DSİ'nin Türkiye'nin en büyük yatırımcı kurumlarından bir tanesi olduğuna işaret eden Bakan Pakdemirli, 2022 yılında su yatırımlarına ayrılan ödeneğin geçtiğimiz yıla göre yüzde 35'e yakın artışla 20,4 milyar liraya yükseldiğini belirterek, yatırım detaylarına ilişkin şu bilgileri paylaştı "Bildiğiniz üzere, 2021 yılını 'Su ve Sulama Yatırımlarında Hamle Yılı' olarak ilan etmiştik. 2021 yılı performans programında, DSİ Genel Müdürlüğümüzün 433 tesisi tamamlaması hedeflenmişti. Yıl içerisinde yaşadığımız bazı olumsuzluklara rağmen, tüm ekibimizin özverili çalışmaları sayesinde tamamladığımız 474 tesis ile hedefin de üzerinde bir gerçekleşme sağlanmıştır.  Sayın Cumhurbaşkanımızın büyük destekleri ile 2022 yılında, geçtiğimiz yıldaki başarıların üzerine yenilerini koyarak, başarı çıtasını daha da yukarılara taşıyacağına yürekten inanıyorum. 2022 yılı hedefimiz; aralarında 62 baraj, 19 gölet ve bent, 53 sulama tesisi, 13 içme suyu tesisi, 50 yer altı barajı ve 133 taşkın kontrol tesisinin bulunduğu toplam 374 tesisi daha tamamlayarak aziz milletimizin hizmetine sunmak olacak."

"Su Vatandır"
Bakan Pakdemirli, son iki yıldır ve özellikle de 2021 yılında yağış miktarlarında belirgin azalma olduğu halde, hizmete alınan depolama tesisleri, doğru sulama işletmesi ve yönetimi sayesinde ciddi bir sıkıntı yaşanmadığını, sulama sezonunun her şeye rağmen başarıyla tamamlandığını ifade etti. Suyun yaklaşık dörtte üçünün tarım sektöründe kullanıldığını hatırlatan Bakan Pakdemirli, şöyle konuştu "Su, gıdamızın da güvencesidir. Bu nedenle, tarımsal sulamada etkinlik ve verimlilik hayati önemde. Modern sulama sistemlerinin kullanılması ve yaygınlaştırılması için Bakanlığımız ve ilgili birimlerimizle var gücümüzle çalışmaya devam ediyoruz. Bu çalışmaların önümüzdeki dönemde daha da artarak devam etmesi önemli. Hep ne diyoruz: 'Su Vatandır'  Hep ne diyoruz: 'SUYUN GÜCÜNÜ MİLLETLE BULUŞTURUYORUZ' Nasıl tek karış toprağımızı korumak için canla başla çalışıyorsak, suyumuzun her damlası için de cansiperane çalışmalıyız."

"Yatırımlar Artarak Devam Ediyor"
Son 19 yılda, özverili çalışmalarla büyük başarılara imza atıldığını vurgulayan Bakan Pakdemirli, su ve sulama alanında 19 yılda 295 milyar liralık yatırım yapıldığını belirtti. Bu yatırımlar kapsamında; 654 baraj, 605 HES, 462 gölet ve bent, 1.561 sulama tesisi, 286 içme suyu temini tesisi, 24 atık su tesisi, 5.249 taşkın koruma tesisi ve 306 toplulaştırma projesi olmak üzere, 9 binden fazla tesisin hizmete kazandırıldığını kaydeden Bakan Pakdemirli, şunları söyledi "Şunu özellikle belirtmekte fayda görüyorum; DSİ'nin kuruluşundan bugüne tamamlanan tüm tesislerin yüzde 55'i, son 19 yılda tamamlandı. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nin çalışmalarımıza kazandırdığı ivme ile son 3,5 yılda 62,5 milyar liralık yatırımla, 1.500'e yakın tesisi hizmete aldık. Hizmete aldığımız bu tesisler ile 361 bin 290 hektar tarım arazisini sulamaya açtık. Yine, bu tesislerle ekonomiye yıllık 7,9 milyar lira katkı ve 325 bin kişiye tarımsal istihdam oluşturduk.

Yapmış olduğumuz toplulaştırma çalışmaları ile toprağımıza ve suyumuza ilave bereket kattık. 2002 yılına kadar, hepsi 450 bin hektar alanda arazi toplulaştırması yapılmış iken, son 19 yılda toplamda 5,57 milyon hektar alanın toplulaştırması tamamlandı. Son 3,5 yılda ise, 2,82 milyon hektar toplulaştırma yaparak, bugüne kadar yapılanın %47'sini yani neredeyse yarısını tamamladık. Sadece 2021 yılında, 1 milyon 258 bin hektar alanda toplulaştırma yaparak tarih yazdık."

"Suyu Verimli Kullanmalıyız"
Suyun yaşamsal öneminin gün geçtikçe daha önem kazandığını vurgulayan Bakan Pakdemirli, "Her geçen gün etkilerini daha da derinden hissettiğimiz küresel ısınma ile çok daha iyi anladığımızı düşünüyorum. Ülkemiz yıllık 112 milyar metreküp teknik ve ekonomik su rezervi ile dünyada 41. sırada. Yıllık ortalama 574 mm civarında olan yağış miktarımız, maalesef dünya ortalamasının altında. Bir ülkede yeterli su kaynağına sahibiz diyebilmek için, kişi başına düşen yıllık su miktarının 1.700 metreküpün üzerinde olması gerekir. Türkiye'de kişi başına düşen yıllık su miktarı ise 1.340 metreküp civarındadır. Üzülerek ifade etmek isterim ki; su stresi çeken bir ülkeyiz. Önümüzdeki 20 yılda, kişi başı tüketilen yıllık su miktarının yüzde 17 azalışla, 1.116 metreküpe düşeceği öngörülüyor. Suyumuzu, muslukları sonuna kadar açarak ya da tarlalara gelişi güzel salarak değil, başköşemizde tutarak, vatan bilerek korumalı, doğru yöneterek, israfı önleyerek en verimli şekilde kullanmalıyız" diye konuştu.