Piyasadaki belirsizlik, inşaat maliyetlerindeki artış, yeni konut yapım hızındaki düşüş ve yatırımcıların yatırımlarını Türk Lirası’nda değerlendirmek yerine dövize yönlenmesi nedeniyle konut piyasasında hareketlilik yaşanıyor.

Pandemi sonrasında piyasaların hareketlenmesi ev kiralarını yükseltirken, konut fiyatları da artış gösterdi. Coldwell Kale Gayrimenkul Danışmanı Tahir Saltık İşte Çanakkale Gazetesi’ne yaptığı değerlendirmede, “Çanakkale merkezde ev kiraları arttı. Pandemi sonrası kiralık daire fiyatlarında yüzde yüz artış yaşandığını belirterek, 1+1 kiralık daireler bin 500 lira ile 2 bin lira arasında değişiyor. Mobilyalı 1+1’ler 2 bin beş yüz liradan başlıyor. Bu arada kiralık daire sayısı ise yetersiz. Piyasada tam anlamıyla bir panik havası var, evi olanlar satıp, üzerine kredi çekiyor ve yeni ev almak istiyor, bunun nedeni ise yatırımcıların yatırımlarını Türk Lirası’nda tutmayı tercih etmemesi, dövize yönlenmesi. Öngörüde bulunamayan mal sahipleri panik yaşıyor” dedi.
Bir yandan kiralık ev bulmak zorken, diğer yandan yıllardır aynı evde oturduğu için ev sahibinin orantısız kira artışı yapması nedeniyle mobbing yaşayan kiracılar huzursuz. Alınan maaşlarla tek başına yaşamanın mümkün olmadığını söyleyen vatandaşlar ise ya aile yanına taşınmayı, ya da ev arkadaşı bulmayı çare olarak görüyor.
Sosyal medyada “Kiralar uçuyor” etiketiyle paylaşım yapan kullanıcılar ise haksız artışlara karşı Devlet’in devreye girmesini ve yasal düzenleme gelmesini talep ediyor.
Vatandaşlar sosyal medyada şikayetlerini şu şekilde dile getirdi 
A:


Artık biz de sığınmacılar gibi aynı dairede ya 20 arkadaş birden oturacağız, ya da üç beş akraba birden aynı dairede oturacağız, yapacak bir şey yok adam başı 200 TL’ye gelir.
M.Ö:
Bir an önce devlet el atmalı, bu ne ya?
S.A:
Yasal düzenleme getirilmeli. Birden fazla evi olandan daha fazla vergi alınmalı. Kira sözleşmeleri noterden yapılmalı,kimse kiradan aldığı paradan vergi kaçırmamalı. İlk evini alacaklara da faizsiz kredi imkanı verilmeli.
M:
Allah şu zor ve mübarek günlerde kira yükseltme fırsatını kullanan bütün ev sahiplerini ıslah etsin.
L:
30 yıllık ev, bir çivi çakılmamış olan, her yeri dökülen oturduğum 2+ 1 evi ev sahibim 1800 TL den 3 bin 500 TL’ye çıkaracakmış, işine gelmezse çık diyor. Sesimizi duyan var mı? Bu duruma kim dur diyecek?
O:
Ben emlak danışmanıyım, unutmayın, ‘Oğlum gelecek, kızım gelecek evden çıkın’ diyen ev sahiplerine, bunu noterden tebligat ile yapmasını söyleyin, yüzde 99 vazgeçecektir Çünkü tebligatı yapıp sizi çıkarır ve evi kiraya verirse, tazminat hakkınız doğuyor.
S.D:
Ülke tarihinde ilk kez ev almak bir yana, kiramı ödeyebilir miyim kaygısı oluşturdunuz.
M.P:
Ev sahibim bana evden ne zaman çıkacağımı sordu. 8 yıllık ev sahibim. Ev bakayım dedim, ev yok. En fazla oda arkadaşı bulabilirsiniz. Ülke iyice delirdi. O kadar kazanç var mı ki? Bu fiyatlar nedir?
A.E:
Hükümetten talebimiz kendi halkına çadır kentler kursun, insanlar oralarda yarı aç, yarı tok ömürlerini tamamlasınlar bari. Kendi halkına bu zulmü reva gören bir yönetim şekli olamaz. Yiyecek ekmeğe, patatese, soğana bile alamayacak muhtaç hale getirdiler.”
Mine Tarım