Tatlan Pazarlama Gıda Sanayi Ticaret Limited Şirketi Yönetim Kurulu Başkanı Bahar Koçer Yurt, at heybesinde Bayramiç ve çevresine satılan tahin helvasının nasıl markalaşarak yurt dışına ihraç edildiğini anlattı. Başarı hikayesini kendince “Dönüm Noktamdı” diyerek anlatan Koçer Yurt, Tatlan Helva’nın hikayesinin dedeleri ile başladığını söyledi.

“Tatlan, 1875 yıllarında dedelerim tarafından Bayramiç’te üretilen helvaların, atların heybelerine konulup köy köy dolaşılarak satılması ile başlayan bir hikaye. Bayramiç’te 5 aile o dönemden bu yana helva üretimi yapıyor. Bayramiç Helvası önemli bir değer ve çok yakın bir süre önce de tescillendi. O dönemde Bayramiç’te tahin ve susam üretilmesinden dolayı tahin helvası yapımına başlanmış. Bu üretim nedeni ile de Bayramiç Helvası yakın yerleşim yerlerinde ünlenmeye başlamış. Ben Tatlan Gıda’nın 5. kuşak temsilcisiyim. Ve 27 yıldan bu yana Tatlan markasının bilinirliliğini arttırmak ve yurt içi ve yurt dışına satışını gerçekleştirmek için çalışıyorum.

