyeti Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Albana Tola, Tiran Devlet Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Artan Hoxha, Tiran Tarım Devlet Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatbardh Sallaku, Maarif Vakfı bağlı olan Tiran New York üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erkan Erdemir, Arnavutluk Maarif Vakfı Ülke Temsilcisi Mesut Özbaysar, Tiran Yunus Emre Enstitüsü Müdürü Ömer Osman Demirbaş, ALSAR Vakfı Kurucu Başkanı Mehdi  Gurra ile görüşerek Türkiye ve ÇOMÜ’nün yükseköğretim çalışmaları hakkında bilgi veren heyet ziyaretlerinde, Balkan ülkelerinde işbirliği  artırmak, ön lisans,  lisans,   yüksek lisans  ve doktora öğrencilerinin artırılması ve öğrenci - akademisyen değişim programlarıyla ortak araştırmaların sayısının arttırılması hedeflerinin altını çizdi.

 


Kaynak: Haber Merkezi