Z KUŞAĞI’NA UYGUN ÜRÜNLER
Bahar Koçer Yurt, Tatlan Gıda’nın nasıl markalaştığını şu cümlelerle anlattı, “Tatlan markası ile ürettiğimiz ürünlerin Çanakkale dışında ve yurt dışında raflarda yerini almasını sağlamak kolay olmadı. Tatlan olarak ilk başta Çanakkale’de, kazanda ürettiğimiz helvaları belli başlı satış noktalarında ve küçük kilogramlarda, haftalık ürün satan yerel bir üreticiydik. Babam vefat ettiğinde bir baba dostunun yanına gittim, dedim ki “Babamla çok güzel çalışmışsınız bende bundan sonra elimden geldiğince bu işi yapmak istiyorum, işimizi yürütmek istiyorum, çalışma şansımız olur mu?” Baba dostumdan aldığım cevap “Ürününüzün barkodu yok, ürününüzün marka tescili yok, biz sektör lideri ile çalışıyoruz belli ambalaj standartları var. Siz hala alüminyum yağ akıtmaz ambalajları, elle paketliyorsunuz” dedi. O gün çok üzülmüştüm. Bu olay benim için çok kritik bir nokta oldu. O günden sonra, şimdiki gibi bilgiye de kolay ulaşılmadığı bir dönemde, Türk Patent Enstitüsü’ne taahhütlü mektuplar ile giriş formları gönderip yine borkod numaralandırma merkezlerine de aynı başvuruları da yaparak eksiklerimizi tamamladık. İlk paketleme makinasını aldığımızda ürünlerimizi paketleyecek konuma geldik. Tabi bu süreçte çok aksilikler yaşadık, paketleyeceğimiz ürünlerin paketleme malzemelerinin çok pahalı olduğunu tecrübe ettik ve her yaşadığımız aksilikten tecrübeler çıkardık. Tatlan için hedef belirleyerek bu hedeflere yürümeye başladım. Tatlan markası ile ar-ge’sini yapıp ürettiğimiz inovatif ürünler bize bu yolda önemli güç sağladı. Geleneksel tahin helvası lezzetlerinin çocuklar tarafından tüketilmediğini fark ettik. Bizde hemen farklı bir bakış açısı ile Z Kuşağı’na uygun ürünler için önce ar-ge çalışması yapıp ondan sonra da çocuklara hitap edebilecek ve onların da tüketebileceği ürünler üretmeye başladık.”
‘KİPA’NIN PROJESİ KIRILMA NOKTASI OLDU’
Tatlan makası ile üretilen tahin helvasının nasıl Çanakkale dışına çıkarak önemli zincir marketlerin raflarındaki yerini aldığını da anlatan Koçer Yurt “Tatlan markasının Çanakkale dışına çıkışı Balıkkesir depomuzu kurmamız ile başladı. Zincir marketlerin raflarında yer almamız Tesco Kipa ile gerçekleşti ve bu durum bizim için dönüm noktası oldu. 2008 yılında Tesco Kipa’larda “Yerel Ürünler Kipa Raflarında” sloganı ile bir proje hayata geçirildi. Proje İlk olarak Çanakkale Tesco Kipa’da başladı. Bu süreçte yaptığımız tek şey cuma, cumartesi ve pazar günleri sürekli tadım aktiviteleri düzenleyerek Tatlan markalı ürünlerimizi anlatmak ve sürekli tattırmak oldu. Daha sonra Güney Marmara Tesco Kipa raflarında bu proje devam etti. Burada bizim papatya ürünümüz daha yeni çıkmıştı ve bu ürünümüz tüm Türkiye’de aktüele girdi. Bu ürünümüz ile ilgili hiç unutamadığım bir anım var. Ürünümüz perşembe günü 13 ilde bulunan Kipa’larda raflara girdi. Bu marketlerde tadım aktivasyonu yaptık. Bu kampanya ile ilgilenen 3 arkadaşımız öğlen saat 13.30’da mağaza dışına çıkmıştı çünkü markette ürünlerin tamamı tükenmişti. Bu bizim için kırılma noktası oldu. Bu çok güzel kampanyadan sonra Tatlan markalı 30 barkod yani 30 ürünle Kipa’da raflara girdik. Bu çalışmanın ardından Kipa markalı ürünleri de Kipa için üretmeye başladık. Bu süreçte de şu anki üretim tesislerimizde faaliyet ve üretim gerçekleştirmeye başladık” dedi.
‘TÜRKİYE’DE A PLUS BRC SERTİFİKASINA SAHİP TEK HELVA ÜRETİCİSİYİZ’
Tatlan Helvaları’nın markalaşmasında gıda güvenlik sertifikalarının çok büyük önem taşıdığının altını çizen Koçer Yurt “Tatlan markalı 30 ürünümüzün Tesco Kipa raflarında yer alması ile bizim Bayramiç girişinde bulunan yeni üretim tesislerimize geçmemiz aynı döneme denk geldi. Bu üretim tesisimizi BRC (Gıda Güvenliği Sertifikası) şartlarına göre hazırlamıştık. Gıda üretimindeki sertifikalar çok değerlidir. Girdi ve altyapıda etki eden maliyetleri de çok yüksektir. Bizim bu yeni tesislerimizin açılışı öncesinde tüm üretim alanımıza gıda güvenliği şartlarına göre yaptığımız yatırım bize çok büyük katkılar ve faydalar sağladı. Biz ilk olarak gıda denetimlerimize B BRC ile başladık. Daha sonra bu sertifikamız B+ BRC oldu. Sonraki dönemde A BRC oldu sonra A+ BRC oldu son olarakta A Plus BRC oldu. Türkiye’de A Plus BRC sertifikasına sahip tek helva üreticisiyiz. Yani bu şu anlama geliyor. Şuanda habersiz gıda denetimini kabul edecek bir helva üreticisiyiz” dedi.
“TÜRK ÜRÜNLERİ İNGİLTERE’DE” PROJESİ İLE TATLAN MARKASI YURT DIŞINA ÇIKTI
Tatlan markalı ürünlerin ilk yurtdışı raflarında yerini alma hikayesini de anlatan Koçer Yurt “Kipa’da Tatlan markalı 30 ürünümüzün raflara çıkmasından yaklaşık 6 ay sonra bu seferde “Türk Ürünleri İngiltere Raflarında” sloganı ile bir proje daha uygulamaya başlandı. Projede lokum firmasıda baharat firmasıda var, helva üreticisi olarak da bizim ürünlerimiz... Toplamda 6 Türk gıda üretimi firması ile bu projeye başladık. Yurtdışında Tatlan markası ile ürünlerimizin raflarda olması için 6 ay danışmanlık aldık. 2014 yılından bu yana Tatlan markalı ürünlerimiz İngiltere Tesco Kipalar’da raflarda bulunuyor. Son 3 seneden buyana da projede tek Türk firmasıyız. Bunda A + Plus BRC gıda denetleme sertifikamızın olması çok önemli. Çünkü herhangi bir zamanda bir mail atarlar, ellerinde gönderdiğimiz ürünlerin parti numaraları vardır, bu numarayı sorgularlar ve bizim bu istenen bilgileri 50 dakikada onlara mail yolu ile göndermemiz gerekiyor. Biz bu bilgilerin geri dönüş süresini 32 dakikaya kadar düşürdük.”

‘GIDA SERTİFİKALARIMIZ BİZE BÜYÜK TECRÜBE KATTI’
Koçer Yurt aldıkları gıda sertifikaları ile ilgili de “Türkiye’de BİM marketler ile 18 bölgede papatya helvamızı satıyoruz. Şok Marketler’in Türkiye’deki tüm marketlerinde bulunan Taşkale markalı antep fıstıklı ürünleri üretiyoruz, Migros’larda olmamız. Ayrıca Metro marketlerinde Tatlan markalı ürünlerimiz satılıyor ve tüm Türkiye’de Metro marketlerin Metro Chef ürünlerini üretmekteyiz. Kazakistan Metrolar’da ürünlerimiz satılıyor ve Polanya metroları içinde bir çalışma yapıyoruz. Tüm bunların temelinde BRC gıda güvenliği sertifikası var. İsrail ile çalışabilmemiz adına da Kosher sertifikası aldık. Arap pazarına girmek için Helal Sertifikası aldık. Bunların haricinde İSO 9001, İSO 22000 sertifikalarını da aldık. Bu sertifikaları alma süreçlerimizde öğrendiklerimiz bize çok büyük katkı sağladı. Belli bir büyüklüğe erişebildikten sonra bazı departmanları bünyenizde kurabiliyorsunuz. Çok kısa bir süre içerisinde bir dış ticaret departmanı kurmayı hedefliyoruz”dedi.

 ‘ÇANAKKALE BOMBASI’ İLE GÜZEL BİR BAŞARI YAKALADIK
Tatlan’ın son dönemdeki en başarılı ürününün Çanakkale’nin de ismini taşıdığı “Çanakkale Bombası” olduğunu belirten Koçer Yurt “Çanakkale Bombası ürünümüzde İzmir Bombası’ndan esinlendik. Bazen çok ümitleniyorsunuz, ‘Ürün çok güzel tutacak’ diyorsunuz. Ama güzel sonuçlar alamıyorsunuz. Bazen de öğle spontane gelişen, ‘Hadi yapalım ürün çeşitliliği olsun’ diyerek üretiyorsunuz bakıyorsunuz gerçekten çok tutuyor. Biz ilk nisan ayında BİM marketler ile “Çanakkale Bombası” aktüeline çıktık, bir çok olumlu yorumlar oldu. Çok güzel bir başarı yakaladık. Daha profesyonel bir bakış ile dış ticaret departmanımızın olmasının bizi çok yüksek yerlere taşıyacağını, ihracat hedeflerimizi çok daha yükselteceğimizi düşünüyorum. İçinden geçtiğimiz sıkıntılı bir süreç var. Ama moralimizi bozmuyoruz. Fonksiyonel eczacılığın verdiği bilgiler ile yaklaşık 2 yıldan bu yana yürüttüğüm birkaç proje var. Bu projeler yine çok rakibi olmayacak biraz daha farklı uçuk kaçık ama olursa da çok güzel olacak. Umarım bölgeye de çok artı sağlayacak. 3 çok değerli projemi Ezine Gıda İhtisas’ta kurulacak üretim yerimizde gerçekleştireceğiz.

‘BAŞARISIZLIKLARIMIZDA VAR’
Tatlan markasının uzun yolculuğunda başarısızlıkların da olduğunun altını çizen Koçer Yurt “Bundan bir 15 sene önce ben hep şunu söylüyordum” Marmara’da yoksanız Türkiye’de yoksunuz ama İstanbul’da yoksanız Marmara’da yoksunuz. Biz Tatlan markamız ile birkaç defa İstanbul pazarında satış yapmak için girdik ama çok ciddi paralar batırdık. Hep başarılar konuşuluyor aslında ama belli bir başarıya ulaşana kadar daha çok başarısızlıklar var. Bu süreçte başarısızlıklarınız var. Pozitif enerjinizi kaybettiğiniz yerler var. “Tamam Olmayacak” dediğiniz yerler var. Yaşadığınız başarısızlıklarda, o negatif enerjiden sıyrılıp “Vira Bismillah” diyerek “Allahım Yardım Et” diyerek tekrar ayağa kalktığınız yerler var bu süreçte” dedi.
 
‘İLK YURT DIŞI İHRACATIMIZ 15 KOLİ OLARAK GERÇEKLEŞTİ’
Tatlan markası ile ilk yurtdışı ihracatını sadece 15 koli olarak gerçekleştirdiklerini, sabrederek ihracatlarını ciddi seviyeye çıkardıklarını belirten Koçer Yurt “Ne zaman diğer helva üreticilerinden daha farklı ürünler üretmeye başladık o zaman Tatlan Gıda olarak farkımızı ortaya koyduk. Son bir sene içerisinde İstanbul’da marketlerde ve gurme şarküterilerde yerimizi aldık ve ciddi satışlar ve olumlu geri dönüşler var. İlk yurtdışına ihracatımız 15 koli ile gerçeklemişti. Hiçbir zaman bir palet mi? Bir konteyner mi? yada satsak mı? Satmasak mı? diye düşünmedik amacımız her zaman satmak ve Tatlan markasının bilinirliğini arttırmaktı. Şu an Tatlan’ın en büyük yurtdışı pazarı Almanya ve Hollanda pazarı. Ayrıca İngiltere, Polonya, Ukrayna, İsrail, Fransa, Libya, Japonya ve Amerika’ya ihracatımız var. Ve yurt dışında da 8 firmaya özel ürünler üretiyoruz. Farklı ürünler üretiyor olmanız sizi vazgeçilmez de kılıyor.”

Ogün İnal